Reklama

Reklama

Poslední dny SSSR

(TV film)
  • Česko Poslední dny Sovětského svazu (více)

Obsahy(1)

Listopad 1989 přinesl zhroucení sovětského bloku, který neustál ekonomickou i politickou situaci a nečekaně se rozpadl. O dva roky později se rozpadl také samotný SSSR. Vedla k tomu série nepředvídatelných i nevyhnutelných událostí... Sovětský svaz byl jedním z největších a nejvíce autoritářských impérií 20. století. Díky svědectvím klíčových osobností, včetně samotného Michaila Gorbačova, vzniknul fascinující snímek, který den po dni rekapituluje závěrečné dva roky před pádem této novodobé ruské říše. Tvůrcům se podařilo získat mnoho dosud neuveřejněných záběrů a odkrýt politické zvraty, zrady, spojenectví, úskoky, převraty, fyzické výhrůžky a lži, k nimž docházelo mezi dvěma znepřátelenými tábory vysoko postavených funkcionářů. Někdo se tomu snažil ze všech sil zabránit, někdo jiný naopak pomoci. Kolaps sovětského režimu se každopádně nezadržitelně blížil. Jakmile k němu došlo, dostal se k moci Boris Jelcin, stal se prezidentem nové Ruské federace a začala úplně nová éra. (TV Prima)

(více)

Recenze (9)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fakticky veľmi dobre, ale podané dosť nudne. A to pritom Rusi majú jedny z najzaujímavejších dejín zo všetkých národov, vždy tam vládol nejaký degener, alkoholik alebo psychopat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý dokument, který se věnuje politické situaci v Rusku po rozpadu železné opony a RVHP. Polsko, ČSSR, Východní Německo ad. se staly suverénními demokratickými státy a osamocený Ruský medvěd náhle nevěděl co dál. Gubernie už nešlo ždímat, domácí průmysl vyráběl nekvalitní poruchové výrobky pro něž nebyl odbyt a zároveň se nedostávalo základního spotřebního zboží. Co tedy dál? Pokračovat v socialistické cestě a přestavbě, či se také vrhnout na kapitalismus? A jak to bude dál se svazem republik? - Můžeme zde sledovat upadající vliv Gorbačova, sílící vliv Borise Jelcina, stále mocnou kliku komunistů i dnes už lehce úsměvnou a bláhovou představu ruské vlády, že je možno zkostnatělý byrokratický a nefunkční systém během 500 dní přetransformovat na tržní ekonomiku... I když mu lecos nevyšlo, vždy jsem měl v úctě Gorbyho oproti ožralovi Jelcinovi. Nebýt Michaila Gorbačova, tak jsme u nás stále v říjnu, máji a květnu zdobili rudými hesly a srpem s kladivem nástěnky. To on nás tu nechal dělat si v listopadu co chceme. To on nás nechal vycinkat si klíči na náměstích svobodu. Rusové rozpad SSSR a jeho gubernií a s tím spjatým zhoršením své životní úrovně dávají Gorbačovovi nejvíce za vinu a doma rozhodně nepatří k populárním osobnostem. Již jen z důvodu všeobecného vzdělání a pochopení historických souvislostí doporučuji vidět. * * * * ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument jednak se známými věcmi, jednak s pikantnostmi - například když Gorbačov nedostal na setkání průmyslových států půjčku na rozvoj hospodářství, což posílilo pučisty z 18. srpna a dnes mohlo být klidně všechno jinak.... ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Nějak mi unikly informace o rozpadu SSSR a tak jsem uvítal tento dokument. Byl velmi dobrý, dost nového jsem se dozvěděl, ale na druhou stranu se v těch 54 minutách nedalo postihnout všechno. Chtělo by to tedy pro mě ještě víc podrobností. A taky bych uvítal pokračování a dalším vývoji v Rusku. Viděl jsem 22.12.11 a dávám 80%. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Jen mi nějak přijde, že se toho zase tolik nezměnilo. Lidé v Rusku jsou stále dost bezmocní ... možná ostatní republiky bývalého SSSR mohou říci, že se mají lépe, ale také ne všechny. Gorbačov to měl dotáhnout do konce, protože úspěch se nedostavuje hned. Místo toho se ujal vlády notorický opilec Jelcin. Dokument je udělán celkem nestranně, vyzdvihuje jak Jelcina, tak Gorbačova a možná se trochu přiklání ke Gorbačovovým myšlenkám ... jenže to je prostě trend doby. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama