Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marko pracuje jako zemědělský pomocník při sklizni jižně od Berlína. Čekají ho zkoušky, ale uvědomuje si, že vlastně neví, co od života očekává. Jeho uzavřenost a samotářství ho izolují od jeho vrstevníků. Zlom nastane ve chvíli, kdy přichází nová posila Jacob. Mezi Markem a Jacobem se v průběhu prací na poli začíná vytvářet pouto, které je definitivně stvrzeno jejich společným výletem do Berlína. Vydrží jejich křehký vztah i po sklizni? Benjamin Cantu velmi citlivě zachytil pozvolný vývoj vztahu mezi Markem a Jacobem, přičemž se oprostil od zbytečných klišé a přehnaného patosu. (Mezipatra)

(více)

Recenze (6)

kockodan 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to atmosférou Venkovského učitele (2007) Bohdana Slámy, ovšem sans mistrovských profi výkonů Lišky a Bydžovské. I když v některých scénách (hlavně v těch společných) je kluci, dva hlavní protagonisté, hravě herecky doženou! Taky kamera byla v učitelovi asi o 70% lepší (rozuměj profesionálnější, zajímavější). Tady mi sice přímo nevadila, ale místy to připomínalo studentský počin. Jinak ale některé scény (sbližování) naprosto fantastické, atmosférou i výkony kluků, a i tou kamerou, (kterou jsem právě před chvílí zkritizoval, já vím), ale v určitých scénách fungovala bezvadně, nutno přiznat. Přesto je to dle mého docela vyrovnané dílo a hlavní dějová linie, tedy láska mezi dvěma chlapci, se tam necpe a nevnucuje prvoplánově, hned od druhé minuty po začátku, ale jaksi se stane tak nějak mimoděk, při příběhu o zemědělských praktikantech na letní farmě. Díky rozpačitému a nesmělému začátku, kde bych se místo na vykreslení atmosféry letního farmaření s pubescenty, které místy vázlo, raději více zaměřil na záživnější a třeba humornější popis děje na farmě a zemědělských úkonů, dávám 4 a1/2 hvězdy. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Rozhodně to neosloví každého. I já jsem měl s tímto záměrně nedějovým filmem ze začátku problém, ale postupně se to naštěstí zlepšovalo. Že vztah obou kluků je víceméně cudný (omezuje se na polibky, případně objetí), také nemusí být na škodu, je to aspoň změna. Scénář je přímý a k ničemu neodbočuje, herci nepředvádějí vypjatá gesta, statická a zároveň poetická kamera se skvěle zaměřuje na zemědělské prostředí. Tempo je sice pomalé, ale neuspávající, ovšem za podmínky, že ten film budete sledovat v dobré náladě a nebudete očekávat nějaké zásadní drama, protože nic takového se (v tomto případě naštěstí) vůbec nekoná. Neokázalý a nepatetický snímek, jakých moc není. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A pak, že Němci neumí točit filmy. Stadt Land Fluss je poctivou ukázkou nezávislé "letní" filmařiny. Snímek o setkání dvou kluků při letní sklizni nenabízí žádné strhující drama s osudovým zvratem, ani nehraje na city. Jedná se v podstatě o jednoduše podávaný příběh, který více než se slovy, pracuje citlivě s detaily, atmosférou horkých dní a krásnou hudbou. Již mnohokrát jsem se přesvědčila, že ne vždy dokáží pouze silná a propracovaná dramata vytvářet patřičný příběh. Mnohdy postačí jen kvalitní scénář, výborní herci, jiskřivá chemie a filmařský cit, kteří dokáží ze zdánlivě obyčejného "dějství" vytvořit příjemný divácký zážitek. U takových filmů lidé často píší, že už je to tolikrát ohrané téma, které je zpracováno zcela obyčejně a nenabízí nic nového. A já si říkám: A to musí vždycky nabízet něco nového, jiného? Je to právě skromnost a přirozenost těchto snímků, které se nesnaží o vytvoření drsného dramatu, s cílem diváka emocionálně "rozsekat." Dokáží ho zato příjemně pohladit a navodit lehce melancholický pocit při sledování. A takto natočené filmy oceňuji stejně jako právě emocionální nášupy. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo a vůbec se nestydím dát vysoké hodnocení, že to někdo neprobral, je mi šumafuk. Je ze života, v jednoduchosti je někdy právě ta síla, nemusí být vždy zfilmované jen pozlátko, žádný socialistický realismus jsem tam neviděl, i v Německu se musí makat. A že bych potřeboval mít umělecky osvětlené krávy, to nemusím.  A nemusím ani vidět, že by tam kydala hnůj  Nicol Kidman nebo Julia Roberts, 20 mil. dolarů by v rozpočtu filmu jaksi chybělo … Naopak zajímavá byla ta jednoduchost lidí, obyčejnost života a práce na farmě a příběh mezi dvěma mladými lidskými bytostmi se vyvíjel a oba kluci to zahráli bezvadně ... 8888 ()

bllm 

všechny recenze uživatele

"Učňům v zemědělském sdružení Der Märker v Jänickendorfu." - to je věnování na konci filmu, vypovídající asi o všem. Protože tohle je propagační film o tom, jak to učňům ze zemědělky pěkně jde na praxi v JZD. Nebo je autor nějakej agrární milovník, protože první hodinu filmu se absolutně vůbec, ale vůbec nic neděje, popojíždění traktorů, třídění mrkve a zametání v kravíně prostě neberu. Nikdo se nevěnuje hlavním hrdinům, nic se o nich nedozvíme a to, že si v poslední třetině dají kluci asi dvakrát pusu mi fakt nestačí. Škoda, přeškoda, přitom film obsahuje pár docela hezkých okamžiků - třeba jak Jakob běží s kolme přes pole. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama