Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou teenagerů, spřízněných duších, které společně hledají únik před traumatizujícími životními událostmi ve vlastním světě „svého lesa". Silné vzájemné pouto je přitom tak křehké a návrat do reality tak bolestivý. Dokumentarista Dom Rotheroe chtěl ve svém hraném debutu zachytit intenzitu a intimitu vztahu hlavních hrdinů, proto se rozhodl pro ruční digitální kameru, kterou vedl Robby Müller, zkušený holandský kameraman, jenž točil s režiséry, jako jsou Jim Jarmusch, Wim Wenders nebo Lars von Trier. (Fresh Film Fest)

(více)

Recenze (82)

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi emotívny a pekný nízkorozpočtový indie film o vzťahu dvoch outsiderov (chlapec a dievča), ktorí z ich boľavých reálnych svetov utekajú do "svojho" lesa a oddávajú sa v ňom oslobodzujúco bláznivým úletom. Ich vzťah napriek silnému priateľskému putu nikdy neprerastie v sex. Maximálne ľudská a otvorená, ale tiež extrémne depresívna a smutná dráma, ktorá vás - podobne ako Trierova Dancer in the Dark - citovo roztrhá. Natočená na digitálnu, autenticky roztrasenú kameru. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Ten film je nádherný, ale nevěřím, že lidé jsou schopni v něm tu krásu nalézt. Je výborně natočený a především skvěle kamerově zpracovaný. Téma je to nejúžasnější, jaké si já umím představit - vtah dvou lidí, který se neúprosně vzdaluje atributům lidské civilizace. Ti dva chtěli být jen přátelé, ale city je přetavily v jedinou bytost. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

No nevim, působí to hodně nízkorozpočtově, je používaná jen jedna ruční kamera, postavy se snímaj strašně zblízka, oddaluje se to a přibližuje v jednom záběru, mě to docela vadilo, bylo to snímaný jak nějakej dokument, navíc ani příběh o dvou spřízněných duších mi moc neseděl nebo spíš mě nezaujal, bylo to až moc divný, i když v kontextu následnýho odhalování jejich životů nakonec vcelku pochopitelný, ale na druhou stranu, na to jak to vypadá celý lacině, tak herci jsou fakt skvělý. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Syrové milostné drama, které představilo hned několik začínajících tváří (nakonec se šance chopil jen Ben Whishaw). Podivínský mladík trýzněný komplexy a studentka katolické školy ze spořádané rodiny. V lese najdou zázemí a bezpečí, které tam venku v tom ošklivém světě postrádají. Přijdou podivné hry a rituály, které naznačí, že láska má prostě mnoho podob. I tu divokou a extrémní. Za vším stojí britský dokumentarista, kameru velmi sugestivně vede dlouholetý spolupracovník Larse von Triera či Jima Jarmusche. Zajímavé a jiné. ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

