Tmavě červená

Mysteriózní / Krimi / Horor / Thriller

Itálie, 1975, 126 min

Dario Argento

Goblin

Atmosféra je solídna, mystérium okolo vrahovej postavy by sa dalo krájať a kamera, i keď nedosahuje špičkovej vizuálnej extravagancie Argentovej OPERY, je taktiež krásna. Ale zopár scén, vrátane slabo zvládnutého vyvrcholenia, mi pripadalo dosť krčovito zostrihaných. A aj celková dĺžka filmu mi nebola tri krát po chuti. 126 minút ležérneho tempa a iba tri vraždy, to nie je dobré riešenie. Byť však 100 minútovej stopáže, nechal by som sa Argentovou famóznou štýlovosťou ukecať na 4*.(9.1.2003)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $650,000(18.7.2010)

Argentovi se musí přiznat vynikající cit pro vizuály, ale vést herce jednoduše neumí. Nebo minimálně v sedmdesátých letech při točení Profondo Rosso neuměl. Prostinký děj s několika hodně naivními momenty je neúměrně natažen na dvě hodiny - kratší stopáž by zde rozhodně neškodila. Navíc ani těch pár vražd nijak neuspokojí, protože jsou opravdu strašně sestříhané, až to někdy působí jako špatný vtip. Film výhradně pro fanoušky italských hororů, kterým tyto pro ně typické nedostatky nevadí. Já jsem si měl problém obhájit i ty pouhé tři hvězdy. Horror movie of the year(11.3.2009)

Spíše detektivka než horor se rozjíždí v pomalém tempu, naštěstí kolem poloviny už zcela načichne tou správně tajemnou atmosférou, kterou si udrží až do konce. Skvostná širokoúhlá kamera a Argentův vizuální styl přebíjejí vše ostatní, včetně slabšího příběhu. Být tak o půl hodiny kratší, měla by Tmavě červená čtyři hvězdičky.Takhle tři a půl.(18.11.2006)

Pro mě tohle rozhodně neni nejlepší Argento. V podstatě se jedná hlavně o detektivku, sice vcelku dobře zvládnutou příběhově, ale dost sem postrádal hororový prvky a s gore scénkama Dario na svý poměry taky hodně šetří, i když tu a tam nějakej ten litr krve ukápne. A tentokrát se dokonce i závěr obešel bez nějakých větších jatek, ovšem opět je tady pro Argentovy filmy typická hudba s hodně výraznými motivy a zajímavý kamerový náhledy. Krom toho pro horory nezvyklých 126 minut uběhne v docela napínavým tempu.(12.2.2008)

Ach ten Argento ... Na jedné straně opět úžasná kamera, výtvarná stránka, symbolika, skvělé záběry a hudba. Na druhé straně nevýrazný scénář, strašně protahované až neuvěřitelně nudné. Za 80 minut by to mohlo být vyřešeno a film by byl mnohem víc zábavnější. Argento je prostě podivný umělec, který měl být spíš asi malířem nebo hudebníkem, nikoliv filmařem ... Ty scénáře a postavy mu prostě nejdou, zejména v tomto konkrétním filmu. A gore tedy taky nic moc ...(20.7.2008)

Totéž co PTÁK S KŘIŠŤÁLOVÝM PEŘÍM, akorát v tmavě červeném. Další strašidelný dětský hudební motiv, další tajemný obraz, i rozuzlení je podobné, jen logičtější a tím pádem i průhlednější. Gore v souladu s názvem trochu přibylo, zlepšila se kamera i hudba a přibyla moje oblíbenkyně Daria Nicolodi ve výživné roli roztomile drzé novinářky, působící mužněji než hrdina, uhlazený klavírista.(20.10.2011)

Deep yellow(24.2.2006)

Argento opět zaujal především skvělou atmosférou a naprosto úchvatnou kamerou.(21.8.2008)

Argentova raná tvorba nsklamala. Herecké výkony tak trochu toporné a preexponované, ale kamera a hudba excelentné ! Mierne upraviť stopáž, trochu to zostrihať a nemalo by to chybu ...(11.7.2009)

Jeden z nejlepších hororů(thrillerů) D. Argenta,jak si kdo vybere.Naprosto skvělá kamera,zaměřená hodně na detail,první polovina filmu se rozjíždí trochu pomaleji,ale i to má své opodstatnění,protože nás to natolik navnadí a jsme zvědavější a napnutější o to víc,jako celek je to dokonalé. Rafinované a brutální vraždy ke kterým hraje dětská ukolébavka a hlavně je tu příčina toho všeho,jedno strašné tajemství,které musí být odhaleno,jinak to nikdy neskončí. Hudba od kapely Goblins,bez které by to nešlo,je takovou třešničkou na dortu,pro tenhle vyjímečný film.(14.10.2008)

Máloktorý režisér dáva prednosť opulentnosti obrazu a emócii vízie pred samotným príbehom tak ako to robí Dario Argento. Ako filmára par excellence ho zaujímajú predovšetkým filmové kvality a príbeh je viac-menej len zámienkou na rozohranie bizarných fantazmagórií, ktoré sa nám zvyknú premietať v hlave vo chvíľach tesne pred spánkom alebo pred zobudením - vo chvíľach, kedy už nerozlišujeme realitu od sna a naopak. V "Hlbokej červenej" hudobníka v podaní Davida Hemmingsa fascinuje i desí vrah vyčíňajúci v jeho okolí a vydáva sa po jeho stopách. Argento vychádza z klasických libri gialli - literárnych krimi thrillerov brakovej úrovne a produkuje geniálny horor, ktorý diváka predovšetkým silne magnetizuje, pretože triviálny príbeh so sériou brutálnych mordov kombinuje so subtílnou atmosférou talianskej metafyzickej maľby (ľudia-figuríny, pusté námestie s mohutnou fontánovou sochou), kontemplatívnym melancholickým retrom Američana Edwarda Hoppera (citácia jeho obrazu "Noční tuláci" z roku 1942) či zneisťujúcim surrealizmom (skupina krucifixov v polotieni, galéria tvárí so zatretými zreničkami na spôsob Modiglianiho portrétov, groteskná mechanická bábka). Najsugestívnejšia je 10 minútová scéna zasadená do prostredia devastovanej secesnej vily, ktorej oblúky a krivky evokujú bludisko myšlienok a spomienky upadajúce do zabudnutia. Súhra obrazu a hudby je tu taká majstrovská, že celá zápletka je nám odrazu úplne ukradnutá. Vila s tajomným obrazom pod omietkou pripomína dom Quinta del Sordo maliara Goyu, plný hrôzostrašných fresiek. Je ťažké zmysluplne rozprávať o filme s takým ťažkotonážnym imaginatívnym potenciálom. Omnoho jednoduchšie bude pre mňa spomenúť môj sen zo 14.septembra 1996, ktorý akoby bol vypadol z tohto filmu - starý zdevastovaný zámok plný odpadkov, obývaný fantómami v secesných kostýmoch, s tajomnými maľovanými odkazmi na stenách, s malou skrytou miestnosťou a s hráčom na čembalo... Pokiaľ niekomu výtvarné umenie nehovorí nič, aj tak nevadí. Stačí si počkať na obsah zamurovanej izby. PS: Tú báječne strašidelnú secesnú vilu našiel Argento v Turíne. Volá sa Villa Scott (resp. Palazzina Scott) a postavil ju architekt Giovanni Fenoglio roku 1902. Fontána je takisto v Turíne, na Piazza C.N.L. Nie je ani renesančná, ani baroková, ale "fašistická", od Umberta Baglione z roku 1937 a predstavuje rieku Pád.(12.11.2004)

Tradične štandardná Argentovka. Nič viac, ale ani nič menej. Z Blow-up zafixovaného Hemmingsa som mal v talianskom dabingovom prevedení trošku haluze, no časom sa dalo zvyknúť. Samotnému deju sa nedá prakticky nič vytknúť, neubránil som sa však pocitu, že je to všetko až moc strohé a jednoduché - ukladanie základných filmových políčok vedľa seba, žiaľ bez silnejšieho momentu a výraznejšieho prekvapenia. 70% je však v mojom ponímaní u Argenta pravidlom, a to nie je vôbec zlý výsledok. Už teraz sa teším na jeho ohlásenú novinku Giallo.(6.6.2008)

Tak tohle bylo opravdové dílo,Arganoto dosatl větší možosti,napští drží s minimem mrtvých,vše je v začátku,ale my,vy nedáváte pozor a čekáte,že na všechno příjdete časem než skončí úplně film. Vybral si opět vraha o,kterém bychom neřekli,že je vrah. Tohle byl pro mě velmi rozhodující krok co se týče Argantovy tvorby,tím si potvrdil svůj post režiséra,který se pro tajemné brutální detektviky a horory přímo narodil. Tmavě červená je jednoduchá a přitom tak složitá.(13.1.2007)

Vraždy jsou mistrovské, ale to zdánlivé odbíhání od příběhu.. Proboha! Opravdu operní tempo.(22.9.2011)

V roce 1970 Argento nakopnul žánr gialla nevýdaným způsobem. Byla z toho obrovská komerční bomba, kterou okopírovalo mnoho jiných režisérů. Jenže Argento nevytasil ještě všechny trumfy. S tím největším přišel až o 5 později s Deep Red. Pro mě je to bez diskuzí nejlepší giallo film, který kdy v plodné Itálii vznikl.Argento neskutečně válí ve všech složkách filmu od perfektní hudby (Goblini), přes skvělou kameru, výbornou hutnou atmosféru, až po napínavé finále. A ikdyž v současné době po režijní stránce Argento tápe, tak mu tento unikátní klenot už nikdo nikdy nemůže odpárat a já ho za něj budu navždy obdivovat. Viva giallo!(30.8.2008)

Super Argento giallo, o poznání krvavější než je v giallo žánru zvykem. Vleklé, pomalé, to co by někdo mohl vytýkat jako nudu mi tady právě sedne, to táhnoucí se vyprávění a pozvolné rozuzlování ústřední zápletky. Interiérové a vůbec výtvarné prostředí v mnoha místech argentovsky argentovské (hehe), a ty barvy a hra světel a stínů, to je moje :-) . Divák si užije pár naprosto typicky argentovských mordů, za super hudebního doprovodu Goblin. Rozuzlení je náhlé a prudké a musím přiznat, docela jsem se lekl, uff. K tomu přičtěte super sympatickou ústřední dvojku Marcuse a Gianny a jejich komické hádky. Já jsem s tímhle filmem spokojen.(2.11.2010)

Až po docela dlouhé době, která uběhla od mého prvního zhlédnutí tohoto filmu, jsem si uvědomil jak moc dobré to vlastně bylo. Herce radši nekomentuju, to není nejsilnější stránka tohoto počinu, stejně tak jako děj, ale to filmu nějak neubírá, protože i s těmito vadami se na to kouká parádně. Nadruhou stranu je velmi dobrá kamera, vraždy jsou docela reálně vypadající (samozřejmě zde nechybí Argentův tipický záběr na ženu, která rozbije svým mrtvým nebo za chvíli mrtvým tělem sklo), ale to, co se mi asi nejvíce vrylo do paměti, je naprosto výborná hudba. Theme tohoto filmu považuju asi za nejlepší skladbu z hororových filmů vůbec. Argento prostě umí.(4.11.2010)

Argentovi se nedá popřít silné vizuální cítění. Všechny ty pestré barvy, hry světel a stínů a neobvyklé úhly kamery jsou prostě působivé, hold režisérův trademark. Daria Nicolodi typicky skvělá, vražd je sice málo, ale jsou alespoň malinovitě efektní. Ale ta stopáž...!! Dvě hodiny jsou zkrátka moc, díky slimáčímu tempu to nemá tu správnou sílu jako v excelentní Tenebre, které je podle mého názoru Argentovo nejlepší giallo. Závěrečné rozuzlení překvapí, ale celkově to zdejší nadšení moc nesdílím.(28.10.2011)

Giallo numero uno!(26.12.2003)

<< předchozí 1 2 3 4