Reklama

Reklama

Kapitán Phillips

  • USA Captain Phillips (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Kapitán Philips je komplexní studií přepadení americké nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass nám v něm svým unikátním pohledem nabízí kombinaci napínavého thrilleru a pohled na širokou škálu důsledků globalizace. Film se zaměřuje na vztah mezi velícím důstojníkem Alabamy, kapitánem Richardem Phillipsem (dvojnásobný držitel Oscara Tom Hanks), a kapitána somálských pirátů Museho (Barkhad Abdi), který ho unese jako rukojmí. Phillips a Muse proti sobě čelí v okamžiku, kdy Muse se svou posádkou zamíří na Phillipsovu neozbrojenou loď. V souboji vůle a odhodlání, který následuje 230 km od somálského pobřeží, jsou oba muži vydáni na milost osudu, který je zcela mimo jejich kontrolu. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (1 382)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Srovnání s dánským filmem Únos se nelze vyhnout. Ale zatímco v Únosu bylo půvabné sledovat, jak unesení námořníci kromě příbuzných, pojišťovny a lodní společnosti nikoho nezajímají a vyjednavači se dohadují o každý dolar, v Kapitánovi Phillipsovi kapitánovi Phillipsovi už za pár hodin přispěchají na pomoc letadlová loď, vrtulníky, snipeři.... Filmu taky neprospělo, že loď opustíme poměrně záhy a po zbytek filmu jde už jen o záchranu jednoho rukojmího - kapitána Phillipse, kterýžto je pochopitelně übersprávňák a nikdo jiný než Tom Hanks jej nemohl hrát. Taky mi připadá, že Greengrass se už trochu vyčerpal a po slibném začátku napětí spíše uvadá, závěrečné finále je strašně natahované a vy už se nemůžete dočkat, kdy už je konečně postřílejí a bude konec. Perlička na závěr - skladba před závěrečnými titulky je solidní vykrádačkou Zimmerovy Time. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Billy Ray / Predloha: A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, Dangerous Days at Sea - Richard Phillips, Stephan Talty | Hudba: Henry Jackman | Produkcia: Michael De Luca, Dana Brunetti, Scott Rudin | Distribúcia: Columbia Pictures | Štúdio: Michael De Luca Productions, Scott Rudin Productions, Trigger Street Productions | Rozpočet: 55 miliónov $ | Tržby: 146,082,000 $ || Miestami dychvyrážajúci počin, hlavne vďaka faktu, že podobných filmov tu ešte nebolo. Tematika filmu je mi dosť vzdialená, a tak by som bol uvítal objemnú pasáž venovanú prehĺbeniu znalostí v problematike Somálskej politiky a sociálneho stavu, a tiež pirátstva všeobecne. Mohlo to s danými ingredienciami dať filmu úplne iný rozmer, predpokladám hlavne emočný. Dá sa tým vlastne povedať, že keby film neprenasledoval otrocky autobiografický uhol pohľadu Richarda Phillipsa, mohla to byť i dejovo/emocionálne podmaňujúca záležitosť. Takto je to skôr akčná majstrovina z dielne Greengrassa, a herecký koncert Hanksa, ktorý síce ku koncu v divákovi slzy vyvolává vďaka svôjmu umu, ale daná slza kápnuť jednoducho nemôže. Na to je ten film až príliž sterilný. 78% | Cinestar Černý Most - sál 6, Praha, 2D EN DTS, 12.11.2013 | ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Další rekonstrukce skutečné události podle Paula Greengrasse je tady. Divák se tetelí blahem, ten náročnější však někde v hlavě v průběhu sledování téhle nebezpečné mise okolo ráje somálských pirátům vnímá, že mrazivou rekonstrukci Letu číslo 93 (nabídla větší osudovost, u Bourna tu byla zase atraktivnější látka a možnosti) jen tak něco nepřekoná. Nervy ale šponuje dostatečně, navíc má v hereckém štítu spolehlivého a stoprocentně amerického Toma Hankse (po delší době získal silnou hereckou příležitost, většinu děje je umírněný, v závěru na americké lodi ale naprosto suverénně zhmotňuje tu vlnu šoku z toho, co se v předchozích hodinách odehrálo). Trestuhodně nevyužitá Catherine Keener mi připomněla Hanksovu manželku Helen Hunt z Trosečníka, jenže ta alespoň dostala v závěru solidní hereckou porci. Karty jsou jasně rozdané, Greengrass se představuje už v trochu tradičním a předvídatelném (a nutno připomenout drobně utahaném) stylu, přesto pořád působivě. První polovina je velkolepější, druhá zase klaustrofobní. Obě dohromady autobiografické. Výsledek je pak soustředěnou podívanou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Let č. 93 sice těží ze světového ohlasu 11. září, Zelená zóna zase z traumatu irácké války, postavu agenta Bournea mám rád, ale kdybych měl odpovědět na otázku, který Greengrassův snímek si cením nejvíce, neváhal bych ani na okamžik. Kapitán Philips v sobě spojuje jak silného sympatického hrdinu, tak i dramatičnost situace, vědomí umělecké rekonstrukce skutečné události a v neposlední řadě i přítomnost nebezpečného protihráče v podobě kapitána pirátského plavidla. Kamera je tentokrát přehledná, režisér se ve vhodný čas přesunuje z prostorné nákladní lodi do klaustrofobního prostředí záchranného člunu. Příběh se sice soustřeďuje na vylíčení konkrétního případu námořního pirátství, zároveň ale cosi vypovídá o fenoménu banditismu na březích Somálska, o nesmyslných předpisech, kterými jsou svázána obchodní plavidla, i o tom, že každý jev má své pozadí a posádky pirátských lodí ve své závislosti na klanových vůdcích a při existující bídě vlastně ani nemají na výběr. Tom Hanks se pro tento typ rolí snad narodil a nenalézám žádné slabiny snímku, které by stály za zmínku. Celkový dojem: 90 %. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je len otázkou, do akej miery bol tento film realistický. V každom prípade bol ale celkom dobre nakrútený - tak povediac po hollywoodsky. Skoro si myslím, že somálski piráti, takto zahnaní do úzkych, by konali úplne inak, ale to je samozrejme vec filmárov. Ak je ale fakt, že sa na záchrane jedného človeka podieľala celá americká vojnová flotila, potom pekne ďakujem. Tom Hanks vo svojej ďalšej viac než vydarenej hereckej perforácií plnil, tak ako každý ďalší člen posádky, svoju očakávanú úlohu. Možno práve čitateľnosť postáv, ich rolí a zjednodušujúci scenár, bol tým, čo mi bránilo v úplnom napojení sa na film. Film som videl v originálnom znení a záverečné dojatie Hanksa ma nútilo k slzám. Je to pán herec. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (43)

  • Keď kapitána Philipsa (Tom Hanks) prepravujú autom do prístavu Salalah v Ománe, volant je zobrazený napravo, hoci v Omán je pravosmerná prevádzka, čiže volanty majú vľavo. (Arsenal83)
  • Na somálske obsadenie filmu sa vyberalo z viac ako 700 účastníkov kastingu v roku 2011, ktorí prišli do komunitného centra Briana Coyla v Cedar-Riverside v Minneapolise. (Arsenal83)

Související novinky

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

Hanks a Greengrass znovu spojí síly

08.02.2019

Herec Tom Hanks (Most špiónů) a režisér Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum) oznámili další spolupráci. Na svůj předchozí společný snímek Kapitán Phillips naváží dramatem News of the World, který… (více)

Tom Hanks znovu kapitánem

Tom Hanks znovu kapitánem

11.09.2016

Novodobý James Stewart byl dlouho kapitánem Millerem ze Zachraňte vojína Ryana. Tři roky zpátky si ale střihnul kapitána Phillipse a teď je v kinech jako Kapitán Sully, což naznačuje, že ho… (více)

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

S Greengrassem pod Berlínskou zdí

26.10.2014

Britský režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Bourneovo ultimátum) má velkou zálibu v dramatech podle skutečných událostí. Jeho Krvavá neděle, Let číslo 93 nebo Kapitán Phillips patří mezi špičku… (více)

Reklama

Reklama