TOM ROTHEROE, MŮJ BRATR TOM (2001) ________ Prolog: Včera, bylo kolem poledního, jsem potkal ženu a dítě. Bylo zavinuté k její hrudi. Seděla, střídavě bořila bradu a rty do jeho kapuce. Dítě mělo modré oči a mlčky na mě hledělo. Mrkalo? Zřejmě to stihlo pokaždé, když jsem mrknul já. Malý hypnotizér. Asi došly v okolí objekty hodné zájmu. Kouká na mě, a tváří se, že ví něco, co já ne. Má snad nějaké tajemství...? Já nevím. Možná to všechno vůbec nesouvisí. Ale, jak bych to mohl vědět...? Když jsem se zvedal k odchodu, v uších doznívaly Ianův hlas a Atmosphere, slyšel jsem padat stříbrný déšť. _____ Kudy uniknout, když pod nohama hoří nebe? Prsty se zarývají pod povrch rozmoklé, rozbahněné země. Vlasy smáčené ve špinavé kaluži. Póry kůže mé i tvé, skrze ně ze sebe temného ven, na povrch našich propletených těl, skrze tvé oči do hlubin. Z bezedné strašlivé propasti zpátky do sebe - nahého, jiného. Tělo Páně požereme k večeři. Dvě lidská mláďata, jež opustila a zradila smečka, jsou vlčími štěňaty, potomky Straby i Mauglího, řvoucími na lesy. Krvavé šrámy si hojí vzájemným zvířecím rozdrásáním. Bolest, která se zrodila z krádeže pocitu bezpečí, tiší závratí z volnosti, kterou cítí bestie, která se urvala ze řetězu - napůl už vlk a napůl ještě ztrápené dítě. Vymknutě šťastní, spolu, v hodině mezi dnem a nocí. Naše surové hry. Naše přátelství. Naše 'nečistá' krev. Naše jednotělo. _____ Nasnímáno v poklusu a na všech čtyřech, mazlení s trávou, ponory v rybníce, tření se o listí stromů. Film je to tak jednoduchý a krásný, až to zabolelo. Za jeho "objevení" dík dvěma citlivým duším, Lence a Karin. _____ Post Scriptum: Do lesů. Křik tvůj ptačí. Přivezla jsi 'tam-odsud' Slunce, barbarko...? ........................... ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Kto je ale naopak vysratý zo života, ten do lesa chodí asi stále. No neviem, príbehy o outsideroch sa mi asi prejedli, dopozerané na tri razy. Kamera pripomenula hon na marylandskú čarodejnicu, indie film so všetkým, čo k tomu patrí. Hlavní hrdinovia vskutku poľutovaniahodné existencie, napriek tomu ma živelnosť tohto príbehu akosi nevtiahla. A ešte by ma veľmi zaujímalo, kto im každý deň pral tie krásne školské uniformy vyváľané v blate a špinavom lístí. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Úchvatný snímek po všech stránkách: skvělý scénář, profesionální režie, snaživí herci. Všemu ještě napomáhá vizuál ruční digitální kamery, díky které se divák ocitá jen pár metrů před hlavními protagonisty tohoto působivého dramatu. Příběh je vlastně takovým psychologickým studiem mladých lidí, kterým normální život nenabízí uspokojení (v případě Toma je pointa až děsivá) a hledají tak útěchu za hranicemi svého domova. Podmanivé každým záběrem. Dojemné, krásné, neskutečné! Viděno dvakrát a jistojistě ne naposledy. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ve své podstatě ten film nenávidím. Protože u mě našel škvíru v brnění a tam bodal - naposledy se tak stalo, když jsem Tančil v temnotách. Malá, ale silná káva; pro mě definice šílenců z Dogme. Devadesát pět. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které vám prostě nesednou a jejichž hlubší význam vás nijak neosloví. Jedna hvězdička je za herecké výkony a technické zpracování, ovšem jinak to pro mě opravdu nebylo to pravé ořechové. Nepopírám, že myšlenka snímku je silná, avšak na mě v tomto podání vskutku nezafungovala. Bohužel. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci nízkorozpočtový film, pričom v tomto prípade mi nevadila ani ručná kamerka. Snímok je plný osobnej drámy dvoch mladých ľudí, ktorí nájdu úľavu až keď splynú v jedno. Jedna duša, jedno telo, jeden sopeľ.... Po emotívnej stránke to pekne graduje, pričom záver je v tomto smere už hotový vodotrysk. Ale toho ježka nemuseli, to už bolo na mňa moc. 85/100 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ty školní uniformy důvěrně znám. Za mých dvou let života v Anglii byly poblíž našeho domu hned tři školy. Možná jsem mohl potkat i Jessicu a Toma, jak hned po škole utíkají do lesa, ukrýt se před zlým a lhostejným světem. "Nebolí to, když nechceš!"... "Hodný les. Stromy, Tom a Fi... Dvojčenství“ ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych toho napsat tolik, ale nic pořádného mě nenapadá. Jen, že jsem právě viděl nádherný, úžasný a smutný film zároveň. Možná časem něco dopíšu nebo celý koment předělám, ale dnes ne. Dnes nemám tu správnou náladu a kdo ví, zda li jí vůbec někdy budu mít. Na tenhle film si už určitě nikdy netroufnu, to vím zcela jistě. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jednoznačne najväčšie filmové prekvapenie posledného obdobia. Pozrel som si to takmer náhodou, keď som prepol na STV2, práve sa to začínalo, a asi po 5 minútach som mal nutkanie to prepnúť (hlavne kvôli roztrasenej kamere). Ako dobre, že som tak neurobil. Môj brat Tom je mimoriadne silný, pôsobivý príbeh, ktorý, ak sa mu poddáte, vás pohltí a nepustí až do samého konca. Pôsobí trochu dokumentaristicky a surovo (na čom má vonkoncom podiel zmieňovaná digitálna roztrasená kamere, na ktorú sa po krátkom čase dá v pohode zvyknúť) a tiesnivá, tragická atmosféra srší z každého filmového políčka. To by ale ešte nič nemuselo znamenať, nebyť dobrých hereckých výkonov dvoch hlavných hrdinov, na ktoré ale platia takisto len superlatívy. Neznámi britskí herci svoje úlohy zahrali tak dokonale autenticky, že vo filme som nevidel postavy, videl som ĽUDÍ, Toma a Jessicu, ľudí z mäsa a kostí, so všetkými ich trápeniami, tragédiami, ale hlavne citmi jeden k duhému. Môj brat Tom je film neznámeho britského režiséra, s nezmámymi britskými hercami, o ktorom som až do zhliadnutia nič nepočul, je to skrytý klenot, ktorý sa oplatí vidieť. 10/10 ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Veľmi citlivo a autenticky zobrazená zraniteľnosť dospievajúcej duše. Keď počas filmu miestami nebudete chápať motivácie hlavných hrdinov, myslite na to, čím si prechádzajú a mali by ste pochopiť. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Nesmírně silný film. Pevně se ve mně usadil a po celou dobu trvání mi zabraňoval dýchat... Jedná se o hodně netradiční milostný příběh, kdy se potkají dvě ztrápené duše a stanou je jedinou. Je v něm tolik emocí, které na člověka dolehnou... Úchvatné. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Netuším, či som vôbec schopná nájsť správne slová, tak silne na mňa príbeh zapôsobil. Za celý svoj život som nezažila, že by sa na obrazovke ocitol dej, ktorý som sama na vlastnej koži prežila- teda až na nepodstatné drobnosti. Viem presne čo znamená cítiť k niekomu také silné puto, že nedáva priestor už pre nikoho ďalšieho. Ak stretnete spriaznenú dušu, môže sa stratiť celý svet. Nič už nie je aké bolo a nič už nie je dôležitejšie, než vaša druhá polovica, ktorá vás učiní tak odolným a úplným, ako by to nikto iný nedokázal. Bojíte sa zostať, ale viete, že nedokážete a ani nechcete odísť. Takáto je absolútna láska. Môžete ju cítiť len k tomu človeku, ktorý vidí do vašej duše, pretože tá jeho je jej súčasťou. Díky whack :) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduše natočený film, který rozhodně nestál mnoho peněz, přesto je velmi kvalitní. Působí na diváka především citovou složkou a kdo se nebojí u filmu projevit emoce, určitě si film Můj bratr Tom zamiluje. ()

Reklama

Reklama