Reklama

Reklama

13. komnata - Série 7 (2011) (série)


13. komnata kardinála Miloslava Vlka (S07E28)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý český duchovní musel překonat překážky totalitního režimu a nesměl vykonávat kněžskou službu. Nakonec se stal hlavou katolické církve v Čechách. Životaběh kardinála Miloslava Vlka by se mohl stát ideální hollywoodskou story, jak chudý, skromný a bystrý hoch Míla z malé jihočeské vesničky prošel cestou úzkou a trnitou téměř k nebeským výšinám a světské slávě. Ale aby to nebylo zas tak cukrkandlové, ve chvílích, kdy mu režim znemožnil vykonávat kněžské povolání, zažíval bezmocnost, bolest a beznaděj, ale byl také obdarován silou a energií, která může být povzbuzením nejen pro věřící.
Kardinál Miloslav Vlk pochází z chudé zemědělské rodiny a už jako kluk poznal tvrdou dřinu, nikdy si nezvykl na hmotné statky a nežil v blahobytu, to mu dalo zásadní životní směr. Rodiče moc času na mateřskou lásku neměli, ale pěstovali ve svých 4 dětech skromnost, vytrvalost, houževnatost, za svou pravdou stát a nekřivit páteř. Své tužby a sny mladý Míla však svěřit nemohl. A tak i první „oslovení" Bohem nosil ve svém srdci jako tajemství. Teprve na gymnaziálních studiích a krátkém pobytu v chlapeckém církevním semináři Boží volání začal chápat a řekl mu své „ano". Bohužel doba jakémukoliv duchovnímu životu a postoji nepřála a Miloslav Vlk prošel tvrdou prací ve slévárně, pak se tepve dostal na Filosofickou fakultu – obor archivnictví, jemuž se věnoval čtyři roky. Svůj sen stát se knězem stále nosil v srdci. Až po 12 letech čekání, kdy se politická situace trošku uvolnila, Bohosloveckou fakultu vystudoval a po krátkém působení jako sekretář budějovického biskupa byl v době „odklizen" do malé farnosti na Šumavě. Po 16 měsících byl za trest přestěhován do Rožmitálu pod Třemšínem, kde bylo velmi málo farníků. Miloslav Vlk tady přesto navázal kontakt s celosvětovým hnutím Fokolare – sdružující lidi žijící podle Evangelia. Za to mu v roce 1978 byl odebrán státní souhlas k veřejnému výkonu kněžské služby. Navzdory zákazu Miloslav Vlk své kněžské povolání vykonával ilegálně. Na pražských ulicích jej, coby myče oken, vyhledávali zejména mladí lidé s žádostí o zpověď. Nejprve zpovídal na lešení ulice, pak zpovídal přímo v přilehlé budově Krajského soudu, kde tou dobou byly za podobnou „podvratnou činnost" vynášeny vysoké tresty. Během svého působení v podzemní církvi se zúčastňoval tajných křesťanských schůzek konaných na chalupách, v lesích a na horách. Tak získal Miloslav Vlk v církevních kruzích věhlas i za hranicemi.
Po deseti letech mu bylo díky kardinálu Františku Tomáškovi roku 1989 vráceno povolení ke kněžské činnosti a v únoru roku 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem. Rok nato se stal nástupcem Tomáška, arcibiskupem pražským a českým primasem. Od roku 1991 stál devět let v čele české biskupské konference. Kardinálem ho jmenoval papež Jan Pavel II. 26. listopadu 1994.
Miloslav Vlk, dnes i na prahu osmdesátky coby člen hnutí Fokolare, hodně cestuje, jakoby neměl v pražském bytě stání. Působí dojmem, že se s důchodem vyrovnává lehce a ležérně, ale kdo ho zná, ví, mnoho věcí ho bolí. Přesto jeho mottem zůstává: „Musíme tady být pro druhé. Láska je hodnota nad jiné."
Průvodkyní jeho životním příběhem je Zuzana Burešová. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Života běh kardinála Miroslava Vlka by se mohl stát ideální hollywoodskou story, jak chudý, skromný a bystrý hoch z jihočeské vesničky prošel cestou úzkou a trnitou téměř k nebeským výšinám a světské slávě.. Ale i on ve chvílích, kdy mu režim znemožnil vykonávat kněžské povolání, zažíval bezmocnost, bolest a beznaděj. Naštěstí byl, ale obdarován silou, vírou a energií, které mu pomohly a jeho příklad může povzbudit i ostatní..**** ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Formát odpovídá spíš GENu než 13. komnatě. Ovšem portrét Miroslava Vlka je prodchnut pokorou a člověčenstvím. Navíc pořad doprovází krásné záběry na působiště Miroslava Vlka a otevírá ho celkem povedený vtip. ()

Reklama

Majkak 

všechny recenze uživatele

Sympatická výpověď, ale mohl být veden trochu větší důraz na 13. komnatu a životopisná fakta zredukovat je na ta, která s výpovědí nezbytně souvisí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama