Souběžný portrét dvou špičkových lékařů, Prof. MUDr Jana Pirka DrSc. a plk. Prof. MUDr. Vladimíra Beneše DrSc., kteří nikdy nikam nechtěli odcházet, ačkoli jejich pověst přesahuje hranice této republiky. (oficiální text distributora) -
Na pozadí událostí loňského ledna, kdy více než tři tisíce českých nemocničních lékařů hrozily odchodem do zahraničí, se Viktor Polesný rozhodl podívat na problém z druhé strany. Vznikl tak velmi civilně pojatý dvojportrét špičkových českých specialistů, kardiochirurga Jana Pirka a neurochirurga Vladimíra Beneše, kteří se nikdy k odchodu nechystali. Celá medicína podle nich stojí na selském rozumu, přesnosti a důvěře mezi lékařem a pacientem. Jejich práce vyžaduje plné nasazení a absolutní soustředění. Záběry z pracovního života se prolínají se záběry ukazujícími oba doktory ve volném čase. Mimo operační sál si s personálem sdělí výsledky fotbalu, zažertují s natáčejícím štábem a k obědu si poručí guláš se šesti. Jan Pirk tráví víkendy na srazech velorexových nadšenců, Vladimír Beneš zase vyráží jednou ročně do exotických zemí sbírat hmyz. V úplném závěru pokládají autoři oběma protagonistům klíčovou otázku, zda má lékař právo odejít. Vladimír Beneš odpovídá, že odchod lékaře je z morálního hlediska nepřípustný. Až oba odejdou, bude to jedině do zasloužené penze. (Academia Film Olomouc)
Radek99
Televizní dokument za pár kaček, lidská a profesní kvalita obou portrétovaných k nezaplacení...(1.2.2012)
triatlet
Zdlouhavé, statické. I toho očekávaného triatlonu je v dokumentu zbytečně moc. Nekoncepční scénář nezachrání ani moudra a bodrost pánů Pirka a Beneše.(7.2.2012)
Pepinec
Frajeři, kteří houfně spálili Hippokratovu přísahu, umyli si ruce a sbalili batůžky, se dostatečně zviditelnili ve zprávách a novinách. Teď jsou na řadě páni doktoři, kteří nás mezitím léčili.(8.2.2012)
ranp
Vysoce nadprůměrný dokument o 2 špičkových lékařích. Pana prof. Beneše znám, je to rozhodně člověk na svém místě. Oba tito lékaři jsou skvělými odborníky, kteří toho hodně dokázali a přesto dokážou stát nohama na zemi.(6.2.2012)
showxman
Respekt pánové!(23.4.2012)
Markos_cz
AFO47 - Cena RWE za nejlepší český populárně-vědecký dokumentární film.(22.4.2012)
DDS
odpad!Agitka, za kterou by se nemusel stydět ani Honza Zeman, tentokrát obrácená proti odborářům. Aneb kdo nejde s námi, jde proti nám a o takovém my ne a ne a nenatočíme žádný dokument.(1.2.2012)