Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (1 158)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, a tak jsem se mohl nechat překvapovat... A že bylo čím. Film je nečekaně vážný, konverzační a zkrátka herecký, triky ani akce v něm rozhodně nehrají prim, a to mě velmi potěšilo. Stejně jako hlavní hrdina, který není klasický ufňukaný chudáček, jemuž nikdo nevěří, nýbrž sebevědomý mladý muž, jenž si jde za svým - respektive za tím, za čím jiní chtějí, aby šel. Harrison Ford dostal hodně prostoru, což je také fajn, Ben Kingsley byl spíše taková ozdoba, ale důležitá. Závěr jsem nečekal a jeho myšlenka - a tedy i myšlenka celého filmu - je chvályhodná. Škoda je jen pohříchu nevýrazné a nenápadité hudby a několika nelogických věcí - proč na závěrečnou strategii nepřišel nikdo z dospělých například (v knize to možná vysvětleno bude). Navzdory tomu, že se mi Enderova hra vcelku líbila, bych ale druhý díl oželel. Jak známe Hollywood, už by totiž nemusel být tak sympaticky "nevelkofilmový". Tři a půl. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

To, co v Enderově Hře (filmu) je, je hlavně díky výborně obsazeným a schopným hercům (čímž myslím i herečky a vědomě tak znevažuji jejich gender;)) víc než slušný divácký zážitek. Háček je v tom, že je tam toho proti Enderově Hře (knize) zatraceně málo, a i to málo je tak zhuštěné, že na jedné straně Ender vypadá jako příliš velký boss, a zároveň je simulace tažení proti Termiťanům otázka cca deseti minut, během nichž vidíme tři bitvy - ale zase takový boss, aby to zachránil voiceoverem o řadě těžších a těžších bitev, filmový Ender už není:) A pak je tu ještě ten zádrhelík jménem PG-13, díky němuž neuvidíte ani jednu jedinou kapku krve... Aby to nevyznělo příliš negativně - myslím si, že přesně takhle by měl vizuálně vypadat zfilmovaný Ender. A taky si myslím, že televizní minisérie nebo možná radši regulérní seriál, by mu svědčily o několik světelných let daleko lépe. Komunikace Termiťanů nemůže dávat smysl, pokud se aspoň trochu nevěnujete hláskám - a to Hood a jeho parta hošanů nedělají (stejně jako spoustu dalších věcí). Je pak jednoduché vyčíst Enderově Hře, že je nerealistická - a bude to pravda. Přežít se to dá asi do tří čtvrtin filmu, hlavně díky vynikající dynamice vztahů mezi postavami. Scény Endera s Petrou jsou téměř romantické, a působí naprosto přirozeně. Drsňáckému Bonzovi - což je mimochodem ten skřet Moises Arias z Hanny Montany:) - zase věříte, že by dokázal nakopat komukoliv o dvě hlavy většímu. A Fazolek je frajer všech frajerů:) Jenže pak už je Hra bohužel nerealistická skoro až směšně (kdybych měl vysvětlit proč, byl by to velký, velký spoiler nejen pro ty, kdo knihu nečetli). Ale můžeme být rádi, že se toho Hood a jeho banda chopili tak, že ctili ducha a vyznění knihy - což se jim daří i přesto, že Démosthéna a Lockea, i samotného mluvčího za mrtvé, film naprosto ignoruje. Jenom doufám, že nikdy nevznikne dvojka... 70% ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Moje máma dycky říkávala: je to hra, dokud někomu nevypíchneš voko! Knihu sice jsem nečetl (fakt se to nedá stíhat s těma dalšíma cca třiceti úplněnejlepšímasci-fi, co mám v knihovničce) a film, který teď zmíním, jsem neviděl, ale tipuju, že filmová Enderova hra je minimálně ze třiceti procent takovým Hunger Games po vesmírňácku s tím, že asi bude i o dost drsnější, osudovější a hlavně hravější. Ale dost hádání. Má to úžasný spád od první až do poslední vteřiny, Hood si s režijí evidentně vyhrál, no a s odstupem času (ehm, šest hodin po zhlédnutí) se prostě jedná o zdaleka nejsympatičtější odpočinkové, PLNOKREVNÉ scífo, které jsem tento rok viděl. Moc tomu ani neubírá, že se Asa kdovíproč stále cítí před kamerou nesvůj (všimněte si těch radcliffeovských tiků a záškubů těla), tyhle anti-gravitační skopičiny Vás ve spojení s epesním Jablonskyho hudebním podkresem v sále přikovají do sedadel. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Knihu velmi miluji jako jednu z nejlepších sci-fi všech dob. Film se její obdobou nestal, protože se do 115 minut vešly jen naprosto základní dějové okamžiky. I tak mne film potěšil a doporučuji jej. Mladý spasitel Ender - Asa Butterfield má oči jako Elijah Wood, potěší i zaťatý Harrison Ford v roli velitele bitevní školy a Ben Kingsley coby Enderův předchůdce v ničení Termiťanů. Trailer na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/306861-enderova-hra/videa/ ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

ENDEROVA HRA je tím nejlepším z filmografie Oscarem oceněného Gavina Hooda. Kvalitní adaptací, nečekaně temným i vážným sci-fi. Ideální pro děti ve věku hrdiny, protože letos pro ně nic vhodnějšího a vydařenější nebylo (PO ZÁNIKU ZEMĚ je o třídu až dvě slabší a inteligenci cílovky spíše podceňuje, plus jde o scientologickou agitku). Dospělí mají sice možnost sáhnout po kvalitnější starší alternativě (kterou představuje dosud nepřekonaná satira HVĚZDNÁ PĚCHOTA), ale byla by škoda, kdyby si nechali ujít Harrisona Forda a Bena Kingsleyho v podvratně ironickém castingu, který jde proti jejich zažitým hereckým šaržím. A čtenářům Cardovy knižní série není třeba nic doporučovat, protože v kině už nejspíš byli a jsou převážně spokojeni. Tomu, čím je tohle sci-fi výlučné v rámci svého žánru i současné mainstreamové produkce a jak nápaditě jsou používány postupy z jiného média, se zabývám v recenzi. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (30)

  • Natáčelo se od 22. února do 15. června 2012 v Louisianě a v Kanadě. (Varan)
  • Filmování částečně probíhalo i ve vesmírném středisku NASA. Prostory, kde se za normálních okolností sestrojují raketoplány a jiná vesmírná zařízení, posloužily několik dní jako ateliéry pro filmový štáb. (Reapper)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama