Reklama

Reklama

Prášek je malé práškovací letadlo s bohatou fantazií a velkými cíly. Chce se zúčastnit slavného závodu Letem světem, a proto pilně trénuje rychlé přelety nad kukuřičnými poli i kličkování mezi stromy. Díky přetěžování motoru mu pravidelně shoří těsnění ložisek motoru. Práškova kamarádka ho varuje, že dlouhodobé přepínání motoru může mít tragické následky. Prášek by rád zdokonalil své dovednosti, jeho kamarád mu proto doporučí, aby požádal o pomoc bývalého leteckého instruktora a válečného hrdinu, Skippera. Ten však odmítne s tím, že Prášek nemá v závodě žádnou šanci. Závod se blíží a Prášek musí projevit obrovskou odvahu a vystoupat do výšek, o nichž se mu nikdy ani nesnilo. (TV Nova)

(více)

Recenze (297)

Gemini 

všechny recenze uživatele

V roce 2013 prožíval Pixar údobí spojené s tuhou Disneyovskou přestavbou/syntézou, a tak po slabých Autech 2 a "OK, but..." Rebelce vedle "čistě Pixarácké" Univerzity Pro Příšerky, "u Disneyho" vznikl jiný zcela jistý kasaštyk - Letadla, animák "from the world of Cars" (česky o řád šíleněji "ze světa, kde Auta mají křídla":)). A světe div se, ona je to naprostá kopírka Aut, od příběhu o megazávodu všech megazávodů přes mladičkého ambiciózního hrdinu až po starého mentora, vláčícího za sebou trauma z mladých let. Jistě, Blesk McQueen nebyl žádný vidlák (nebo možná byl, vzpomeňte si, že o jeho minulosti se nikde nemluvilo krom toho, že "mu kluci z Nerezky jako nováčkovi dali šanci") a byl docela nesnesitelný sobecký machýrek, zatímco Prášek je jen skromné letadélko, které cítí, že má na víc... a má fóbii z výšek, ehm... se kterou to nakonec není tak horké, ehm ehm... Ale nejde nevidět, odkud to vše vzešlo. No, zkrátka a dobře dá se na to dívat, protože vizuálně to celkem odpovídá roku 2013, a Mark Mancina (který kdysi před lety složil úžasné soundtracky třeba k Nebezpečné Rychlosti a Mizerům) stále umí, ale je to celé prosté jakéhokoliv překvapení. Tedy krom toho, že scéna osvětlující Skipperovo trauma podobně jako jisté kousky Aut 2 není zrovna pro děti:P Ale je to natočené jistou rukou, má to tempo, a hlavně vaše děti to trápit rozhodně nebude, protože si toho, že to vlastně už někde viděly, nevšimnou:) Takže budu smířlivý a dám stejně jako Autům 2, tj. 60%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdo ještě neviděl ani Auta a ani Auta 2? Ne, nehlaste se všichni! OK, takže kdo je neviděl, může klidně na Letadla kouknout. Všimne si povedené animace, neoriginálního námětu a černobíle nalinkovaného děje, určeného pro děti. No a vy, co jste Auta viděli, tak si ušetřete cca 82 minut (ano, 10 minut z filmu sežerou závěrečné titulky, asi hlavně proto, že se na filmu podle typu jmen a hlavně jejich počtu podílela zhruba tak čtvrtina Indie). Letadla jsou totiž naprosto nenápaditou vykrádačkou obou Auto-filmů, s nimiž sice mají jen jednu společnou postavu (Brent Mustangburger coby komentátor), ale 99% shodu v typech charakterů i základním ději. Howgh. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přišel jsem totálně vygumovanej z práce.. Zapnul TV a nakonec to kupodivu přežil. A to i přesto, že je to totální kopie Aut. Znova si tenhle animák ale určitě nedám. To, že ty letadla budou kroutit očima sebevíc nic nezmění na tom, že si vztah k ním prostě neudělám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║Tržby USA $90,282,580║Tržby Celosvetovo $239,258,712▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $29,714,864 //počet predaných kusov 1,143,902║ Tržby