Reklama

Reklama

Největší tankové bitvy

(seriál)
  • Kanada Greatest Tank Battles
Kanada, 2010, 20x45 min

Režie:

Mick Grogan

Kamera:

Derek Rogers

Hudba:

Richard Pell

Hrají:

Robin Ward (vypravěč)
(další profese)

Cyklus dokumentárních rekonstrukcí.
Jednotlivé díly: 1.-El Alamein
2.-Kursk, operace Citadela
3.-Prochorovka
4.-Normandie
5.-Arracourt
6.-Ardeny I.
7.-Ardeny II.
8.-Hochwaldský les
9.-Yom Kippur
10.-Perský záliv
11.-Korea
12.-První monstra
13.-Francie 1940
14.-Itálie 1943
15.-Tunis
16.-Ludwig Bauer
17.-Šestidenní válka
18.-Sinaj 1973
19.-Pobaltí 1944
20.-Stalingrad (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nelze nesrovnat s nedávným ruským dokumentem Velká vlastenecká válka. Ten na stejné ploše dokázal přehledně podat maximum informací v poutavém balení, fundovaně popsat průběh vojenských operací a vytvořit tak plastický obraz války. Toto, ač teoreticky může těžit ze sevřenějšího záběru na konkrétní bitvu, bohužel předvádí právě to, jak dokument vypadat nemá. Většinu výplně tvoří právě jen "efektní" animace (často se opakující kvuli formátu počítajícím s reklamními bloky) s průvodním slovem papouškujícím pár nejzákladnějších skutečností. Po jakéms takéms historickém úvodu do vojenské situace se dokument rozpadne na pár nesourodých vzpomínek několika účastníků a u toho už setrvá. Těžko se člověk alespoň se základními znalostmi věci dozví něco zajímavého, a ten kdo o věci nic neví, bude spíš zmaten co a proč že se to stalo. Animaci samotnou bych až tak nezatracoval, ale musel by se toho chytit nějakej rozumnej dramaturg, kterej by tomu dal za a) ucelenou podobu, b) najal pořádnýho historika, kterej tomu napíše pořádnej scénář s logickou návazností příčina-následek. Nutno říct, že to je už několikátej kanadskej dokument, ze kterýho mám téměř totožnej rozpačitej dojem. P. S. K otázce bojový hodnoty shermanů doporučuju tohle video. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tragické animace, naprosto scestné a nelogické střihy a především neustálé opakování stejných pasáží, mající za cíl jejich zdůraznění a zřejmě i likvidaci každého soudného diváka, který je schopen tyto momenty identifikovat sám a dokáže si zapamatovat a přebrat v hlavě důležité informace i napoprvé. Přitom je to škoda, protože jednotlivé díly se věnují známým tankovým bitvám a k dispozici je řada výpovědí veteránů těchto bojů. Ti mohli při dobrém vedení seriál obohatit o mnoho cenných informací. ()

Reklama

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Nevadila mi ani tak horší grafika jako neustale se opakování děje a předbíhaní ve vypravování za účelem udržet diváka u televize. Další mínus je často šetření na modelech. Tak například v epizodě z bitvy o Francii si animatoři ušetřeli práci a místo celé škály tanků bojujících na straně němců předvedli pouze PzKpfw III. ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele

Největší tankové bitvy. Lepé řečeno největší tankové šarvátky, protože k bitvě tu dojde opravdu málokdy. Jak to podat nějak, aby to vyznělo..vezmu to po dílech. 1) El Alamein, je tak na 3*, dává vyznít celé vzezření dokumentu, což znamená-animace zaměřená jen na tanky, častá repetice děje a poměr vzpomínek Spojenci: Němci tak 85:15. Zde se to dá ještě přežít, protože na straně Spojenců jsou Britové, tudíž to není taková hrůza. Ale to horší přijde. V dalších dvou dílech se přesouváme na východní frontu a kvalita začíná klesat. Sovětští veterání jsou sice vtipní maníci, ale jen do té chvíle, dokud se nerozohní tak, že jim až skoro vylétávají z hrudi desítky řádů="Z tanku vyskákalo šest německých bestií. Vzal jsem kulomet a postřílel všechny ty svině". Zároveň jejich líčení bojů působí občas trochu přehnaně (a to ještě nepřišlo to nejhorší). Navíc zde dokument občas projevuje problémy v režii= "Němci začínali vítězit, bitva vrcholila. (po 2 minutách) Bojiště bylo poseto německými tanky. Bitva skončila drtivým ruským vítězstvím". Což vůbec nedává logiku. Nuže, dále. A je to v háji-do boje vstupují západní Spojenci a tím i Kanaďané. A už je to tady..myslím že na popis této části postačí pár citací "zcela jistě pravdivě mluvících účastníků bojů". Takže: "Byli jsme ve věžovém postavení, 4 Hellcaty. Jelo na nás asi 30 německých tanků. Neustále jsme uplatňovali to stejné-vyjeli jsme, vystřelili, zajeli a tak pořád dokola. Zničili jsme tak všechny německé tanky (Panthery a Tigery) za vlastní ztráty 1 Hellcatu". "Jel proti nám obávaný Panther. Vystřelil jsem bez míření a NÁHODOU jsem trefil otáčení věže. Stal se bezbranným. Zničili jsme ho a pokračovali v cestě." "Byl to obávaný tank, ale naštěstí jsme na ně vyzráli. Stoupli jsme si k boku silnice a čekali. Za chvíli dojela Peifferova skupina Tigerů 2. Zahájili jsme palbu z protitankových děl a všech 15 Tigerů II jsme zničili, aniž by se zmohli na jakýkoliv odpor". "Kanón Jagdtigera měl ráži 128 mm. Vystřelil, ale jako zázrakem náš Sherman střelu odrazil (zde bych podotknul že zadní pancéřování Shermanu, o něž v této scéně jde, nedosahuje ani 30 mm)". Poté už všechny díly navodily toto schéma, jen se občas místo Kanaďanů objevili hrdinní Amíci nebo hrdinní Izraelci (ale ti byli ještě jakž takž uvěřitelní). Výjimkou jsou dva díly-Ludwig Bauer a Pobaltí 1944. Zde mají Němci více prostoru a hned to působí lépe. Škoda že toho nebylo více. 1* za nějáká ta fakta a 1* za německé veterány, co i v obří přesile kanadských pamětníků zvládli vše podat s grácií a mnohem lépe. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Veľké plus je, že tento dokument vôbec vznikol. Žiaľ, paradoxne práve v tom spočíva aj jeho rovnako veľké mínus, pretože spôsob spracovania, ktorý títo nešťastníci z Kanady zvolili, uvrhol tento sľubný počin do kategórie "premrhaný potenciál" a kompletne tak minul svoj zdanlivo neminuteľný cieľ rovnako dobre, ako osudová strela spomínaného skopčáka z panzerfaustu minula Sherman. (Tank Sherman byl vyzbrojen kanonem ráže 75mm s krátkou hlavní, chránil ho jen 51mm silný, přední pancíř, tank byl síce zranitelný, ale lehký, rychlý a pohyblivý...) ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama