Reklama

Reklama

Jian hu nu xia qiu jin

  • Hongkong 競雄女俠秋瑾 (více)

Obsahy(1)

Qiu Jin, prezývaná Rytierka od zrkadlového jazera, bola raná feministka, revolucionárka a poetka pôsobiaca na konci dynastie Čching. Obhajujúc rovnoprávnosť mužov a žien, Qiu Jin verila, že pre ženy nastane lepšia budúcnosť v rámci západného typu vládnutia, namiesto skorumpovanej vlády Manchu. Fascinovaná japonskou kultúrou, v roku 1904 odišla študovať do Japonska. Neskôr sa zúčastnila neúspešného povstania proti vláde Manchu a zaplatila za to vysokú cenu. Dnes je dnes považovaná za čínsku anti-feudálnu hrdinku. (figliar)

(více)

Recenze (6)

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Na asijský akční film to mělo dobrý příběh, ale na historický film se to příliš soustředilo na divácky vděčné bojůvky. Hrdinové se mlátili puškami, meči i beze zbraně. Nejvtipnější byl intelektuálský bojovník, kterému při všech těch saltech drží brýle jako přilepené. O čínské historii toho vím pramálo, proto mě potěšilo, že příběh by pochopitelný i bez přídavného studia reálií. Vadilo mi zpracování, kdy začínáme na konci příběhu a s pomocí flashbacků se vracíme do minulosti. To by nevadilo, ale na konci zase opakují finální bitvu, včetně záběrů, co už jsme viděli. Příběh je dost hluboký a dojímavý, takže neruší ani to, že to je prakticky budovatelská agitka. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Další čínský národně buditelský epos (hergot skončí tam někdy to jejich obrození?), který ale dopadl celkem dobře. Herman Yau se s tím vypořádal se ctí, film popisující osudy Qiu Jin, ženy, která chtěla rovnost mezi pohlavími, revolucí svrhnout shnilé úředníky mandužské vlády v roce 1907 bude vždy vděčné sousto. Film není lineární a ta struktura vyprávění je zajímavě seskládána, potěší herecké výkony hlavních postav, stejně jako skvělě zvládnuté bojové sekvence. Emočně mě to sice z větší části minulo, ale není to úplně bez hodnody a významu. Co se týče propagandy, asi nejlépe zvládnutý film, co jsem zatím viděl, není to tupé, nebo slabomyslné, jak se mnohdy stává. Jestli měl ten film propagovat feminismus, tak nevím, zda to byl záměr, ale fikaně ukazuje i jeho temné stránky, za což tleskám. Na čtyři hvězdy to není, ale tři a půl určitě. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený akčný historický životopisný film. Má dosť dobrý príbeh o Qiu Jin, odvážnej žene, ktorá začala šíriť revolučné myšlienky a plánovať zvrhnutie vládnucej dinastie, ale zároveň bola aj zarytá feministka ovládajúce bojové umenia, ktorá túžila po zrovnoprávnení ženského pohlavia. So spracovaním som dosť spokojný, ešte spočiatku ma trochu prekvapil zvláštny štýl, keďže film sa začne poslednou fázou života hlavnej postavy, ale následne sa dej vráti do minulosti a po celý čas sa to už strieda, takže jednotlivé etapy jej života sú striedané s dianím v súčasnosti, každá časť má dostatok priestoru, takže sa v tom určite nedá stratiť a stále ma to dosť bavilo, síce jej život na mňa nepôsobil až tak mimoriadne zaujímavo, ako tých najväčších čínskych hrdinov, ale aj tak sa dobre pozerá na všetky stránky jej života, plánovanie revolúcie, všetky situácie, v ktorých sa prejavol boj za rovnoprávnosť, zanedbávanie rodiny, nesklamal ma ani pobyt v Japonsku, jedine by som uvítal priestor pre učenie bojových umení, keďže táto časť jej života nebola dostatočne zobrazená, ale to je skôr len detail, bavilo ma to od prvej do poslednej minúty bez jediného hluchého miesta. Akcie je tu priemerné množstvo a je skvelá. Toto nie je primárne akčný film a preto nemá až tak moc priestoru, medzi akčným úvodom a záverom sa objavia ešte dve, tri menšie akcie v strede filmu, ale kvalitou sú na veľmi vysokej úrovni. Tvoria ju väčšinou veľkolepé akcie, v ktorých proti sebe stojí množstvo vojakov a revolucionárov na oboch stranách, takže okrem súbojov je v nich aj mnoho strieľania, používania rezných zbraní a nejaké tie explózie, ktoré ma tiež bavili, ale hlavnú pozornosť si zaslúžia hlavne tie perfektné súboje. To jediné, čo sa im dá čiastočne vytknúť je to, že prakticky neobsahujú nejakú nezabudnuteľnú scénu, takže nejaký konkrétny chvat, nápad, zlomeninu, alebo čokoľvek, na čo sa dá spomenúť aj po dlhej dobe, ale majú výbornú choreografiu, sú nadmieru dynamické a perfektne natočené, skvelá kamera, minimum strihov, prvotriedny vizuál, už dávno som nevidel takto dobre natočenú akciu, jedna z najlepších za posledné roky. Najviac sa mi páčia oba súboje proti najlepšiemu bojovníkovi zo zápornej strany, súboj hlavnej hrdinky so skupinou protivníkov v strede filmu, ale všetka akcia je výborná. Herecké obsadenie je na tom dobre, síce práve tie najhlavnejšie postavy sú menej známe, ale bavili ma všetci a potešia aj klasici Anthony Wong Chau-Sang a Suet Lam. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, za úplnou žánrovou špičkou síce trochu zaostávajú, ale aj tak je to veľmi výrazný nadpriemer po všetkých stránkach. Tak tomu hovorím veľmi príjemné prekvapenie, síce na plné hodnotenie to nie je, k tomu by som potreboval ešte trochu zaujímavejší scenár, prípadne viac súbojov, ale aj tak som veľmi spokojný, páčil sa mi dej, akcia, postavy, vizuál, všetko a dopadlo to o dosť lepšie, ako väčšina posledných čínskych veľkofilmov. 80% ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš patriotismu a zbytečně málo akčních scén (a z nich vypadá dobře pouze jedna). Ve své podstatě to nemá být akční film, ale když už se akci tvůrci nevyhýbali, měli si na ní dávat více záležet. A lehké prostřihání by také nebylo od věci. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Skvělý Historicko-Akční film o první ženské revolucionářce v Číně od slavného režiséra CAT 3. Technicky vynikající, kamera je velmi intenzivní a úhledná v každém záběru, akce je spousta jak z meči, tak s rukama, působí drsně, efektně, má spád a šokuje. V závěru si vezme na triko vše pro změnu chlap a rozjede akční inferno Alone vs hundreds. To jsem 20 minut vskutku nedýchal. Super! 80% ()

Galerie (53)

Reklama

Reklama