Reklama

Reklama

Valach, co Bohu voněl

(TV film)

Obsahy(1)

Zažil nemilost, úspěch i odchod do ústraní. Na životním příběhu Jiřího Křižana lze dokonale ilustrovat moderní české dějiny se všemi proměnami, zrůdnostmi i euforickými okamžiky. Komunisté mu v padesátých letech popravili otce, za ironickou básničku, kterou složil na dělnického prezidenta Antonína Zápotockého, ho vyhodili ze střední školy. Z rodného Valašska odešel do Prahy. Začal psát filmové scénáře a sbírat ocenění. S Františkem Vláčilem natočil Stíny horkého léta, s Martinem Holým Signum Laudis. Přímočaře a bez kompromisů dokázal pojmenovat dobro a zlo, kde kladný hrdina byl zhusta ?jen? morální vítěz. ?Zlo nemá slabiny,? říkával. Ale právě morální vědomí Křižanovi nedovolilo přijmout státní cenu Klementa Gottwalda za film Signum Laudis. Nechtěl přebírat ocenění, které neslo pojmenování po muži, jenž podepsal rozsudek smrti nad jeho tátou. Jako jednomu z mála se Křižanovi na sklonku osmdesátých let podařilo vymanit z letargie, která se rozprostírala nad tehdejším komunistickým Československem. Zorganizoval petici za propuštění Václava Havla z vězení a rozšířil ji mezi herce, zpěváky a jiné kulturní pracovníky. Byl spoluautorem Několika vět. Po listopadu 1989 následoval Václava Havla na Hrad, kde působil jako jeho poradce, poté byl náměstkem ministra vnitra. Z obou funkcí odešel, když dospěl k názoru, že už pro věc nemá co udělat. Nedržel si funkcí jen kvůli penězům a vlivu, jak tomu velmi často u dnešních politiků je. Odcházel dobrovolně. Vrátil se na Valašsko. Psal scénáře. Jeho Je třeba zabít Sekala v režii Vladimíra Michálka je jedním z nejoceňovanějších českých filmů. Smyslem bytí každého člověka je život v pravdě. Jiří Křižan tak žil a uměl žít, což je přinejmenším inspirativní. Miloval Valašsko, koně, rybaření, společnost přátel, ženy a slivovici. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Historik 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivě natočený dokument, ovšem přivítal bych, kdyby tu promluvil i někdo z filmových kritiků. Mám Křižanovy filmy velmi rád a zajímalo by mě, co k nim dá říci z odborného hlediska. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Křižana považuji spolu s Körnerem za dnoho z našich nejlepších scénáristů. Dokument mi připadal vyváženy, potěšily ukázky z mých oblibených filmů. ()

Reklama

robbez 

všechny recenze uživatele

Dokument je velmi dobře udělaný. Mluví v něm lidé, kteří Křižana dobře znali a kteří o něm také skutečně mají co říct. Ukázky z nejlepších filmů, ke kterým psal scénář, se také celkem hodily. Křižan měl vynikající schopnost nahlédnout do nitra člověka a ukázat světlé i temné stránky lidské povahy. Za nejlepší v tomto směru pokládám filmy Signum laudis a Tichou bolest. Jiří Křižan byl nepochybně svéhlavý a nekompromisní, ale také velmi citlivý a vnímavý. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jiří Křižan byl naším nejlepším dramatickým scénáristou. Za vše mluví filmy Stíny horkého léta, Signum laudis, Tichá bolest, Je třeba zabít Sekala nebo Horký vzduch. Jeho kvalit dosahuje maximálně tak spisovatel a scénárista Vladimír Korner (hlavně jeho dřívější předlistopadové práce). Myslím si však, že tento dokument mohl býti mnohem lépe zpracován. Poslouchat hlavně jeho kamarády z vesničky Branky u Valašského Meziříčí by ani tak nevadilo, kdyby to bylo aspoň trochu vyváženo mluvením a postřehy od lidí z filmové branže. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama