Zázračné studánky (TV seriál)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2011, 5x20 min
Jana SemschováHrají:
Dominik TesařObsah
Studánky jsou s námi od nepaměti. Prameny čisté vody vyvěrající z hlubin země se těšily v minulosti velké úctě a péči. Často jim byla připisována zázračná a léčebná moc. Váží se k nim pohádky, legendy a pověsti. Dnes je ale mnohdy neznají ani místní. Dominik Tesař nás v seriálu Zázračné studánky zavede do různých koutů naší země. Poznáme příběhy, které se ke studánkám vážou, ale i historii míst, která je obklopují.
Jednotlivé díly:
1.-V kraji menhirů a kolébky našich dějin
2.-Na hranici uprostřed země
3.-Tajemný Křemešník a jeho okolí
4.-O boji s draky, kodování a velké lásce
5.-Prameny tajemné Gabrety
(oficiální text distributora)
Mariin
Díval jsem se na díl o svatém Křemešníku u Pelhřimova, který znám velmi důvěrně. Nápad natočit seriál o zázračných studánkách je chvályhodný, ale to zpracování mi přijde opět povrchní, podobně jako např. u seriálu o poutních místech (mimochodem, proč porážka na Bílé hoře? - snad vítězství, ne?). Postava vlasatého Daniela Tesaře působila, alespoň pro mne, rušivě.(25.12.2011)
Hedka
Televízna prechádzka po vzácnych a často už aj zabudnutých miestach krásnej Českej republiky. Vzácnych nielen kvôli samotným studničkám, ktoré tu boli predstavené, ale kvôli duchovnému dedičstvu, s ktorým sú spojené a na ktoré by žiadny národ nemal zabúdať. Nápad je to veľmi dobrý, ale jeho realizácia mohla byť oveľa lepšia. Nepáčil sa mi scenár! Pri všetkej úcte - pán Dominik Tesař nie je pre mňa autoritou, ktorá by tieto miesta dokázala dôveryhodne a objektívne predstaviť. Film je takto určený skôr pre diváka, ktorý hľadá iba zaujímavé turistické atrakcie - a to je škoda. Chýbal mi tu objektívnejší a odbornejší pohľad napr. cirkevného historika, odborníka na pútnické miesta. V každom prípade za vizuálny zážitok a za nápad ****. (18.12.2011). Dnes som videla ďalší diel - Tajemní Křemešník a jeho okolí - a bol lepší ako predchádzajúce. Zaujalo ma to a obohatilo o nové informácie. (25.12.2011)(18.12.2011)