Reklama

Reklama

Největší tankové bitvy

(seriál)
  • Kanada Greatest Tank Battles
Kanada, 2010, 20x45 min

Režie:

Mick Grogan

Kamera:

Derek Rogers

Hudba:

Richard Pell

Hrají:

Robin Ward (vypravěč)
(další profese)

Cyklus dokumentárních rekonstrukcí.
Jednotlivé díly: 1.-El Alamein
2.-Kursk, operace Citadela
3.-Prochorovka
4.-Normandie
5.-Arracourt
6.-Ardeny I.
7.-Ardeny II.
8.-Hochwaldský les
9.-Yom Kippur
10.-Perský záliv
11.-Korea
12.-První monstra
13.-Francie 1940
14.-Itálie 1943
15.-Tunis
16.-Ludwig Bauer
17.-Šestidenní válka
18.-Sinaj 1973
19.-Pobaltí 1944
20.-Stalingrad (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Dokumentu Greatest Tank Battles nejvíce škodí špatná počítačová animace simulující průběh tankových bitev a bojů, která i přes zajímavý autentický komentář účastníků bitev(převážně zvukový záznam), ubírá špatná grafika na vizuální kvalitě dokumentu. 60% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nelze nesrovnat s nedávným ruským dokumentem Velká vlastenecká válka. Ten na stejné ploše dokázal přehledně podat maximum informací v poutavém balení, fundovaně popsat průběh vojenských operací a vytvořit tak plastický obraz války. Toto, ač teoreticky může těžit ze sevřenějšího záběru na konkrétní bitvu, bohužel předvádí právě to, jak dokument vypadat nemá. Většinu výplně tvoří právě jen "efektní" animace (často se opakující kvuli formátu počítajícím s reklamními bloky) s průvodním slovem papouškujícím pár nejzákladnějších skutečností. Po jakéms takéms historickém úvodu do vojenské situace se dokument rozpadne na pár nesourodých vzpomínek několika účastníků a u toho už setrvá. Těžko se člověk alespoň se základními znalostmi věci dozví něco zajímavého, a ten kdo o věci nic neví, bude spíš zmaten co a proč že se to stalo. Animaci samotnou bych až tak nezatracoval, ale musel by se toho chytit nějakej rozumnej dramaturg, kterej by tomu dal za a) ucelenou podobu, b) najal pořádnýho historika, kterej tomu napíše pořádnej scénář s logickou návazností příčina-následek. Nutno říct, že to je už několikátej kanadskej dokument, ze kterýho mám téměř totožnej rozpačitej dojem. P. S. K otázce bojový hodnoty shermanů doporučuju tohle video. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Velice hezká ukázka dokumentárního cyklu prvotně určeného pro trh amerických komerčních televizních stanic. Tomu odpovídá celý formát, tzn. typické zaměření na emoce a příběhy jednotlivých vojáků, nikoliv na co největší objem informací. Protože se u podobných seriálů počítá s mnohonásobným vkládáním reklamy, po několika minutách dojde k pauze, kdy se opakují stejné záběry a stejné věty komentáře. Mínusy dílka přesně popsal ve svém komentáři můj oblíbený uživatel flanker.27. Pokud jste fanouškem historie nebo dokonce té vojenské historie, nemá pro vás podobný pořad praktický význam, ale např. pro děti školního věku je to dobrá volba, kdy dostanou základní sumu informací kdo, kdy a s jakým výsledkem. Nadto mohou obdivovat krásné animované tančíky, exploze a ničení ve velkém, stejně jako procítěné věty veteránů typu Bylo to peklo, Napětím jsem ani nedýchal apod. Osobně mi na podobných projektech vadí ledabylý komentář, kdy jedna věta, která něco tvrdí, je za minutu negována jinou, která tvrdí opak - viz u Prochorovky: "Vrcholila bitva a německé jednotky zřetelně cítily, že v ní vyhrávají." O dvě věty dál bez jakéhokoliv vysvětlení obratu komentář pokračuje: "Šeřilo se nad polem plném zničené německé techniky. Zkáza německé armády byla dovršena." Celkový dojem: 40 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál o najväčších tankových bitvách mi urobil radosť, pretože je istým spôsobom originálny a venuje sa výhradne jednej téme. Silu dokumentu aspoň podľa mňa najviac znásobujú rozhovory s veteránmi, ktorí tieto udalosti prežili a tu ich zopár bude. Trochu zamrzia opakované zábery i celé scény, ktoré tu ostali asi ako dôvod na pichnutie reklamy a celkový dojem to dosť skurvý, ale čo už... Len mi ja záhadou , prečo to televízie, ktoré vysielajú bez reklamy, jednoducho nevystrihnú. Najzaujímavejšie sú strety obávaného nemeckého tanku Tiger a ruského T-34, ktoré Nemcov mohli poraziť jedine početnou prevahou, pretože kvalita i ničivý dostrel bol na nemeckej strane. Dovolím si nesúhlasiť s "amythom", ktorý asi nedával dobrý pozor, pretože americký a kanadský veteráni niekoľkokrát dali jasne najavo, a zaznie to aj z úst komentátora, že tank Tiger bol postrach a z čelného útoku ho nebolo možné zničiť...Viď aj konkrétna popisovaná situácia, kde posádka Shermanu, vystrelila na nemecký Tiger 8 rán zo vzdialenosti možno 2-3 metre, kde im v nečakanom strete i výhľade bránila vysoká zelená stena z kríkov... Dokument má pár chýb, iste by sa dal vylepšiť, ale napriek tomu ma veľmi potešil. 70%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument, postavený prakticky pouze na počítačových animacích podobně jako LETEČTÍ STÍHAČI. A jelikož je to americký dokument připravený na tučnou a masitou reklamu každých pět minut, je plný předělů a nezbytného mentorování předchozího děje. Samozřejmě to diváka prudí, stejně tak opakované animace (působí to pak lacině). V tom naprosto souhlasím s Gogo76. Animace jsou celkem na slušné úrovni, hlavně tanky. Horší už je prostředí. K zemi či trávě bych ještě výhrady neměl, ale domy a některé výbuchy mohly být povedenější. Každopádně pro všechny milovníky obrněných pásových oblud nutnost vidět. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nyní to vím už úplně jistě, Kanaďané jsou filmově negramotní. Neumí dobře natočit ani toto domácí video s počítačovými efekty přejatými ze Super Maria. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné výstižně shrnuli mí oblíbení uživatelé flanker.27 a gudaulin, takže jen dodám, že kanadský historický dokumentární seriál pomalu ale jistě začíná být synonymem pro povrchní, zmatenou a horkou jehlou šitou snůšku těchže několikrát se opakujících informací a celkem povedených animací. Nejvíc mne pobavil hitlerovský veterán ("Pobaltí 1944") nadšeně vzpomínající jak byli němečtí tankisté oproti Rusům mnohem rychlejší, přesnější a vůbec daleko lepší. Mělo to holt jen jednu drobnou vadu na kráse - projeli nejen tuhle bitvu, ale i celou válku :-D. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Pro fandy Druhé světové války, potažmo i tanků a tankových bitev, je série Greatest Tank Battles velmi povedeným dílem, které se skvělým komentářem a dobovými záběry reflektuje průběh bojů a taktiku tankových jednotek z obou znepřátelených táborů. Sice občas zamrzí špatná animace bitev, nicméně i přes tento nedostatek se jedná o velmi povedený počin, který si žádný milovník historie nemůže nechat ujít. Skvělá práce! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že sú lepšie dokumentárne seriály, ale tento je tiež kvalitný. Je to istý obraz tej vojny, oplatí sa to pozrieť. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Tyto dokumenty jsou vždycky zajímavé a poučné. I když mně například zrovna tato tematika moc nezajímá. Pěkný komentář Pavla Rímského a spol. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Místy informačně zajímavé, místy už méně, nicméně plus za samotné pamětníky! Problémem je ale zpracování, které nepřenáším přes srdce - nehezkou počítačovou grafiku ještě překousnu, ale to neustálé opakování těch stejných animací a co hůř, neustálé opakování těch stejných keců po každé reklmní přestávce, kterých zjevně bylo v pořadu děláno fakt hutné množství, mě fakt sralo, včetně zbytečného protahování prvotním spoilováním všeho, o čem se pak zase v díle mluvilo. To mě sralo. Na 45 minut toho bylo trochu moc a tak méně zajímavé části dílu uspávaly. Protě takový divný mix ne-kvality. ~~~ 2,5* ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Dokážu si představit dokument, který rekonstruuje průběh skutečných bitev a s využitím možností 3D animace to dělá věcně, vkusně a přehledně. Dokážu si představit dokument, který umí mixovat výpovědi jednotlivých vojáků s autentickými záběry, počítačovou animaci a dostupné informační zdroje tak zručně, že si člověk připadá skoro jakoby se bitvy zúčastnil. Dokážu si taky představit dokument, který podává informace v souvislé a logické sekvenci a jehož tvůrci chápou význam slov "postup", "příčina" a "následek". Největší tankové bitvy ale takovým dokumentem rozhodně nejsou. Bohužel. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Pěkně zpracovaný dokument o největších tankových bitvách v historii. Obsahuje počítačovou rekonstrukci střetu a vyprávění veteránů. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět mohl z dokumentu vytvořit podstatně lepší sérii. Chtělo to jen více snahy a finančních prostředků. To se nejvíce projevuje na počítačových animacích, které jsou skutečně velmi nekvalitní. Navíc se v průběhu jednotlivých dílů často opakují, stejně jako slovní komentáře. Nemohu si pomoci, ale tahle dokumentární série patří mezi skutečně ty nejhorší, co naše televize nabízí... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dost nepovedené animace kazí celkový dojem z tohto dokumentu, který by byl docela zajímavý, ale jeho formát je natolik rušivý, že veškerá informativní část jde poněkud do kopru. Je to velká škoda, že to bylo pojato tímto způsobem. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Tragické animace, naprosto scestné a nelogické střihy a především neustálé opakování stejných pasáží, mající za cíl jejich zdůraznění a zřejmě i likvidaci každého soudného diváka, který je schopen tyto momenty identifikovat sám a dokáže si zapamatovat a přebrat v hlavě důležité informace i napoprvé. Přitom je to škoda, protože jednotlivé díly se věnují známým tankovým bitvám a k dispozici je řada výpovědí veteránů těchto bojů. Ti mohli při dobrém vedení seriál obohatit o mnoho cenných informací. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

To neustálé opakování /zdůrazňování/ některých zásadních momentů, je vlastně to jediné, co sráží kvalitu tohoto bezpochyby přínosného dokumentu .. zapálený, zvídavý laik se zde dozví několik velmi zajímavých zásadních informací, o kterých se doposud nahlas příliš nehovořilo .. mám namysli především tři momenty : 1. Prochorovka .. zdejší podání a doplňující informace se dosti zásadně liší od toho, co nedávno zaznělo v ruském dokumentu Velká vlastenecká válka, vlastně se liší od všeho, co jsme doposud mohli někde slyšet, vidět, nebo číst … 2. Západní fronta .. při střetu amerických a německých tankistů, byl obvykle vítězem americký pilot - tankobijec … 3. válka v Perském zálivu .. nebezpečná, okolní země ohrožující Republikánská garda, byla ve skutečnosti spíše jen na ozdobu, se zastaralou vojenskou technikou, bez prostředků nočního vidění, nebyli a ani nemohli být útočícím Američanům rovnocenným soupeřem … ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Úplne mi stačilo vidieť diel o Perskom zálive. Chválenkárska propaganda USA, aký su oni najlepší. Myslia si, že všade šíria demokraciu a slobodu. Z vraždenia robia show. Keď sa oháňaju tou demokraciou a slobodou slova, prečo žiadne vyjadrenie nepriatela? Nič ani veta proste žiadna kontroverzia. Je to jednostranné a zaujaté. 1* za nejaké informácie o tankoch, ale aj tie su nepresvedčivo dôveryhodné. ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Zajimavý dokument. Neviděl jsem úplně všechny díly, ale ty co jsem viděl byly perfektní. Nakonec přece jenom válečné dokumenty moc nemusím ale musím říct že tohle jsem hltal jak blázen. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Popis tankových operací s netradičním důrazem na osobní pohled účastníků bojů - členů tankových osádek - všech zúčastněných stran. Prudící reklamní repetice ()

Reklama

Reklama