Reklama

Reklama

Desetiletý kartograf tajně opustí rodinný ranč v Montaně, kde žije se svým tátou kovbojem a mámou vědkyní, a cestuje napříč zemí na nákladním vlaku, aby si ve Smithsonianském Institutu převzal ocenění. (Filmbox)

Recenze (33)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rodina je víc než věda, úspěch, televizní proslulost, sláva, společenské ocenění... Amélie jr. kouzelně cestuje napříč Amerikou... Jean-Pierre Jeunet svým významem už dávno přerostl kontext evropského filmu a tak dalším logickým a očekávatelným krokem bylo nakročení z pozice suveréna frankofonního prostředí do globálního anglofonního světa. Jeunet ovšem svůj odchod ,,do Hollywoodu" provedl naprosto osobitě a po svém - nekývl na žádnou nabídku hollywoodské produkce (ostatně už si tím prošel v sérii o Vetřelcovi a zjevně to pro něj umělecky byla slepá ulička) a jen transponoval svůj manýristický tvůrčí styl na americké reálie v osobité filmové adaptaci známé knihy Reifa Larsena. Je zajímavé, že přesunem do Ameriky se optika jeho filmu přiblížila jinému solitérovi autorského rukopisu, totiž Wesu Andersonovi, T.S. Spivet se svou poetikou tolik podobá svérázu dětské komedie Až vyjde měsíc... Stejný klíč - snaha do posledního šroubku rozebrat a znovu po svém složit svět dětství. U Jeuneta v magicky barevných vrstvách humoru a žalu překypujícího sentimentem vůči modernímu světu, v magické síle vizuálního vyprávění. Jednoduchý až prostý příběh, který je ovšem v Jeunetově podání pastvou pro oči... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZÍTRA PŮJDU DO WASHINGTONU D.C. BYL JSEM VÝZKUMNÍK, VĚDEC A ONI MĚ TAM POTŘEBOVALI. POKUD BYCH TU ZŮSTAL, TAK BYCH SE TOČIL POŘÁD DOKOLA. JAK TYHLE NETOPÝŘI. ZŮSTALA BY PO MNĚ POUZE OZVĚNA SAMÉHO SEBE...“ /// Tentokrát umírněnější filmová poetika a fantasie. T.S. je nejen mladej, ale hlavně obdivuhodnej. To se však nedá říct o jeho životě na odlehlým ranči v Montaně… Film pro všechny s klučičí (uličnickou) duší. Nebo se srdcem vědce (nebo dobrodruha?). Já tady našel hodně. Včetně melancholie, která má snahu zacelit prázdnotu – nejen po pravejch úhlech. Tak tohle se ti J.P povedlo! (o čemž svědčí upuštěná kroupa) P.S.: Když já su na tyhle příběhy nějakej ujetej... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu ,,Mapa mých světů (Úžasné putování T. S. Spiveta)“, kterou v roce 2009 napsal Reif Larsen, číst nebudu. 2.) Nikdy mě nenapadlo, že se dá rozpoznat falešnej úsměv. 3.) Chci sloužit vědě. Mám na to? 4.) Thx za titule ,,retvi“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá rodinná dobrodružná dráma od Jean-Pierre Jeuneta. Má pomerne dobrý príbeh o malom, ale veľmi inteligentnom chlapcovi, ktorý žije so svojou rodinou na ranči v Montane, pričom ich život výrazne naruší nehoda, ktorá stojí život jeho brata. A keď sa dozvie, že jeho vynález perpetum mobile vyhral prestížnu cenu a má si ju ísť prevziať do uznávaného vedeckého inštitútu v ďalekom Washingtone, rozhodne sa tak bez dovolenia rodiny urobiť a sám sa vydá na cestu naprieč Amerikou. Spracovanie sa mi páči, síce filmy s detskými hlavnými hrdinami väčšinou moc neobľubujem, ale kvôli režisérovi som tomuto dal šancu a urobil som len dobre. Síce ma prekvapilo, že samotnému vynaliezaniu sa film vlastne vôbec nevenuje, ale nemám s tým problém, už celá úvodná fáza pôsobí veľmi dobrým dojmom, všetky postavy sú rozmanité a zaujímavé, pričom hlavný hrdina si ma získal prakticky okamžite. Tiež to očakávane pôsobí tak príjemne hravo s viacerými vydarenými nápadmi, ale nie až tak, ako je od režiséra zvykom, no v tomto prípade som to kvôli relatívne uveriteľnej zápletke aj čakal a tak mi sadlo aj toto prevedenie a navyše to má tú správnu atmosféru amerického vidieka. Ale ani následne ma to nesklamalo, síce cesta naprieč Amerikou nie je ani zďaleka tak nápaditá, ale tiež ponúkne viacero zaujímavých situácií, no hlavne pôsobí tak príjemne, hlavne vďaka tej výbornej atmosfére, ktorá kombinuje pocity úsmevnosti, ale aj takého mierneho smútku, čo filmu dodáva také sympatické čaro a získalo si ma to. A nič na tom nemení ani celá záverečná fáza, ktorá je dejovo opäť výrazne odlišná, ale podobne dobrá. Takže ma tu vlastne ani nič nesklamalo, pozerá sa na to skutočne dobre od začiatku až do konca. Herecké obsadenie je na tom veľmi dobre, výborný hlavný hrdina, sadla mi aj celá jeho rodina, samozrejme hlavne tradične skvelá Helena Bonham Carter, ale poteší aj viacero zaujímavých vedľajších postáv, obzvlášť Dominique Pinon, ktorý nemôže chýbať v žiadnom Jeunetovom filme. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, síce sa tu Jeunet musel držať na uzde, ale vzhľadom na odlišný žáner s tým nemám problém, vizuálna stránka a atmosféra mi sadli, správne fungujú aj emócie a humor, takže si nemôžem sťažovať. A nesklame ani hudba. Takže Jeunet má za sebou aj podstatne zaujímavejšie projekty, ale aj tentoraz som dosť spokojný, v rámci svojej kategórie to patrí rozhodne medzi to lepšie, nenašiel som tu žiadny výraznejší zápor, príjemný rodinný film. 76% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

T. S. Spivet je bohužel jen dalším potvrzením Jeunetovy tvůrčí vyčerpanosti, která se s ním táhne od doby, co vypustil do světa Amélii z Montmartru, která zůstává jeho nejproslulejším a zároveň nejzdařilejším filmem. V příběhu malého génia z rurální Montany se ostatně snad všechny formální postupy z Amélie opakují, bohužel však s daleko menším efektem a bez toho, aniž by byly motivované vyprávěním. Vynikající režisér si dovede vyvinout co nejvíc funkční styl pro potřeby konkrétního scénáře, Jeunet je namísto toho spíše jen bravurním výtvarníkem, který se pokouší každou látkou zfilmovat tím samým způsobem. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Imaginace, nadsázka, specifický humor, skvělá výtvarná stránka, můj oblíbený režisér se konečně opět přiblížil Delikatesám a Amélii...díky, byla jsem nadšená. Na úplné docenění, bych to měla vidět ještě jednou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydařená pohádka o malém vědátorovi, který se vydal napříč státy za svým životním posláním. Celkem se mi líbil kontrast mezi poklidným životem na ranči uprostřed ničeho na západě a moderním světem plném lži a přetvářky na východě. V podstatě o tomhle to celé taky je. Jedná se o film s obrovským srdcem, který bohužel nemá moc co jiného nabídnout. Jistě člověka potěší, ale určitě neohromí. Nerozumím zdejším přehnaným ohlasům. Za sebe střílím maximálně slabé 3 *. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Úžasná věc na vodních kapkách je, že si vždy vyberou cestu nejmenšího odporu. S lidmi je to právě naopak.“      . . .       Jeunetův náhled do dětské duše plné fantazie je trochu jiný, než na jaký jsem zvyklý třeba u Kachyňových filmů. Má daleko modernější styl i v oblasti formální stránky, která zachází i do animací a jiných vizuálních efektů, hýří naplno pestrými barvami, ale určitě mě baví svou něžnou hravostí. Takový je i samotný příběh o klukovi zvaném T. S., který v sobě našel kousek odvážného dobrodruha i zapáleného vědce a se svou sbírkou poznatků v hlavě a další sbírkou pokladů v kufříku se vydává na svou jedinečnou cestu vlakem. Trochu mě zamrzelo, když se tohle nápadité road movie z kanadsko-francouzské koprodukce nevyhlo v poslední třetině typickému hollywoodskému sentimentu a ve chvíli Spivetova projevu se snažilo až příliš cíleně dojat diváky za účasti vědeckého sympozia slzícího nad rodinnou tragedií. Ještě více mě zklamalo, když se pak dosavadní příběh najednou vydal až příliš předvídatelným a stokrát obehraným směrem v prostředí zkaženého showbiznisu (včetně typicky šablonovitě negativní postavy kariéristické „manažérky“). Jako náročnější divák jsem zůstal ke konci i přes celkovou spokojenost lehce zklamán, ale jako moderní film pro děti a mládež, který využívá originální road-movie prvek, atraktivní vizuální provedení, ale současně jde v příběhu nápaditě ve stopách klasické dětské tvorby, rozhodně oceňuji. Ta kvalita a invence osobité tvůrčí poetiky zde rozhodně je, což potvrdí nakonec nejen nápadité závěrečné titulky. 70% (viděno v rámci "Challenge Tour 2021" – 30 dní se světovou kinematografií) ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem si chvílemi říkal, že se tu někdo snaží napodobit režijní styl Wese Andersona. Pak se ale podívám na kolonku režisér a vidím, že Jeunet je autorem skvělé Amélie z Montmartru a Delikates. Ve svém novém režijním počinu se ale moc svého stylu nedrží. Nemůžu říct, že bych se během sledování bavil nebo se u něčeho vůbec usmál. Hlavním hrdinou je chlapec, který žije na ranči v Americe, někde pod horami, asi nejblíže ke Kalifornii. Jeho srdci je nejblíže věda a když se mu podaří vynalézt perpetum mobile, jehož návrh zašle do muzea ve Washingtonu, rozhodne se utéci od rodiny a vydat se tam na vlastní pěst. Rodinka ho totiž nechápe a po smrti druhého syna ve stejném věku je jako vyměněná. Nikdo se spolu moc nebaví. Klučina se dostane až do New Yorku vlakem, a tam ho všichni oslavují. Tam už byl děj trochu zvláštní. Kluka se ujme kurátorka muzea a nikdo nezpochybňuje to, kde jsou jeho rodiče. Tahle část byla také nejnudnější. No nakonec všechno dobře dopadne a kluk se vrátí k rodině. Alespoň že práce s kamerou byla krásná, zvláště ve spojení se záběry přírody. Jinak bych se unudil k smrti. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Nejkouzelnější na tomto filmu je, kromě malého T.J.e, Helena Bonham Carter, která hraje jeho matku. Ona umí prostě zahrát jak podivné postavy, tak i milující matky. A celý film je kouzelný, povedený rodinný film. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Škoda, že v některých momentech na kolejích film ztrácí dech a chvíli mu trvá, než se zase nadechne. Celkově je to ale vydařené dobrodružství, přispívá k tomu povedený závěr filmu a velmi pěkný vizuál snímku. Co mě potěšilo asi úplně nejvíc, je Helena Bonham Carter, která nejenom, že přirozeným výkonem potvrdila svoji hereckou extratřídu, ale naznačila obrovský potenciál v roli matky, rád bych ji v podobných rolích viděl častěji. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

je to zvláštní - nejnovější film mého oblíbence Jean-Pierre Jeuneta je starý už 2 roky a hodnotilo ho stále tak málo lidí. Rozhodně má větší ambice, ale je vidět, že i já sám mám s filmem problém. Ten však nesouvisí s tím, jestli ho doporučit nebo ne - rozhodně jo. Proč mu teda dávám jen 3 hvězdičky? Tak za prvé na moji obhajobu to jsou lepší tři hvězdičky ;-) A za druhé se k němu určitě časem vrátím a třeba k němu dozraju. Nemůžu říct, že jsem se při něm nebavil - to jo, ale cítil jsem jako by mě těsně míjel - podobně jako jsem to bylo v jeho "Městě ztracených dětí". Takže na co mám ostatní nalákat? S tímto filmem se projedete s mladým géniem přes kus Ameriky a zažijete s ním nevšední dobrodružství. Když k tomu připojím, že film má příjemně klidnou atmosféru a výrazný výtvarný osobitý projev, tak není snad nad čím váhat. Navíc je to ideální film pro celou rodinu, takže šup do toho! [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Svojim štýlom mi to veľmi pripomínalo vynikajúci film Wesa Andersona Moonrise Kingdom, tak trochu krížený štýlom Jeunetovho veľdiela spred 12 rokov Amélie. Nehovorím, že to bolo zlé, no proste človek pri tom už nemal pocit, že sa pozerá na niečo tak výnimočné. Pozeralo sa na to celkom dobre, sem tam sa objavila aj nejaká dobrá hláška, ktorá vyčarila úsmev na tvári, no z veľkej časti to bolo skôr také priemerné. Ale rozhodne som sa pri tom nenudil, akurát že záver som čakal trochu zaujímavejší, alebo prinajmenšom s lepšou pointou. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Každý film Jeana-Pierre Jeuneta bych poznal originálně pojatým vyprávěním, technikou i atmosférou. U snímku The Young and Prodigious T.S. Spivet bych však měl s tímto poznáním jisté problémy. Ano i tento film má svá Jeunetovská specifika, která u jiných filmů nevidíme. Ovšem oproti jeho předchozím snímkům jich zde není tolik. Tím však toto dobrodružné drama nesnižuji. Děj je umě a melancholicky vyprávěn. Hlavní i vedlejší postavy hrají výborně a na kameru je vždy radost pohledět. Úžasné putování T.S.Spiveta u mě nebude tím nejlepším Pierrovým filmem (tím nadále jsou Příliš dlouhé zásnuby) zůstane však snímkem, který je i tak kvalitně nadprůměrný. 75% ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

"You know why the right sole is more worn out than the left one?" – "Because one of your legs is shorter than the other?" – "Nope. Because these shoes belong to Johnny Cash. He always kept the beat." ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70-75% ... Aj keď mi hlavný hrdina občas trošičku liezol na nervy, bol to veľmi milý film. Milé malé dobrodružstvo/road-trip za uznaním a pochopením, ktoré sa niekedy nachádza bližšie než si myslíte akonáhle sa prenesiete cez určité problémy. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

jsem rád, že jeunet pro tentokrát, držel svou -nepochybně bezbřehou- imaginaci drobátko na uzdě ..kde možná v hračičkovství zaostává za svýma mladšíma bráškama, tam to malý T.S. nahrazuje obrovským srdcem (!) a ano; plakat jsem začal asi někde u děkovné řeči v Smithsonian institute ..a do konce už nepřestal ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tenhle rejža mě nepřestává udivovat. Jen málo kdo umí točit tak hezky barevně. Tohle je skutečně jeho nejsilnější zbraň. Jo a pak taky příběh, ale to není tak důležitý :o). Tady se člověk projede vlakem skrz skoro celou ameriku a při tom si jen povzdychne, že je to fakt moc krásný... Jako, nekecám :o). Příběh jednoho malýho chytrýho prcka, kterej nemá uplně lehkej život. Mě ale nejvíc dostaly ty neskutečný barvičky... ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Americké železnice zaplatily francouzského režiséra s Oskarem, aby získaly sérii půvabných pohlednic...Jenže rozčepýřený Spivet nemá oči Amélie a tam, kde nebavila samotná kniha, nezajímá ani film...Nesourodá povrchní koláž, která vybízí k otázce, zda by s s tématem neporadil lépe Wes Anderson nebo Látal s Adolfem Bornem...Vzhledem k předloze pravděpodobně ne... ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Fajn (rail)road movie, kdy teprve závěrečné titulky se jménem režiséra mi daly pochopit, proč je ten film takový, jaký je. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Opäť sa potvrdilo, že v jednoduchosti je krása. Na prvý pohľad jednoduchý príbeh, ktorý však v sebe nesie (a snaží sa riešiť) niekoľko vecí naraz. A k tomu ešte prekrásne zábery pri cestovaní T.S. Spiveta. Veľmi pekná rola pre H. B. Carter. Osobné hodnotenie: 83% (****) ()

Reklama

Reklama