za predaj DVD v USA $61,602,909 //počet predaných kusov 2,026,726║ taká nádstavba pre legendárne Autá, ktorá svojím prevedením neurazí a v pohode spĺňa grafické normy aj keď to je za nižší rozpočet než je zvykom u animákov, len je tak troška na škodu že sa tvorcovia viac nepohrali s príbehom a ponúkli len šablónku príbehu z prvých Aut a to súťaživosť-McQueen-Hudson, aj keď v rámci prednesu dialógov to je snaživé a na dobrej úrovni nedokážu narážky a odfrky patrične strhnúť, 3D v pohode, Slovenský dabing klasicky dobrý /videl v kine 3D verziu 2x: 65%/ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mým životním snem je řídit ze zálohy ofenzivní smršť FC Barcelony, ale splnění tohoto snu je asi stejně pravděpodobné, jako účast práškovacího letadla ve stíhacím závodě kolem světa. Jenže v pohádkách se sny plní tak nějak snadněji, což je z výchovného hlediska rozhodně dobře a tak je možné Práškovi zafandit na poli, v Himalájích i nad Pacifikem. Je to celkem zábavné, i když šablonovité tak, že i moje malé děti odhadly výsledek již před startem. Kromě toho mne poněkud zaráží, že s výjimkou Ripslingera si žádné z letadel při závodění nezpotilo ani vrtuli a všichni v pohodě dolétli v patrně předem domluveném pořadí. Jenže vyhrál Američan a tak si nikdo nedovolí podávat protest a asijské sázkařské mafie se zase napakují. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mix všetkého priemerného zo sveta animákov, zmiešané s niekoľkými originálnymi hláškami, šmrncnuté obyčajným príbehom, ktorý je situovaný do exotického prostredia. Výsledok nie je nič iné ako všedná a rutinná jazda, ktorá ničím neprekvapí, ale aspoň rýchlo odsýpa. V kine by som si ale asi pýtal späť peniaze. 55%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Pěkné, milé, ale jako přes kopírák původního filmu o Autech. Každopádně vhodné nejen pro animákové nadšence ale hlavně i pro malé děti. Což se nedá říct o Autech 2 alá akční bondovce. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Přívěsek úspěšných AUT nabízí vymazlené letecké scény a fajn atmosféru. Příběhově ale nemá moc co nabídnout a přece jen variuje další závodnický, jen v oblacích. Co se hudební stránky týče... Mark Mancina je zpět! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že čím radši máte letadla s malým "L", tím víc se vám budou Letadla líbit. Alespoň u mě to tak bylo. Já prostě asi nejsem odborník na animaci, abych dovedl říct, že Letadla vypadají hůř než první Auta, asi se prostě dokážu povznést (doslova) nad to, že příběh není nijak originální (líbí se mi, jak přesně tohle spousta lidí Autům vytýkala a najednou na to zapomněli či co)... Díky tomu dítěti v mé hlavě se ještě pořád dokážu pobavit, pořád dovedu obdivovat desítky nápadů, fórků a gagů (netvrďte mi, že tam nejsou!), pořád dokážu držet palce hlavnímu hrdinovi, ačkoliv vím, jak vše dopadne. Však je to stejné jako u spousty jiných filmů komiksy a westerny počínaje a akčňáky konče - nebo u nich ta takzvaná nenápaditost nikomu nevadí? Co se týče technické stránky, zapůsobila na mě Letadla maximálně. Letecké scény vypadají skvěle, ty akční jsou nesmírně dynamické a kdejaký film jim je může závidět, hraje k tomu výborná hudba Marka Manciny... Dabing sice nijak zvlášť hvězdný, ale John Cleese potěšil stejně jako sexy ženský hlas indického letadla. Ona vůbec celá ta pasáž v Indii s posvátnými traktory a hejny větroňů byla asi nejkouzelnější. Čtyři čisté hvězdy, a pukněte. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

