Reklama

Reklama

Bajkonur

Trailer

Obsahy(1)

„Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat.“ Tak zní nepsaný zákon kazašských stepí. Zákon náruživě dodržovaný obyvateli malé vesnice, kteří sbírají vesmírné trosky, které spadnou dolů z blízké vesmírné stanice Bajkonur. Posledními dvěma mladými členy vesnice jsou radiový operátor Iskander, známý jako Gagarin, a rázná Nazira. Zatímco se Nazira snaží svým nekonvenčním chováním dát Iskanderovi najevo, že ho miluje, Iskander je evidentně zblázněný nejen do Bajkonurur a rozlehlého vesmíru, ale také do krásné Francouzsky Julie Mahé, jejíž cestu ke hvězdám sledují televizní kamery. Když Julie doslova „spadne z nebe“ v malé vesmírné kapsuli, je to Iskander, kdo ji najde v bezvědomí. Tím, že si Julia nedokáže na nic vzpomenout, je Iskander ochoten předstírat, že jsou zasnoubeni a obrátit starý zákon stepí ve svůj prospěch. Ale i ta nejromantičtější lež nemůže trvat navždy. A „Gagarin“ brzy nebude vědět, kam skutečně patří, a mnohem víc, ke komu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Objektivně to na slabé 3* je, ale nelíbilo se mi to. Helmerova poetika jde bůhvíproč mimo mě a tady se mi to jenom potvrdilo. Přijde mi, že sice má cit pro záběry, ale pro tempo naprosto nulové. Drtivá většina záběrů trvá déle, než měla a proto to celé je strašně vleklé a nudné - a naprosto stejný problém jsem měl u Tuvalu. Bajkonur se mi ale líbil o něco málo víc, snad jen kvůli krajině. Kromě ní je tu dobře vystavený příběh, docela i dobré herecké výkony a kamera je na slušné úrovni. Jen škoda, že je to tak nudně natočené, že to naprosto zabilo jakýkoli můj vztah k postavám a zájem o film. A přitom téma mladíka, co sní o tom, že bude kosmonautem a jednoho dne se k tomu začne pomalu dostávat... sakra, tohle téma by mě fakt bavilo. Ačkoli se teda z toho postupem času taková dost naivní pohádka, ale naštěstí bez pohádkového konce. Slabé 3* ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To není film, ale pastva pro oči. Veit Helmer mě už jednou příjemně překvapil a teď to udělal opět. Krásná poeticky romantická pohádka s prvky humoru (objednávka vany ), takovej ten typ příběhu, který se kdysi vyprávěl po večerech v chalupách, protože nebyla ani televize, ani rádio a protože tenkrát bylo v každém příběhu kus krásy, kterou si vypravěči a posluchači odnášeli v sobě a tady ten poslední záběr, jo ten to dovršil dávám plnej počet. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* Tento film Veit Helmera jsem měl už dlouho vyhlídnutý a konečně ho někdo už otitulkoval, za což mu velký dík. A jak mám rád režisérův styl a jemný absurdní humor, tak mě i tentokrát nezklamal a naopak překvapil. Poetickým filmům sluší lehký příběh a krásná kamera, aby pohladily dušičku a tady k tomu je navíc efektní výběr jak exteriérů, tak interiérů a dostane nás do míst, kam se jinak smrtelník nikdy nepodívá. Tahle přidaná hodnota se sice projevuje jen v plusku za čtyřkou, ale i to snad bude stačit k přilákání potencionálních diváků. Kdo však čeká bujarou komedii, tak vybírejte jinde a my ostatní Vzhůru do vesmíru, kazašský Gagarine ;-) [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Strašne pekný film. Nemám teda úplne možnosť zrovnania, pretože od Helmera som nevidel nič a zo stredoázijskej kinematografie len to najmenšie minimum, ale atmosférou je to niekde medzi poetickým Balkánom a  neskorším Käurismakim, teda taká tá jurtová, rojkovská verzia, navyše do toho hrá Bregovič a tomu sa skrátka nedalo odolať. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„COKOLIV SPADNE Z NEBE, TO SI MŮŽETE NECHAT“ /// Tam v Kazašský stepi leží kosmická základna Bajkonur. A jednoho dne mezi prosté sběrače kosmickýho odpadu spadne z oblohy astronautka… Koukatelný… kvůli Marii de Villepin. Mohlo byto bejt i ze života, páč kdo ví, co tam v těch končinách ty lidi zažijou… Jinak prostě blbina. Taková Kazašská hříčka bez větších emocí a komplikovanosti děje. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Spadla mi do náruče z nebe ženská. 2.) Zjistím, že není sběrač (kovu) jako sběrač (kovu). 3.) Thx za titule „karelgulas“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Na začátku filmu se po startu oddělí od rakety poslední stupeň a spadne na zem. V dalším záběru je však raketa zase kompletní. (p3tris)
  • Nazira (Sitora Farmonova) se ke konci filmu koupe ve vaně, kterou právě vybalila, což je nesmysl, protože vany se dodávají i v Kazachstánu bez výpustní armatury. Je vidět, že na vaně není osazen ani přepadový otvor. (pjotri)
  • Snímek Bajkonur měl mezinárodní premiéru na MFF Busan 2011. (SONY_)

Reklama

Reklama