Reklama

Reklama

Parade

Trailer 2

Obsahy(1)

Radmilo a Mirko jsou mladý a úspěšný homosexuální pár a byli by šťastným párem kdekoliv – kromě Srbska. Snaží se žít diskrétně, ale každý den jsou neustále uráženi homofobní většinou. Navíc Mirko je aktivistou za práva gayů a jeho snem je zorganizovat první úspěšný pochod Pride v Bělehradě. Což je téměř „nesplnitelnou misí“, v roce 2001 skončil takovýto pokus krveprolitím. O deset let později situace není lepší – nacionalističtí a neonacističtí organizátoři připravují další masakr v případě, že by se opět konal pochod gayů, zatímco policie odmítá poskytnout účastníkům ochranu. Aby si udržel svého přítele a prosadil své zásady, je Radmilo připraven podniknout zoufalá opatření… (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (68)

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"Vytvorím jej profil na facebooku" touto a mnohými ďalšími hláškami bol tento film prešpikovaný. Práve táto poukazuje na to, že moderný svet postupne preniká všade, ale ako výstižne ukazuje tento film, nie vo všetkom. Komédia, ktorej humor mi bol vcelku sympatický napriek určitým výhradám, na zobrazenie nezmyselnosti predsudkov poslúžil dokonale. Postavy boli karikatúrami, napísané a stvárnené tak, aby napĺňali všeobecnú predstavu o rolách, ktoré stvánovali a pri takto "zaškatuľkovaných" postavách nezmyselnosť ich konania a zmýšľania vynikala oveľa výraznejšie. Natrafila som na tento film úplnou náhodou a musím povedať, že to bola trefa do čierneho. Nečakala som, že práve od Srbov sa dočkám tak kvalitného filmu na tému dúhových pochodov. Niečo ako anglický Pride, ale dokonale zohľadňujúci reálie krajiny. Úplne to divákovi "docvakne" až v závere filmu. Myslím, že je to pomerne studená sprcha, pre mňa rozhodne bola! ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Filmový Ben Hur jako oslava homosexuality .. chlápek, který nakazil zebru kapavkou (nevědomky, zda byl/a pohlaví mužského či ženského - jako by na tom sešlo) .. putování dost nesourodých postav, za války proti sobě bojujících vojáků z jednotlivých zemí bývalé Jugoslávie, namačkaných na sebe v růžovém pidi autě .. a k tomu spousta sladkých pohledů a něžných pohlazení od zamilovaných pederů, tedy buzen, jak se jim tam nadává, kteří se (ne)těší na svůj Pride pochod Bělehradem, protože zas dostanou přes držku. I když se to nakonec celé trošku zvrhne (ne, nemluvím o žádných sexuálních orgiích), tak se ve výsledku dá napsat jedno srbské slovo, které to všechno vystihne nejlépe - Parada : ) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad na crazy komedii se v tomto podání změnil na podivnou výpověď o zaostalosti některých balkánských krajů a národů. 1)  Ale vidím i pozitivní aspekty díla. Už se na Balkáně točí filmy nejen o všudypřítomném gangsterství, primitivismu a bídě, ale raší tu snahy o plnou duchovní emancipaci v podobě vzájemné tolerance odlišných světonázorových, politických, náboženských postojů včetně třeba sexuality či genderu._____ 2)  O zábavě bych v této souvislosti moc nemluvil, spíše o lehkém popíchnutí většinové společnosti, aby si uvědomila, že svou většinu může velmi rychle ztratit, když půjde o něco jiného, než o to, s kým kdo spí a souloží._____ 3)  Výstižný koment: evulienka3*****._____ Zajímavý postřeh o spojování gayů s kriminálníky a národy bývalé Jugoslávie uvádí zette*****. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je to film natočený v zemi, kde většina cílového publika je otevřeně homofobní. Takže autor prostě hraje na jistotu a místo postav gayů a leseb tam vrhne jen jejich karikatury. Jistě, karikovány byly i všechny ostatní postavy, ale jde o míru. Díky tomu na mne film prostě za celou dobu nedokázal pořádně zapůsobit. Mohu ocenit některé herce v čele s Nikolou Kojem, sem tam jednotlivou humornou scénu, ale celek mě nepřesvědčil (50%). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mne je jedno ked sa buzny vzajomne pichaju do prdele /hlavne nie mna, ze jo/ a necham ich nech si naprosto nekonfliktne vzajomne skusaju vsetky telesne otvory a vsetky telesne tekutiny. Problem nastava vtedy, ked A/ sa v blizkosti mojej velactenej prdele zacinaju objavovat ovalne a valcovite predmety - vtedy sa zo mna stava eserocka, spolocnost s rucenim obmedzenym, cize ludovo rucim za seba len obmedzene. po B/ ked na mna buzny hystericky ziapu z telky aki su oni normalni, vobec to nie je choroba, bolo to vynate zo zoznamu chorob, oni sa v nicom nelisia od ostatnych, chcu len homorodinky, adopcie deti atd atd ..... a problem nastava, ked sa dozvedam, ze problem je vo mne, lebo som rasisticka, intolerantna, xenofobna a homofobna zruda, jelikoz ten ich seksualny zivot nepovazujem ani picu kurvu za prirodzeny. Tak vtedy som rad ze ich rady kosi isty virus zvany HIV, a vysmievam sa ich utrpeniu ked buzna v rohu fnuka a knuci lebo za jeho seksualne aktivny zivot prisiel kus reality. Akasi bukvica raz povedala . najtazsie na HIV je ze Vam znici cely sexualny zivot - mno mne je to jedno ze HIV im znici ich seksualny zivot ..... nenavist necitim, sak nemam dovod. dnes su prajdy aj Prahe a BA. 20 % ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Vo filme sa nachádzajú dve rôzne scény, kde postavy sledujú film Ben-Hur (1959). (Marek1991)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Srbsku, Chorvátsku a Macedónsku. (MikaelSVK)
  • Žiadny z členov homosexuálnej komunity nebol nikdy zabitý počas Belgrade Pride Parade. (Marek1991)

Reklama

Reklama