V podstatě o tom samém jako spřízněná Auta, akorát tomu chybí ona pixarovská nápaditost, svěží humor a vlastně jakákoliv šťáva. Tady se prostě jede celou dobu na neutrál a je na tom až bolestivě vidět, že to celé mělo jít rovnou na dvd a tvůrci se tak o nějakou extra porci humoru a zábavy ani moc nesnaží. Děti budou nejspíš opět zase spokojené, lidé starší dvanácti let už ale usnou někde v polovině filmu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

O dost slabší brácha Aut. Nevím no, je to takový dost průměrný animák s předvídatelným dějem a letadla určitě nejsou tak atraktivní jako autíčka. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Planes a ich obsah a čiastočne aj forma, napríklad v podobe hudobnej zložky do žánru veľa neprináša, je tu iba typický dej o plnení si hrdinského sna za sprievodu zábavných postáv a všetko sa udeje od začiatku do záverečných titulkov podľa šablóny. Predstavenie, načrtnutia cieľa, prekážky, ich zdolávanie a finále. Naladíte sa na predvídanú vlnu a necháte sa viesť. Môže to stačiť, ak vás autori neunudia a Lietadlá v tomto smere majú aj solídne postavičky. Aj lacnejšia produkcia Disneyho dokáže sympaticky pracovať s postavami, nemá ich iba ako terč útokov pre posmech či ataky zo stranu hrdinov a rozvíja jasne naskriptované vzťahy. Pri svojej stopáži 91 minút nedrhne, letí vpred hladko a ani na chvíľu netreba riešiť nudu. Isteže zápletka, štýl postáv alebo celkový scenár neprinášajú nič nové, ale ako variácia úspešne funguje. Aerodynamické hody či letecké sekvencie berú dych a sú skvelo snímané - kamera lieta, vyberá si správne uhly a to čo vidíte vo vzduchu je v áčkovom štýle. Aj pozadia, spracovanie počasia a ďalších detailov upúta na dlhé chvíle. Presne v tomto momente si vás môžu Lietadlá získať - pri scenári a deji odložíte mozog, ale sústredíte sa na všetky formálne aspekty a tie vás potešia. Akurát hudba je pomerne fádna. Vždy, keď s Dustym vyletíte do vzduchu, máte sa na čo pozerať. Pre mňa nezaostávajú za Cars. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Aj slepý by zistil, že je to od tvorcov animáku Autá. Nie je to zlé, lietadlá mám celkom rád a na tie prelety sa celkom fajn pozerá, ale aby to dosiahlo kvalitu svojho štvorkolesového kamoša, by Lietadlá museli mať lepší príbeh, pretože miestami to fakt vyzerá ako keby išli cez kopírak, no tento krát vo vzduchu. Inak detí určite poteší, tých dospelých už moc nie. Za zmienku stojí aj fajn hudba Marka Mancinu a tradične dobrý slovenský dabing. 60% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Včera jsem strávil krásný letecký den v Letňanech (dokonce jsem se i nádherně proletěl) a tak na sklonku dne nás napadlo vzít děti do nedalekého multikina ještě na ty Letadla. Cars znají nejen z filmu, ale i ze šanpónů a autíček a tak se na jejich vzdušnou obdobu těšily. Přiznám se, že jsem v kině rodinné vstupné na 3D film dlouho nekupoval a tak těch 700 set (bez Coly a Popcornu za dalších 200) mi opravdu podlomilo kolena a začínám chápat ty co říkaj.. Pche si počkám půl roku a sosnu to z netu, nejsem blbej za to rvát ty prachy... Tu cena opravdu nechápu a asi by fakt stálo za úvahu se zamyslet nad propadem návštěvností kin a nárůstem stahování. Další šok byl když se příchodem nás 4 počet diváků multikina zdvojnásobil (v sobotu večer!) a já blbec málem vstupenky on-line rezervoval. Příběh letadel je jednoduchý, tuctový ale pro děti snadno pochopitelný. Ousider Prášek je obyčejné práškovací letadélko hce se stát závodním a letět závod kolem světa. Všichni jej od toho zrazují s poukazem, že jeho práce je hnojení pole vitamočkou, ale on si nakonec prosadí svou, kvalifikuje se a závod letí. Cestou jej potkává spousta příhod, přátel i nepřátelských soupeřů , dobrodruštví a on svým výkonem inspiruje všechny ostatní stroje, které se snaží nebýt jen tím pro co byly vyrobeny. To je děj v kostce. Animace mi přišly na rok 2013 průměrné i 3D zpracování. Humoru tam bylo málo a dvou věcem, kterým jsem se usmál (Flypod a Hindenburg) mohli rozumět jen rodiče a to ještě jen někteří. Ta hoďka a půl celkem vpoho uběhla, děti se nenudily, ale neválely se smíchy ani nepolykaly slzičky ve vypjatých okamžicích (jako u jiných animáků). Závěr? Všichni co jsme tam byli máme pro letadla (ne Letadla) slabost. Mně osobně potěšila účast Corsaira ve filmu. F4 byly opravdu zabijáci a patří k mým oblíbeným stíhačům a zabijákům Zer. Takže když to shrnu, ke s tahování nenabádám, ale počkejte si až to budou dávat v TV a za těch 700 Kč jděte s dětmi na něco jiného. Hvězda navíc za Skippera, ale pořád je to jen na tři kapky vitamočky. * * * PS. Co bude příště? Lodě, vlaky? ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Názorný příklad toho, jak se dá z kopírování úspěšného titulu (Auta) vyždímat co nejvíce peněz. Neuvěřitelně laciná kopie, kterou by poznalo i dítě předškolního věku. Příběh je nezajímavý a neoriginální, stejně tak postavy, kterým se akorát přidala křídla a vrtule. Aspoň, že animace je stále povedená a krásná na pohled. Celkově se mi ovšem tah Pixaru nelíbí, pro mne je to jen nepotřebný spin-off skvělých a již zmíněných Aut. /45%/ ()

Související novinky

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

Čekají nás Auta 3 a Úžasňákovi 2

20.03.2014

Disneyovský šéf Bob Iger se předevčírem dělil s akcionáři o momentální stav mnoha chystaných projektů. Jak známo, Disney mimo jiné vlastní Marvel, Pixar a Lucasfilm, došlo tedy na řadu značek, který… (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

Disney posílá do kin letadla a velký mráz

24.12.2012

Vánoce bez pohádky? Nebojte, máme pro vás hned dvě. I když jedna z nich bude vlastně letní hit. Možná. Studio Disney původně chtělo uvést Planes, spin-off k pixarovských Autům, rovnou na DVD a blu… (více)

Reklama

Reklama