Reklama

Reklama

Punk v Africe

  • Česko Punk in Africa (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer
Jihoafrická republika / Česko / Zimbabwe / Mosambik, 2012, 82 min

Obsahy(1)

Hudební underground nesehrál významnou roli jen v dějinách Československa. Pomohl v boji za svobodu i na druhém konci světa. Zatímco světem vládla „swingující šedesátá" léta, jižní cíp černého kontinentu zůstával poslední baštou kolonialismu. Boj za osvobození pokračoval ve třech jihoafrických zemích – Rhodésii (dnešním Zimbabwe), portugalské Východní Africe (dnešním Mozambiku) a JAR za apartheidu.
Zatímco zbytek Afriky euforicky prožíval svou nezávislost, v JAR měli rasovou segregaci. Západním světem hýbala protestní hnutí mládeže, ale tady existoval jen jeden svobodnější hudební kanál Rádio Lourenço Marques. Rolling Stones se u nás nesměli hrát a dlouhé vlasy se tu rozhodně nenosily. Když pak v r. 1976 vypuklo povstání v Sowetu, spolu s ním vtrhla na scénu syrová energie punku. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Svojím tématom zaujímavý, ale nie príliš zábavný dokument. Moju pozornosť stratil počas premietania viacej krát a priznám sa, že sa mi mimoriadne ťažko orientovalo v tom, čo nám tvorcovia vlastne chceli zdeliť. Po premietaní sme však mali možnosť spýtať sa režiséra Punku v Afrike nejaké otázky a tak sa mi čo to vyjasnilo. No aspoň že som sa dozvedel trošičku nového. [MFF Cinematik 2012, PN] ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Poněkud nudný dokument, jehož 80 minut se dá shrnout do jedné věty: I v Africe hrají punk. Jinak se nedozvíme nic moc zajímavého, po celu dobu slyšíme jen obecné fráze typu ,,Punk, víte, to je o svobodě! Člověk si připadá absolutně free, když rozmlátí piáno sekerou!". Profily kapel nejsou přehledné, různá jména tvůrci hází na přeskáčku, takže mi to připadalo asi tak zábavné jako sledovat dokument o vývoji mongolského hrubého domácího produktu. Pro lidi, co se tímto tématem zabývají určitě poklad, ale pro zbylých 99% populace otrava. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Nezkušená dokumentaristika, která dává průchod výpovědím pamětníků éry jihoafrického punku, jež jsou ve své rozvolněnosti už samy obtížně propojitelné s případným filmařským autorským sdělením. To se ale stejně nedostavuje. Obrazového materiálu je naštěstí dost, ale tím nejzajímavějším pořád zůstávají střípky obecného zarámování do dobových společenských souvislostí společnosti apartheidu. Lokální modality punku ale občas potěší. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Jeden svět, Brno. Velmi zajímavá a dobrá hudba hrající během celého dokumentu. Apartheid a politický vývoj v JAR a okolních státech na pozadí punk-rock-ska... scény. Film byl možná trošku moc dlouhý. Výpovědi bývalých a současných umělců byly však zajímavé, osobité. No na takovou pařbu jako tam bych hned zašla:) ()

JohnnyB. 

všechny recenze uživatele

Medailonek několika bývalých i soudobých punk, ska, reggae skupin v jižní Africe. Čekal jsem detailnější přiblížení tamějších problémů, života lidí, vlivu hudby atd. Nic takového jsem nedostal. Navíc se mi "zdá", že minimálně 2 z posledních představitelů hráli a upravovali své texty tak, aby vládnoucí garnituru nepobuřovali. Takže mi to přijde trochu v rozporu s "oficiálním textem distributora" potažmo mým očekáváním. Viděno v Atlantiku na festivalu Jeden svět. Přes hlavu z první řady jsem neviděl 2/3 titulků (což by až na rozhovory s holanďany tak nevadilo) a prastaré židličky byly hrozně nepohodlné ;-p ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Parádní hudba! A paráda to, že jsou k hudbě české titulky, protože texty jsou zvláště v punkové hudbě důležité. Málem bych za ni dala všech pět, ale když chci být aspoň trochu objektivní dávám čtyři protože hudba není u filmu vše. Nicméně skvělý hudební zážitek, který můžu všem příznivcům punku velmi doporučit. ()

Proserpina 

všechny recenze uživatele

Keďže bol tento dokument uvedený v rámci festivalu dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden Svět, čakala som, že bude viac zameraný na zobrazenie politickej a spoločenskej situácie v afrických krajinách, na ktorú tam punková hudba reaguje. K môjmu potešeniu to tak nebolo, tento dokument bol hlavne o hudbe, a to naozaj dobrej hudbe, africkom punku, ktorý bol na moje prekvapenie úplne porovnateľný s tým všeobecne známym európskym. Takisto sa s mojimi očakávaniami zo začiatku rozchádzalo množstvo bielych aktérov v africkom punku - tak nejak som čakala samých černochov, aké krátkozraké...V skratke: Hudobný dokument o africkom punku porovnateľný s tými z euroamerického prostredia, ako napríklad Punk in England, Punk in London atď. ()

Reklama

Reklama