Amazon
USA, 1997, 38 min
Kieth MerrillHudba:
Alan WilliamsHrají:
Linda HuntObsah
Tento krátkometrážní dokumentární film nás zavede do fascinujícího světa Amazonie, jejíž příroda je více okouzlující, než její mýty. Jižní Amerika s nejdelší řekou světa, nejrozsáhlejšími pralesy a s nejrůznorodějšími druhy živočichů, patří mezi nejhezčí místa na Zemi. Dokument nám ukáže svět Inků a jejich potomků, zároveň seznámí s jejich způsobem života. Navštívíme ruiny inckého města Machu Picchu a také nejhlubší kaňon na světě. Vydejme se na cestu do ráje, do světa Amazonie. (jimondrugs)
Houdini
Oscar 1 nominace: Krátký dokument(6.1.2005)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $1,700,000║(5.8.2010)
Dragoni
Video ke zhlédnutí ZDE.(21.8.2011)
Stanley
Kieth Merrill dobře ví, jak natočit dokument tak, aby uměl oslovit široké vrstvy diváků a zároveň žádnou z nich nenudil, což není zdaleka jednoduché. Stejně tak dobře ví, jak a čím vyplnit omezenou minutáž IMAX formátu, aniž by měl divák pocit, že je výsledek nuceně zkomprimovaný nebo se z toho důvodu nestačí zaměřit na nic zajímavého do hloubky. Sledujeme cesty dvou medicinemanů - jeden zástupce původního obyvatelstva, potomek Inků, druhý "západní" věděc - kteří se vypraví do povodí Amazonie kvůli hledání léčivých rostlin, jež je možno najít pouze v určitých oblastech rozlehlých amazonských pralesů. Kromě ohromně rozmanité fauny a flóry se seznámíme s několika kmeny domorodců zapadlých v dosud netknutých koutech pralesů a se dozvíme něco o historii objevování Amazonie. Trochu mě zarazilo, že všechny obrázky zprvu z And včetně jejich obyvatel, pak povodí amazonské divočiny a zvířat včetně šelem a predátorů, jsou natolik hezké a vlídné, přívětivé, atraktivní, hýřící mnoha barvami, svěžestí a čistotou, až vypadají skoro naaranžovaně a vyumělkovaně, jako když pozorujete zvířata v kleci či ryby v akváriu a v případě tamějších původních obyvatel Potěmkinovy vesnice, přestože všechny záběry pochopitelně vznikaly přímo v džungli a v horách. Divocí panteři jen roztomile neškodně vrčí jako přerostlé kočičky usmívající se do kamery, piraně se vesele prohání ve vodě mezi bezstarostně se koupajícími zvířaty i lidmi, všichni domorodci, z nichž někteří vypadají skutečně výstředně a nezasaženě jakýmkoli modelem civilizovaného chování, jsou nadmíru přátelští, pokojní a ke všem včetně cizinců, s nimiž se bezpochyby příliš často nesetkávají, velice mírumilovní a jen čekají, kdy se můžou se všemi obejmout a poplácat po zádech... Takže ve výsledku nemáte pocit, že sleduje vizitku divoké, zrádné i když nádherné džungle, jako spíše narafičeného safari, jinými slovy přednáší nám jen jednu tvář divočiny. Další, co mi chybí, je, že zde nepadne ani zmínka o tom, jaké zkáze oblastem Amazonie hrozí z důvodu neutuchajícího bezohledného mýcení zalesněných oblastí. Přesto všechno se jedná o jeden z povedenějších IMAX dokumentů, který je kromě poutavého naučného obsahu, mnoha úchvatných přírodních záběrů z And a Amazonie a velmi pěkné doprovodné hudby obohacen i o drobnou dějovou linii.(9.8.2006)