Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 158)

verbal 

všechny recenze uživatele

Uplácat ze zajímavé, poměrně drsné a psychologicky namakané předlohy Hostitelské Stmívání v Bradavicích může jen naprosté, nekulturní hovado. A povedlo se! Dvanáctiletí smradi zase mohou do kina bez dozoru, Majer s Metrem a Godvynem si namažou macatější vrstvu jeseteřích jiker na macesy, protože skvěle zacílili, já jen hodím kosu z Májky a už teď hrůzou nespím, až začnou restartovat a přizpůsobovat assbookové mentalitě třeba Vetřelce. Taková náctiletá Riplyjová, osudově zamilovaná do vetřelčí matky, co se množí tak, že rozsévá mezi lidmi Amorovy čípky a pak jim z pupíků vylétávají růžové bublinky s ňuňu mimozemskými štěňátky, to bude čtvrtý jezdec filmové apokalypsy, já se na to vyseru úplně a půjdu raději zamořit nějaký knižní web. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

To, co v Enderově Hře (filmu) je, je hlavně díky výborně obsazeným a schopným hercům (čímž myslím i herečky a vědomě tak znevažuji jejich gender;)) víc než slušný divácký zážitek. Háček je v tom, že je tam toho proti Enderově Hře (knize) zatraceně málo, a i to málo je tak zhuštěné, že na jedné straně Ender vypadá jako příliš velký boss, a zároveň je simulace tažení proti Termiťanům otázka cca deseti minut, během nichž vidíme tři bitvy - ale zase takový boss, aby to zachránil voiceoverem o řadě těžších a těžších bitev, filmový Ender už není:) A pak je tu ještě ten zádrhelík jménem PG-13, díky němuž neuvidíte ani jednu jedinou kapku krve... Aby to nevyznělo příliš negativně - myslím si, že přesně takhle by měl vizuálně vypadat zfilmovaný Ender. A taky si myslím, že televizní minisérie nebo možná radši regulérní seriál, by mu svědčily o několik světelných let daleko lépe. Komunikace Termiťanů nemůže dávat smysl, pokud se aspoň trochu nevěnujete hláskám - a to Hood a jeho parta hošanů nedělají (stejně jako spoustu dalších věcí). Je pak jednoduché vyčíst Enderově Hře, že je nerealistická - a bude to pravda. Přežít se to dá asi do tří čtvrtin filmu, hlavně díky vynikající dynamice vztahů mezi postavami. Scény Endera s Petrou jsou téměř romantické, a působí naprosto přirozeně. Drsňáckému Bonzovi - což je mimochodem ten skřet Moises Arias z Hanny Montany:) - zase věříte, že by dokázal nakopat komukoliv o dvě hlavy většímu. A Fazolek je frajer všech frajerů:) Jenže pak už je Hra bohužel nerealistická skoro až směšně (kdybych měl vysvětlit proč, byl by to velký, velký spoiler nejen pro ty, kdo knihu nečetli). Ale můžeme být rádi, že se toho Hood a jeho banda chopili tak, že ctili ducha a vyznění knihy - což se jim daří i přesto, že Démosthéna a Lockea, i samotného mluvčího za mrtvé, film naprosto ignoruje. Jenom doufám, že nikdy nevznikne dvojka... 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

I jako nečtenář knižní předlohy cítím, že filmaři museli hodně škrtat, krátit a využívat různých dějových zkratek, protože naťuknutých (a zároveň nedoťuknutých) motivů a myšlenek je v těch 115 minutách opravdu plno. Pozitivní však je, že to, co zbylo, dává docela dobře smysl a zároveň je schůdné si smysluplně domýšlet věci, které se asi do filmové stopáže nevešly. Gavin Hood (od kterého jsem po nesnesitelném Wolverinovi věru moc nečekal) zkrátka mile překvapil a přinesl jedno z nejplnokrevnějších sci-fi letošního roku. Svou odtažitostí a uživatelskou nepřívětivostí si Enderova hra asi nezíská zástupy fanoušků z řad obyčejných diváků, ale ti, kteří před dalším veselým blockbusterem, v němž statečný mladý hrdina zachrání planetu před mimozemskou invazí, upřednostní radši něco mezi Hvězdnou pěchotou a Pánem much, by si neměli nechat návštěvu kina ujít. Vítaná náhrada za zprasené Elysium. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výživné vesmírne sci-fi. Knihu som nečítal, ale napriek nevyhnutnej kastrácii je filmová adaptácia stále vrstevnatý, nie hlúpy film so svižným tempom (dobrá réžia) a silným emocionálnym záverom. Plus všetci herci hrajú výborne, dokonca aj Harrison Ford. :) Celkom by som si dal pokračovanie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Enderova hra mi léta unikala, až na ní jednou přišla řada. Tušil jsem, že půjde o ryzí young adult a tak jsem si s tím dával, nejspíš i proto, trošku na čas. Nakonec jsem nebyl daleko od pravdy. Young adult to sice je, ale místy tak drsný, že jsem i já měl co dělat, abych některé momenty ve filmu ustál. Silné na příběhu je totiž hlavně to, že ač jsou tu hlavní hrdinové děti, chovají se k nim všichni jako k dospělým. Domnělá hra se tak prolíná s realitou a celé je to zaobalené do obrany planety Země proti emzákům, kteří se chystají udeřit a naši planetu srovnat se zemí. Dlouho jsem tak měl co dělat, abych přijal ty dětské tváře a to, co rádoby dospělého vypouštějí z pusy. Finále mě ale totálně zmrazilo v pohovce a nakonec mě donutilo přidat i tu čtvrtou hvězdičku. Díky tomuto filmu jsem si uvědomil, kdy se z chlapců stávají muži. A není to pěkné uvědomění si. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $61,737,191Tržby Celosvetovo $125,537,191Tržby za predaj Blu-ray v USA $12,008,501 //počet predaných kusov 540,403Tržby za predaj DVD v USA $12,597,778 //počet predaných kusov 616,755║ no keď chce tak vie celkom slušne Gavin Hood točiť, poctivé sci-fi ktoré mi troška pripomenulo seriál Babylon 5, neznámy Asa Butterfield slušne zahral Harrison Ford mu poctivo nahráva, Ben Kingsley sa nestratí ani na malej ploche, kameraman Donald McAlpine ma vždy vie potešiť jeho vizuálnym poňatím, fajn hudba a dosť dobré triky, spokojnosť /videl v kine 80%/ __moja recenzia ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Přál jsem si to, ale nevěřil jsem. Čekal jsem soft verzi Carda pro puberťáky, ale Hood mě mile zaskočil. Zachoval všechny hlavní tematické prvky předlohy, jen ji zhustil, osekal a citelně zjednodušil (chybí většina pozemské linie i celá řada epizod z kadetky). Trochu mi schází preciznější přerod hlavní postavy, ale Butterfield dokázal i na malé ploše Enderovo vnitřní dilema dobře vystihnout. Chladná, mechanická režie místy výtečně konzervuje atmosféru předlohy a navzdory tomu, že druhá polovina ztrácí trochu tempo (i vinou toho, že vztah Endera a jeho sestry / bratra je spíš účelová dovysvětlovací pomůcka než funkční součást vyprávění), je závěr přesně tak nekomfortní a tvrdý, jak být má. Za jediné nešťastné adaptační rozhodnutí lze pokládat zhuštění časového rámce. Přeci jen, pointa lépe vynikne, když je rozprostřená v horizontu let, ne dní (film pochopitelně volí dramatičtější a sevřenější rámec, který ale nutně nepomáhá naléhavosti vyznění). Vypiplaná vizuální stránka je spíše bonus, díky ní by film fungovat nezačal. Podstatná je souhra mezi postavami (velký návrat Forda!) a zneklidňující emocionální odtažitost. Endera a jeho svět si není třeba zamilovat - je na místě ho buď respektovat, nebo