Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Recenze (331)

Matty 

všechny recenze uživatele

Kdo z ústředního duelu vyjde jako vítěz, je zřejmé již z faktu že film produkovalo studio Disney, které námět využilo k laciné propagaci vlastních hodnot a výrobků. Sebe-oslavnému tónu jsou podřízeny veškeré příběhového nuance i charakteristika postav. Informace, jež nezapadaly do předpřipravených škatulek pro Walta Disneyho (stále usměvavý, do morku kosti pragmatický all american man) nebo P. L. Traversovou (upjatá ctitelka viktoriánské morálky), zůstaly jednoduše opomenuty. Z filmu se tudíž nedozvíme, že Traversová byla neortodoxní bisexuálkou oddávající se zenovému buddhismu a na přetřes pochopitelně nepřichází ani Disneyho šovinismus a anti-semitismus. ___ Snaha zoufalé spisovatelky sabotovat svou přítomností americkou premiéru toho, v co Disney proměnil její knihu, je prezentována jako humorná epizodka, která nejenže nemohla nijak ohrozit úspěch pětioscarového filmu, ale navíc vedla ke stěží uvěřitelnému autorčinu prozření. Cynickým divákům nedává Hancockova variace na romantické komedie (ve které logicky absentuje sex) jinou možnost, než ženiny slzy ve finále interpretovat proti srsti jako projev bezmoci nad její prohranou bitvou s mediálním konglomerátem. Přijde mi zvláštním způsobem zvrácené, když navenek hřejivý film pro celou rodinu bez uzardění tvrdí, že je v pořádku, znásilní-li mocné studio kvůli vyšším výdělkům jednu tvůrčí vizi. Výsledkem přece byl dodnes milovaný film, tak proč se zlobit. ___ Nehledě na neférové rozložení sil, vedoucí nás v rozporu se současnou náladou ve společnosti k tomu, abychom fandili zámožnému kapitalistovi, Pan Bank není filmem, který by se v jakémkoli ohledu čímkoli vymykal. Snaha oživit interiérové drama s přepisováním scénáře flashbacky dojíždí na nesystematické využívání těchto skoků v čase (vzpomínání není „spouštěno“ přítomným děním) i na jejich nadměrnou sentimentalitu a vizuální kýčovitost (která oproti takovému Válečnému koni není sebe-uvědomělou připomínkou toho, jak vypadala technicolorová melodramata). Hledání paralel mezi postavami reálnými (rodiče Traversové) a fiktivními (hrdinové knihy) je stejně nucené a rádoby objevné jako v biografickém Hitchcockovi a celá dějová linie z minulosti tak působí nadbytečně a pouze zdržuje vyprávění. ___ Emma Thompson působí znuděněji, než její postava vyžaduje a Hanks hraje natolik zidealizovanou a instantně pomilováníhodnou verzi Disneyho, že jenom čekáte, kdy kolem něj začnou tančit a zpívat animované květiny. Herecká a režijní vyprázdněnost filmu, který dokáže – oproti filmové Mary Poppins – o síle imaginace jenom mluvit, kulminuje v jedné z posledních scén, ve které jsme na zázračnou charakterovou proměnu spisovatelky upozorněni tím, že žena na sobě má šaty hřejivějších barev a sedí v místnosti zalité světlem. Mraky odtáhly, po dešti přichází slunce a my můžeme z kina odejít s pocitem, že je vše takové, jaké by si to pan Disney přál. 50% Zajímavé komentáře: xxmartinxx, ScarPoul ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se to teda táhne tak, že jsem měl cukání v koutku levého oka, které v pravidelných intervalech prožívalo mikrospánek. Film se totiž ihned od počátku prolínal s minulostí a přítomností a moc to nešlo do sebe. Postupně se ale zvedaly sympatie jak k jedné, tak i k druhé příběhové lince. A nakonec i k samotné Emmě Thompson, která zde hraje spisovatelku Traversovou, co napsala Mary Poppins - příběh, který Walt Disney zfilmoval snad do nejpozitivněji naladěného filmu, co kdy on a jeho studio natočilo. Postupně se mi všichni zalíbili včetně i Colina Farrella, který ty alkoholiky snad má už i za trest, a já si tenhle zvláštně působící, ale poctivý životopisný film vysloveně užíval. A nejlepší byl samozřejmě Tom Hanks, který zde samotného Walta Disneye zahrál tak, jak by si od studia točící tento film rozhodně zasloužil - tedy od studia Walt Disney. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $83,301,580 Tržby Celosvetovo $117,867,984Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,349,591Tržby za predaj DVD v USA $17,953,857║ nakoniec nevyhnutná sentimentálna záležitosť John Lee Hancocka, ktorá mu nakoniec vyšla narozdiel od jeho predošlích nezdarov, dá sa to zgustnúť vďaka celkom zaujímavo podanému príbehu, peknému vizuálu, nadobudnutej atmosfére a výborným hereckým výkonom, miestami príjemné roztomilé, hravé a rovnako tak aj dramatické, vyšlo mu to, tento projekt dosť slušne zvládol /70%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mary Fucking Poppins. Ten film je sice studiová propaganda, ale řemeslo se mu upřít nedá. A Tom Hanks je skutečně báječný herec... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DEJTE MI JI, PANÍ TRAVERSOVÁ. SVĚŘTE MI SVOU DRAHOCENNOU MARY POPPINS. NEZKLAMU VÁS. PŘÍSAHÁM, ŽE POKAŽDÉ, KAŽDÝ, KDO PŘIJDE DO KINA, UVIDÍ ZÁCHRANU GEORGE BANKSE. V OČÍCH A SRDCÍCH DĚTÍ BUDE GEORGE BANKS UCTÍVANÝ. BUDE SPASENÝ. GEORGE BANKS A VŠE, CO PŘEDSTAVUJE, BUDE ZACHRÁNĚNÉ. MOŽNÁ NE V ŽIVOTĚ, ALE V PŘEDSTAVÁCH. PROTOŽE TOHLE VYPRAVĚČ DĚLÁ. DÁVÁM VÁM SVÉ SLOVO.…“ /// A jak voni to vlastně chtěj udělat, aby byl film vo filmu dostatečně Disneyovskej – filozofuju si takhle s obavama (přeci jen to hodnocení tady, furt 2*…). A voni vám na to jdou přes vrácení radosti do života! Všichni totiž máme svý smutný příběhy a potřebujem si vobčas udělat pořádek v představách. Dva příběhy, místy kouzelná i dramatická minulost a téměř tragikomická současnost P. L. Travers, Disney jako rodina, parádní Emma Thompson, Giamatti zase dokazuje, že není malejch rolí …radost se u mě střídá se smutkem – není tohle to kouzlo? SVĚT JAKO ILUZE? Ty nejkrásnější příběhy vznikají ze smutnejch věcí. Disnej pro starší? Cinema Paradiso P. L. Travers a jestli jsem Hitchcockovi flákl 4*, tak tady musím vejš. Stává se ze mě sentimentální stařec, takže všechnu tu lidskost v příběhu plným klecí, který maj různou podobu a velikost, prostě bez suchýho voka nedám. A to pro mě ani Mary Poppins nemusí nic znamenat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kdo jsi Mary Poppins?. 2.) Páč mě baví, jak jak život vidí John Lee Hancock. 3.) Thx za titule ,,Clear, Ifanqua a Araziel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Tak velká sázka na jistotu, že v sobě nemá jediný překvapivý nebo zcela upřímný moment. Životopisů nerudných osob už tu zkrátka bylo tolik, že věčně kyselá Miss Travers spíš otravuje. Jak linka s adaptací, tak cesta do minulosti jedou podle strojené šablony, což je při dvou hodinách až vražedně únavné. Bezradnou třetí hvězdu zachraňuje dokonalý Hanks a fakt, že celá patálie je napsaná tak přívětivě a lidumilně, že vlastně nemá čím štvát. Snad právě jen onou nečekanou a smutně velkou obyčejností. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Byl jsem očitým svědkem toho, kterak nejeden filmový fušer dokázal na motivy vynikající knihy natočit cosi žlutohnědého, lepkavého a zapáchajícího. A proto se paní Traversové vůbec nedivím, že nechtěla Waltovi dovolit zprznit svou Mary Poppins. Walt Disney je však hrdina tohoto snímku, sympaťák, který, stejně jako všichni čeští multitutimilionáři, zbohatl díky své dobrotě, ochotě a snění, což z něj pro mne činí postavu zcela nevěrohodnou. Když se k tomu přidala mimořádně protivná paní Traversová, tak pro mne bylo lehkým utrpením sledovat některé pasáže tohoto snímku. Naštěstí hodně zachránila optimistická nálada, dětinská radost a zejména skvělý Paul Giamatti, kterému bych za odměnu dovolil vozit mě v limuzíně klidně celý den. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Studio Disney (samozřejmě) nemůže natočit opravdový film o produkci studia Disney ani o Waltu Disneym, to je zcela mimo hranice možností. Je ale zajímavé sledovat tuhle sebeprezentaci a přemýšlet, proč zrovna tahle konkrétní kýčovina byla zvolena zrovna teď. Co mi vadilo nejvíc, že se celým filmem nese takový nádech "kdo nemá rád Mickey Mause, musel v dětství utrpět děsivý šok a je potřeba ho vyléčit". Každopádně střídání rovin a emocí zcela nahodilé, vše okázale přetažené. Nerad, ale musím připustit, že přes to všechno mně ten sentimentální nesmysl vlastně nevadil, je zkonstruovaný s tak nechutnou přesností a sebejistotou, že na nějaké té základní úrovní funguje. EDIT: No jestli to má být jako v červených barvách, tak to musím snížit na dvě. Jo, trochu pózuju. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.6/10] | me: 125-minutová reklama na Walt Disney studios, čo však nie je negatívny fakt a to hlavne kvôli dobre fungujúcej dvojici Hanks + Thompson. Celý film sa lepšie pozerá ak človek pozná román Mary Poppins a preto určite odporúčam si niečo o ňom (ak nie celý :)), pred tým ako sa do filmu pustíte, prečítať. Inak ma film nijako výrazne nezasiahlo, no určite patrí medzi to prijemnejšie z aktuálnej filmovej tvorby. Young man, if it is your ambition to handle ladies' garments, may I suggest you take employment in a launderette? ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Kelly Marcel, Sue Smith | Hudba: Thomas Newman | Produkcia: Alison Owen, Ian Collie, Philip Steuer | Distribúcia: Walt Disney Studios Motion Pictures | Štúdio: Walt Disney Pictures, BBC Films, Essntial Media, Ruby Films, Hopscotch Features | Rozpočet: 35 miliónov $ | Tržby: 99,912,381 $ || Na prvý pohľad až absurný námet, ktorý predpovedá úplný prepadák. Nie však, ak má film hercov, ako je Hanks a Thompson. Ten príbeh je miestami fakt slabý a scenár občas padá do sentimentálnosti a emočného vydierania. Dokonca ani tvoriaci proces nie je dosť zaujímavý, pôsobý skôr infantilne a lahkovážne. Ale i všetky tie negatíva prehlušuje dôvtip, nadhľad a herecký koncert zúčastnených. Producenti vtom museli mať nie len peniaze, ale aj srdce, pretože s týmto by ktokoľvek v dnešnej dobe produkčne nevyliezol. Na jedno videnie silný nadpriemer, a pre mňa milé prekvapenie. 77% | Videno v Cinestar Anděl, 18.2.2014, Praha | ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokáže být zároveň vtipný a dojímavý, tomuto dílku Johna Lee Hancocka se to ale komedii a drama podařilo skloubit s takovou lehkostí, že poslední tři týdny cítím nutkání zajít na to do kina podruhé. Překvapení roku a povinnost pro ty, kteří mají rádi Mary Poppins. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Poutavé, milé, osvěžující. Takto působí příběh o zapeklité přetahování filmových práv mezi Waltem Disneym a postarší autorkou knihy P. L. Travers, ze kterého vznikl v Americe veleznámý film Mary Poppins. V našich končinách to ale příliš známé není, já osobně jsem sice věděl o co jde, ale tento starý film jsem neviděl. Je tedy pro mě docela překvapením, že se Saving Mr Banks nakonec nejspíš dostane i k nám do kin, ovšem jsem za to rád. V čem je ale tento snímek výjimečný a je chyba, že nebyl nominován na oscara? Nečekal jsem to, ale působivější se mi ze začátku zdála linka s Colinem Farellem (mimochodem nejlepší výkon po hodně dlouhé době), která vlastně reflektuje autorčino dětství a její inspiraci pro knihu. Jakmile se to v poslední čtvrtině skloubí dohromady a Tom Hanks vás už nebude otravovat přílišnými sentimenty, budete svědky pohodového a dojemného závěru, při kterém si budete zpětně promýšlet, jestli ta vata mezi tím koncem a flashbackem je také tak dobrá, nebo ne....80% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrný film ze zákulisí natáčení Mary Poppins, respektive o dlouhé cestě, která vedla k jejímu natočení. Pro milovníky Disneye povinnost, pro ostatní zapomenutelný zážitek. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pojďme se nechat utahat dalším rutinním životopisným snímkem. Aneb když mají dva autoři jiný názor na jednu látku. Na jedné straně stojí zahořklá spisovatelka z Londýna, na té druhé studio samotného Walta Disneyho. Široké úsměvy scenáristů, animátorů i velkého šéfa zřejmě nebudou stačit. A autorku navíc sžírají vzpomínky na vlídného otce s bujnou fantazií a pořádnou zálibou v chlastu. Hašteření neústupných umělců rozhodně nestrhne, je milé, ale to je asi tak všechno. Klavírový doprovod hezky dokresluje situace na scéně a kamera krouží okolo, pořád je to ale povrchní/sluníčkové oblbování diváka. Možná je to tím, že John Lee Hancock to má u mě dost rozházené připitomělou, nepochopitelně přeceňovanou a hodně nevkusnou hrou na city v podobě Zrození šampiona. Možná je to jednoduše spíš tím, že tu máme dvě nezajímavé postavy, které hrají dva výborní herci. Na pohádku pro odrostlé to stačí, na nějaký pořádný melodramatický kus nikoli. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že Hanks se mi poslední dobou čím dál tím víc líbí a jak je starší zraje jak víno. Po pravdě za dob Foresta Gumpa mě to nikdy moc nebralo, ale naposledy exceloval v Kapitánu Philipsovi a tady doslova vydupal z popela tenhle jinak děsně tuctový ničím nepřekvapující nudný a pekelně užvaněný film. Hanks se překonává a kvůli němu to stojí za to vidět, ale maximálně tak jenom jednou. To úplně bohatě stačí a navíc film stejně hodně rychle vyšumí z hlavy. No myslím si, že CSFD projekci v tomto případě vynechám.50% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pokud by se někdo zamyslel nad poselstvím které je ve filmu obsaženo, musel by uznat že se jedná o vlastně poměrně solidní zrůdnost, když si vezmu fakta o kterých jsem se dočetl tak opravdová P. L. Travers nebyla vůbec spokojená s výsledkem, který studio Disney natočilo a již nikdy nedala souhlas k natočení dalších dílů. Tady se ovšem historie krásně mění a tak nezle film brát jako zachycení historických okamžiků, nýbrž jako příběh z paralelního vesmíru..... Pokud bych měl hovořit o zfilmování, tak je znát že John Lee Hancock není žádné béčko. Duo Thompson/Hanks je ve svých rolích lehce uvěřitelné. Filmové provedení 75%, ovšem za ideologicky překroucený příběh dávám 50%. Takhle pane Disney ne! ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Trochu jednosmerne zamerané, americké a waltdisneyovské s jednoduchou dejovou líniou. O Mary Poppins som nevedela nič a ani teraz nie som o nič múdrejšia a rozhladenejšia. Potešili herci, prelínanie spomienkových sekvencií a ústredného dejového príbehu, celý film príjemne ubieha, aj keď nič fatálne okrem relaxu neprináša. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všechno to začíná velmi rozvlekle a Emma Thompson je protivná, až se na to koukat nechce, ale s postupujícími minutami se všechno zvolna vstřebává a usazuje na svá místa, až se všechno v závěru mění ve skutečně dojemný film; v tom dobrém slova smyslu. Člověk má po skončení chuť pustit si znovu Mary Popins, ale neměl by to dělat, ten muzikál má svá léta a v soutěži s "Panem Banksem" už neobstojí. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama