Sherlock - Unaired Pilot (TV film)

Krimi / Drama / Mysteriózní

Velká Británie, 2010, 55 min

Coky Giedroyc

Ta modernizace není ještě ani zdaleka úplná. Ostatně stejně jako stylizace, celková hravost, vražedné tempo, atmosféra pulzujícího Londýna či celková filmovost; s tím vším přišel až regulérní pilot, který ani zdaleka není "jen" to samé v o půl hodiny delším balení. Naopak lépe je tu podáno rozuzlení hlavní zápletky, tady na to Sherlock přijde spolu s divákem. Co naopak je již zde evidentní, tak to je chemie ústředního dua. V téhle podobě by z toho byl zdařilý seriál, který by i tak způsobil nemalý rozruch, ne že ne. Ovšem stejně se ve výsledku vůbec nedivím, že BBC ihned zastavila produkci dalších epizod... A objednala rovnou celovečerní stopáže s výrazně štědřejším rozpočtem. Není se čemu divit, ten ohromný (i když po hříchu ne zcela využitý) potenciál je v tom cítit v každém momentu.(3.1.2012)

Víte, co dělal Chuck Palahniuk, než napsal Klub rváčů? Byl vzteklej. Víte, co dělal Mudr. John Watson před jistým osudovým setkáním? Podtrženo sečteno, zatímco jeho přátelé byli vesměs mrtví nebo missing in action, he was missing action. Stačila ovšem jedna nevinná otázka a zatímco u jiných osudových setkání zpravidla zní: "U tebe nebo u mě?", tady zněla: "Afghánistán nebo Irák?" Odvysílaná Study in Pink je sice po všech stránkách modernější, osobitější, stylizovanější a elegantnější, postrádá Sherlocka v riflích a obsahuje nejzásadnější dvojku seriálu (Mycrofta a deštník), ale už tady je ten ohromný potenciál cítit až na kontinentu a já si marně lámu hlavu, co brání našim TV stanicím natočit něco podobného. "Idiots," zněla by nesporně Sherlockova odpověď.(27.5.2012)

Unikátní příležitost pro srovnání, jaký vliv mají scénář, režie, střih, hudba, kamera & spol. Stejné postavy, stejné scény, stejný příběh, ale když se dvakrát dělá totéž, není to totéž. Samozřejmě za předpokladu, že jste viděli první epizodu seriálu.(26.4.2012)

Zatím pouze takový předvoj a ochutnávka velkolepého seriálového (lze-li jej tak nazvat) díla, v tomto případě pod režijní taktovkou Cokyho Giedroyce.(12.1.2012)

Pilot, který nám ukazuje trošku normálnějšího, klasičtějšího a sympatičtějšího Sherlocka Holmese, jež se nechová jako naprostá osina v zadku s Aspergerovým syndromem. Mnohem víc, než v regulérním prvním dílu minisérie, se mi zde líbily diskuze Watsona a Sherlocka (i když obsahově jsou téměř totožné), jejich chování a příjemný nezbrklý spád celého děje. Taková normální britská detektivka s novátorským detektivem konslutantem. Pilot oproti pozdějším dílům postrádá přerychlý střih, technické hračičky doprovázející Holmesovo dedukce, look alá CSI, nadupané hudební téma, atd. Líbí se mi obě varianty Study in Pink, obě mají něco do sebe a jsem ráda, že se tvůrci nakonec rozhodli stopáž natáhnout a vyšperkovat pro dnešní diváky.(20.3.2012)

Přece jen oproti konečné verzi ne tak dějově a obrazově sevřené, a odehrání závěrečného partu v bytě na Baker Street skutečně nefunguje tak, jako v konečné verzi.(21.1.2012)

Nemá to ešte gradáciu prvej časti, ale rozhodne je na čo pozerať. Moderná verzia Sherlocka Holmesa je vybudovaná na dobre známych charakteroch a detektívnych príbehoch, ktoré sú aj dnes populárne. Je samozrejmé že postavu Sherlocka treba neustále obnovovať a táto verzia s 21 prvého storočia má nielenže kvantum vtipných pasáži, ale aj výbornú dramatickú stavbu príbehu a výborné obsadenie. Vravím k dokonalosti tomu chýba tá pol hodinka, ktorú Štúdia v ružovom , ako prvý diel série, obsahuje. Ale na to aby sa jeden vykašlal. Baví ma to a veľmi dobre sa na to pozerá.(11.1.2012)

Už jen za skvělou scénu, kdy Sherlock hraje na toho taxikáře, že je opilý. No a Cumberbatch má ještě jeansy a jiný (nejroztomilejší) sestřich. :) Sice chybí tak high efekty jako v seriálu, ale celkově je to stejně paráda. Pilota jsem viděla až po skoro celé druhé sérii a přišlo mi to prostě hrozně milé. Takový bonus :)(30.3.2012)

Sherlock: Beta verzia. Plytkejšie, neprepracovanejšie, skratkovitejšie, Sherlock nie je tak úžasne "nenormálny", Mycroft absentuje a hlavne - "správna" verzia je oveľa dynamickejšia, strhujúcejšia a zábavnejšia. Chvalabohu, že to stopli hneď v zárodku a rozhodli sa celý koncept výrazne prepracovať. Naozaj chvalabohu. Pri pomyslení, o aký geniálny seriál by sme prišli, ak by sa tvorcovia rozhodli pokračovať v koľajách tohto neodvysielaného pilotu, ma až striasa.(18.2.2012)

Holmes, Watson a zárodky geniality, které se v celé své kráse představily až s vyšperkovaným seriálem. Vizuální kejkle a půl hodina vyšetřování znatelně schází.(11.1.2012)

Hodně dobrý. Alespoň vynikne srovnání se seriálem, který je NEUVĚŘITELNĚ dobrý. Všechny výborné nápady viditelné v pilotu jsou v něm vypilované k dokonalosti po všech stránkách. Tohle je "jen" televize. Seriál už je tzv. "quality television".(15.1.2012)

není špatné vidět jakým způsobem se liší piloty od prvního dílu.. co dělá se seriálem rozpočet, kde je potřeba pak čas natáhnout aby se utvořila atmosféra atd. pro zajímavost to stojí za to rozhodně vidět a jen lehce s prvním dílem posrovnávat.. a hlavně vidět záběr sherlocka na střeše čelícího měsíci !!!(12.1.2012)

Sherlock Holmes a doktor Watson je perfektní dvojka, což je vidět i v této kratší verzi, nicméně ta konečná je více propracovanější a o poznání lepší.(6.4.2012)

V podstatě to stejné jako první díl, ale přeci jen trochu jiné. První díl byl ale svižnější a chytlavější a tudíž nultý je pro mě tak akorát něco navíc.(27.5.2012)

Nakonec odvysíláný pilot byl sice téměř v každém ohledu ještě o něco lepší, ale stejně se i v téhle kratší verzi najdou momenty, které by mě mrzelo nevidět (vždyť jenom ta scéna, kdy Sherlock "pije" víno je skvělá :D). Navíc mi přijde zajímavé, jak Sherlocka v konečné verzi seriálu ještě více dehumanizovali, protože tady se choval o poznání lidštěji (objetí paní Hudsonové na přivítanou atd.). Ve výsledku jsem ráda, že se BBC nakonec rozhodla pro téměř filmový formát, protože je díky tomuto příkladu vidět, že dává potenciálu citelně větší prostor, ale i tak u unaired pilotu nemůžu jít pod pět hvězdiček. Prostě nemůžu.(23.1.2012)

Takovej nedocmrndlej mladší bráška, kterej by asi s největší pravděpodobností uspěl, ale přeci jen kvality své upgradované verze nedosahuje. Potěší sledovat, jak se se slabinami tvůrci vypořádali (ty Sherlockovy džíny!).(26.1.2012)

Téměř stejné jako první díl sherlocka jen trochu jiné záběry a pozadí. Jestli je tohle pilot tak vubec nemuseli dělat remake a použit to jako první díl.(13.4.2012)

Tento pilotní díl Sherlocka jsem zhlédla jen a jen ze zvědavosti. Zajímalo mě totiž, jak původně měl seriál vypadat. A jsem tak neskutečně ráda, že BBC projekt pozastavila a tvůrci se do toho pustili hezky znovu a od začátku! Uff. Představa, o co všechno jsme mohli přijít… Především postava Sherlocka tady vůbec není tak skvělá (možná spíš skvěle "divná"), jak ve výsledné verzi. Přijde mi, že nemá pořádnou hloubku a hlavně málo prostoru k realizaci. A taky mi například chyběla jedinečná atmosféra Londýna, kterou se ve finální verzi podařilo vystihnout skvěle. Nicméně poté co opadly emoce, spojené s tím, že vím, jak vypadá výsledná verze, musím přiznat, že ten seriál by fungoval i v této podobě. Protože hodně důležitý aspekt celého seriálu (a to chemie mezi hlavními představiteli) funguje skvěle už i tady. Slabé čtyři hvězdičky.(14.3.2012)

Jsem opravdu rád, že se BBC rozhodla natočit celý díl znovu. Některé scény jsou v tomto pilotu docela směšné, jiné až smutné v porovnání s oficiálně vydaným dílem. Například takový Anderson (vyšetřující na vraždách) je tady VOUSATÝ. Celkově je vidět, že se tu šetřilo, kde se dalo. A navíc, proč je Sherlockův byt růžový!?! Jaksi úplně chybí úvod a všechny ty úžasné scény, kdy Sherlock vymýšlí své fantastické dedukce. Mycroft se ztratil úplně... Dobře za repete! 6,5 hvězdy, i když chybí prakticky všechny vtípky a vychytávky.(17.1.2012)

Unaired Pilot sa mi nehodnotí práve ľahko. Je síce pravda,že prevyšuje zvyčajnú televíznu tvorbu,avšak jeho dlhšia verzia zase prevyšuje jeho. Pôsobí na mňa nedokončene,čo najlepšie vidno práve na postave Sherlocka. Watson je v oboch verziách prakticky rovnaký,avšak Sherlock.... Je vidno,že tvorcovia si ešte neboli celkom istý,kam Sherlocka posunú,a tak tu máme Sherlocka v džínsoch,stále síce geniálneho,no obyčajnejšieho. To,že dedukuje zároveň s divákom mu uberá na dramatickosti,ničí moment prekvapenia a tak v dlhšej verzii z mnohých scén vyťažili omnoho viac. Hoci si viem celkom dobre predstaviť,že aj táto adaptácia,kebyže sa pokračuje v kratších epizodach by mala určite úspech,som úprimne rada,že BBC rozoznala potenciál,ktorý sa v tomto skrýval a dala mu o dosť vačší priestor. Thanks God.(2.2.2012)