nenávidět, zcela v souladu se striktně racionální předlohou. Enderova hra je i díky tomu takový filmový endemit. Úplně nevím, kam se vlastně bude šířit mimo území milovníků scífek staré školy (víc idejí než srandy a pozlátka). Je to plnokrevné, temné a nezvykle ambiciózní sci-fi, kterému se sice nepodaří proniknout do mysli geniálního vojevůdce / zabijáka tak hluboko jako knize, ale přinejmenším obstojí jako její atraktivní doplněk. I proto, že se do něj dají snadno vepisovat chybějící souvislosti a naznačený kontext. Hood prostě zůstal výjimečně pietní... a výjimečnost se odměňuje osamělostí, to i Ender dobře ví... [75%] ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle je trochu osobní záležitost, protože jsem četl nejen hlavní Enderovu sérii, ale také paralelní příběhové linie, takže mi je svět Endera, Fazolka a dalších blízký. I proto musím odhodit klasické fanouškovské růžové brýle a nehledat zbytečné rozdíly oproti předloze (to třeba ve zkratce na konci komentáře). Zfilmování Enderovy hry se jednoduše povedlo, převedlo román s několika vrstvami vyprávění do smysluplného a funkční celku. Ano, je to chladný film. Ano, musíte přijmout jeho pravidla, hlavně děti-velitele. Ano, není to typický mainstream, a právě proto chtělo výsledné ztvárnění filmu od Hooda a dalších zúčastněných velkou odvahu. Spektakulární momenty (bitvy, bitevní sál, simulátor, ten je jak mé vysněné hraní počítačových her jako byl Homeworld nebo Starcraft:)) jsou střídány intimní rovinou vyprávění (rozhovory důstojníků, "hra"). Scény se rychle střídají, příběh se odvíjí až nečekaně rychle a s postavami se nedokážete pevně sžít, takže pro vás vlastně zůstává důležitý jen Ender a Graff, na ostatní tu prostě není místo. Na jednu stranu je to krok směrem k divákovi, který nechce vidět tří hodinovou cestu do duše dětského velitele, ale současně tu chybí propojení postav, jejich vzájemná hlubší interakce a pochopení (především vztah Endera a jeho sourozenců). To je právě hlavní mojí výtkou k filmu, že neustále utíká směrem dopředu, děj není časově upevněn (ztrácíte pojem o čase, jak byl dlouho Ender u mloků? U draků?) a jako by divák přicházel o nějaké vnitřní spojitosti (vynechané další příběhové linie a vnitřní vazba postav na autoritu Wiggina - trénink draků). Do dvou hodin ale nešlo dostat všechno a to hlavní, to hlavní ve filmu je. Díky za to i tou poslední hvězdičkou v hodnocení, kterou bych jinak asi vynechal. PS: doporučuji knihu, vlastně minimálně první dvě, protože pro mě je Mluvčí za mrtvé ještě lepší než Enderova hra, jen o jejím zfilmování pochybuji opravdu hodně... PPS: teď počkejme deset let, než svět bude připraven na Mluvčího za mrtvé (a následnou Xenocidu) a herci dorostou do svých rolí:) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Asa Butterfield musí dokázat, že je nejchytřejší žák Bitevní školy, aby mohl spasit celé lidstvo. Gavid Hood natočil odměřený protipól Trona, ve kterém mysl poráží hrubou sílu a efektivita ušlapává efektnost. Nevím, jak budou spokojeni milovníci slavné předlohy a sci-fi blockbusterů. Se správnými požadavky si ale s Enderem zahrajete s velkou chutí, jelikož moc podobných partií není a do budoucna asi ani nebude. (7/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Adaptace čtenáři, cenami i časem prověřeného prologu k jedné z vůbec nejlepších literárních sci-fi (ano, myslím Mluvčí za mrtvé). Předloha pracuje s čistě dospělými nadčasovými tématy, na která je pro větší mrazivý účinek nahlíženo skrze děti (takový Pán much ve vesmíru) a ke cti autorům nesporně slouží, že se snaží o to samé. Problém je, že se o to právě pouze a jen snaží. Ovšem všudypřítomná osekanost a v důsledku toho jednorozměrnost postav i absentující větší proniknutí pod Enderovu kůži tomu zabraňují. Navíc se tu po celou stopáž bije rozpor dvou přístupů; věrné chladně odosobněné komorní adaptace "o něčem" a divácky vděčných pestrobarevných pozlátkových scén utočíčích na první signální. A to k sobě neštymuje. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

ENDEROVA HRA je tím nejlepším z filmografie Oscarem oceněného Gavina Hooda. Kvalitní adaptací, nečekaně temným i vážným sci-fi. Ideální pro děti ve věku hrdiny, protože letos pro ně nic vhodnějšího a vydařenější nebylo (PO ZÁNIKU ZEMĚ je o třídu až dvě slabší a inteligenci cílovky spíše podceňuje, plus jde o scientologickou agitku). Dospělí mají sice možnost sáhnout po kvalitnější starší alternativě (kterou představuje dosud nepřekonaná satira HVĚZDNÁ PĚCHOTA), ale byla by škoda, kdyby si nechali ujít Harrisona Forda a Bena Kingsleyho v podvratně ironickém castingu, který jde proti jejich zažitým hereckým šaržím. A čtenářům Cardovy knižní série není třeba nic doporučovat, protože v kině už nejspíš byli a jsou převážně spokojeni. Tomu, čím je tohle sci-fi výlučné v rámci svého žánru i současné mainstreamové produkce a jak nápaditě jsou používány postupy z jiného média, se zabývám v recenzi. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KVŮLI TOMU JSEM SE NARODIL, ŽE ANO?…“ /// Enderovi to prej myslí. Takticky, strategicky a jistě i politicky. Vždyť se kvůli tomu narodil… Vesmírnej válečnej intr, kde každý patro je to třetí. To by mohlo mládež zaujmout. Stejně tak by mohla bavit technická stránka, páč to CGI je …fšude a dosytosti. Su překvapenej, že příběh, postavenej na parchantech, co maj zachránit svět, není ani pro mě (celkem dospělýho) tak blbej. (Vlastně proč?) Svižně to běží a nakonec je tady i nějaká myšlenka. Pudu vejš, aby mě někdo nenutil si to přečíst… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennej román, kterej v roce 1985 napsal Orson Scott Card, jsem nečetl. 2.) Mám rád filmy s H.Fordem. (I ty, ve kterejch není vůbec důležitej.) 3.) Toužím po svý armádě zmetků. 4.) Thx za titule ,,Bac“ a ,,Clear, efvendy, nexM4rky“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Lionsgate,Summit // Počet premietajúcich kín v USA: 3,407 // Otvárací Víkend v USA: $27,017,351 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poutavé a svěží Scifi. Na první pohled se zdá, že Enderova hra bude typický Blockbuster pro děti a ono je to velmi inteligentní film, na který jít ve 13 letech do kina, tak z filmu nevím nic. Asa Butterfield je zřejmě nejlepší herec svojí generace a doufám,že jednou získá i nějakého oscara, protože zde odvedl slušnou práci. Efekty slušné, herecké výkony báječné, závěrečný zvrat solidní a zábava zaručena po celý film. Nemohu si na nic stěžovat. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Čo ja viem. Vcelku zaujímavé a skôr palec hore, než dole, ale napriek tomu neviem, čo si o tom mám myslieť. Pôsobí to príliš "románovo". Musím ale povedať, že dobré výkony podávajú nielen deti a Nonso Anozie zo Zoo, ale i Kinglsey a Ford (teda herci, od ktorých už príliš dobré výkony divák preventívne neočakáva). Fajn bola i vizuálna stránka. Otvorený koniec nie. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jako ilustrace k předloze velmi dobré. Film zachovává celou řadu motivů z Cardovy fenomenální knihy, ale překlad z jednoho média do druhého se přesto nezdařil zdaleka tak dobře, jako např. ve Watchmenech. Úskalí Enderovy hry v tomto případě představuje fakt, že na rozdíl právě od Watchmenů se nejedná o vyprávění, kde postavy jsou symboly, či přesněji řečeno různými stránkami centrálního tématu, ale naopak v jeho středu stojí titulní postava. Ender napříč knihou prochází složitým vývojem a její vyprávění pečlivě buduje různé jeho stránky a aspekty jeho osobnosti. To vše je z filmu vynecháno a namísto toho se prostě ve snaze zachovat všechny klíčové dějové body film žene od jedné scény ke druhé a namísto toho rezignuje na hlubší prokreslení i psychologizaci figury. Nutno uznat, že když divák film rozanalyzuje, lze v něm vystopovat zlomky poměrně komplexní postavy. Nicméně při samotném sledování překotně ubíhajícího filmu Ender nevyhnutelně zůstává jen loutkou vláčenou od jednoho zvratu ke druhému. Kdyby tvůrci namísto samoúčelných vesmírných moneyshotů předěly mezi sekvencemi věnovali zaměření se na hlavního hrdinu a jeho samotu a vnitřní pocity, mohlo to třeba dopadnout ještě lépe. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Knizku jsem sice necet, ale jak to tak bejva s kultovnima dilama, od filmu podle nich neni radno mnoho cekat, takze ani ja jsem toho moc necekal a v podstate se na film ani nijak zvlast netesil a to mam sci-fi hodne rad. Ale nakonec jsem byl prijemne prekvapenej. Je sice fakt, ze dej je lehce stereotypni, Ender vzdy nekam pride a musi dokazat, ze za neco stoji a vesmirny bitvy vypadaj trochu jak videohra, coz je ale dany tim, ze se jedna o vycvik. Ale jinak si nemam na co stezovat, ackoliv tu neni buhvijak komplikovanej dej a myslenka na deti ve velitelskejch pozicich neni buhvi jak dobre rozvedena, celej film pusobi nadupane, nalehave a svizne. Navic tu jsou az na par detailu skvely triky, perfektni hudba a prijemny herci a to prekvapive i vcetne detskejch roli, Asa hodne mile prekvapil. Takze pro me sice nic s nabehem na kultovnost, ale dve hodiny straveny u prijemnyho sci-fi, takze jsem spokojenej. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tak tohle jsem si v kině nejspíš ujít nechat neměl. Silné, chytré a ve všech směrech smysluplné sci-fi, které doopravdy stálo za to vidět. A docela bych i věřil, že kniha musí být ještě lepší. Senzace, zaslouženě plná nálož * ()

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama