Reklama

Reklama

Pawel nedávno dosáhnul 30 let a žije se svým otcem Zygmundem. Společně dováží second-handové zboží ze severu Francie na jih Polska. Na zpáteční cestě z jedné z „obchodních cest“ je Pawel šokován odhalením fotografie svého otce na přebalu polských bulvárních novin. Vedle jeho jména je titulek „zrádce“. Zygmund, hrdina v boji proti totalitě a uznávaný člen pracovního hnutí „Solidarnosc“ z 80. let, je nyní náhle obviněn, že byl tajným informátorem komunistického režimu s krycím jménem KRTEK. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem rád, když se organizátorům nějakého festivalu podaří do Prahy přitáhnout režiséra nebo jiného tvůrce filmu. Lidem co připravovali festival 3Kino patří díky nejen za kvalitní programovou dramaturgii, ale i za dovlečení Rafeala do kina. Velmi sympatický režisér se po projekci rozpovídal a určitě mu dávám za pravdu, že na filmu je poznat, že ho dělali francouzsko - polský oči. K samotnýmu filmu mám jednu výtku, nelíbila se mě závěrečná scéna, rozumím tomu, že asi byla potřeba, ale nehodila se mě do zbytku filmu. Příběh je postaven na vztahu otce se synem do kterýho se promítá nedávná komunistická minulost Polska. Film nežaluje jednotlivce, ale systém a díky kvalitním hereckým výkonům, dobré kameře a ano Rafaele i dobré režii, to dělá celkem dobře. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci opět vrací úder naprosto bezprecedentním příkladem kvalitní filmařiny, která se sice tváří na špionážní thriller, ale během sledování pochopíte, že jde o hodně slušné rodinné drama. Celý film jsem žil v napětí, co se z postavy Mariana Dziędziela vyloupne a jsem hrozně rád, že jsem si na to hodinu po půlnoci počkal. Krycí jméno Krtek vzorově představuje současné polské stigma, které nám je tak moc blízké, jako je samotné Polsko. Tudíž hodně. A i proto filmu dávám slušné čtyři hvězdy, které dokazují, jak dobře na tom polská kinematografie v dnešní době je. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bez flashbacků, bez nimrání se v minulosti a přesto se tu pracuje s pokrytectvím a dopady komunistického nátlaku a kolaborace nejlépe široko daleko. Nejen uvěřitelně, ale zároveň i zcela aktuálně. Těch několik málo nedostatků zakryje zasněžená atmosféra, pozvolné tempo a především pak postavy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Aneb když filmové postavy mluví jako skuteční lidé. Čeští scénáristé a režiséři by se měli učit, anebo jako ten krtek zahrabat. Více v mojí externí recenzi pro kult na konci února. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rodinná dráma s politickým pozadím, ktorá utečie ako voda. Poľské vyrovnávanie sa s komunistickou minulosťou má podobné črty ako to naše. Tiež tam bolo veľa eštebákov, tiež ich je asi veľa doteraz v politike, ale nie je vždy isté, či tá spolupráca bola dobrovoľná, či nedobrovoľná, alebo len nastrčená. Tento film zahmlieva pravdu až do konca, aby prišiel s prehnaným rozuzlením. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Až zas bude Hřebejk točit o české minulosti, ať si pustí tenhle film o vině a nejistotě, minulosti ovlivňující současnost. Jednoduše, drsně, jasně. Uvěřitelně. Postavy nejsou žádná paka jako z českých filmů, není nutné si vypomáhat emigrantem a rvát sem kulervoucí scény z Národního muzea. Syrové a prosté drama, založené na vztazích, uvěřitelných charakterech, prokreslenosti postav i prostředí a na tématu samotném, pojatém z vnitřního pohledu hrdinů. K tomu přispívá i minimalistická hudba a nevtíravá kamera, která dovedně využívá zimní exteriéry. Poláci prostě tu filmařinu umí. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho trochu něco jiného i dle obalu jsem se domníval, že půjde o kriminální thriller s politickým podtextem, ale dostalo se mi víceméně komorního dramatu jedné rodiny, jež se vyrovnává se stíny minulosti. Poláci to i tak zvládli opět s přehledem a ještě do toho zakomponovali i Francouze. Borys Szyc a Marian Dziedziel podali výborné výkony, které byly po zásluze odměněny některými oceněními. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Co jsi v minulosti udělal, to si tě v budoucnosti najde. Pawel je toho příkladem. Politické drama, které zase tak dramatem není. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Poláci mě velmi překvapili. Také se vyrovnávají se strašákem komunistické a udavačské minulosti, a činí tak v tomto filmu velice zdařilým způsobem. Na jednu stranu by to mohl být thriller amerického střihu a skoro to k tomu směřuje, ale nakonec je to pořád lidský příběh, který ukazuje, co všechno jsme ochotni pro rodinu udělat. ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Krt je film určený hlavne strednej generácií, ktorá si v danom období čo to odžila. Mladého človeka tento kúsok nezaujme tak, akoby si film zaslúžil, za čo vo veľkej miere vďačí svojmu pomalému tempu. Aj keď som bol z tohto filmu po projekcii sklamaný, cítim, že by Lewandowski v budúcnosti mohol natočiť snímok, ktorý nebude len dobre vyzerať a mať zaujímavý nápad, ale bude mať aj poctivé tempo. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Tyhle tendenční filmy už mě neberou a pokud ještě na kameru tvůrci nalepí šedomodrý filtr tak ámen.Člověk si klade otázku proč všechny postkomunistické země natáčejí tuhle tématiku.No - proč?To můžeme jít rovnou za čáru ,kdy církev upalovala "kacíře" atd atd.Politika mě nikdy nebrala a ani teď nebere. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Poláci mají v poslední době dobrý koule, a uměj točit. Nejen film. Ale i pivo. A tenhle film, je natočenej jako dost dobrý pivo. Ne že by mě vyloženě bavil. Ale je prostě dobrej. Jako jsou dobrý polky. Asi. Nebo cikánky. Jako černý. Ne že by polky byly černý. Černý jsou vzrušující. Uměj zahřát. A tenhle film zahřál. Vy jste neměli cikánku ? Ani jinou Černou ? No doprdele..Tak to asi nevíte co mám na mysli.. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Krtek ,který byl na můj vkus zakopanej hluboko v zemi. Drama, kde hrají prim dva hlavní herci na které se prostě dobře kouká a snímek nijak nedramatizuje nemožné.Bohužel se v tomhle snímek spíše sune a nenabídne nic moc.Prostě jen čekáte,kdy syn Pavlík najednou těm pomluvám na svého otce začne více věřit a tím spadla opona.Pak už jen běžná formalita vydírání,ale to už máme v samotném konci.Žádná hitparáda to není.Sleduje se to dobře,ale absolutně nic moc svěžího do "komoušského" spektra nepřinese a do toho rodinného to velký dráma taky ne.55% ()

kamals 

všechny recenze uživatele

Uživatel Katullka mi přijde nad míru hloupá. Nepíši o ději, ten byl velmi dobrý, ale o provedení. ;-) Na něco v tomto duchu bohužel česká kinematografie nemá. ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z filmů,kdy před spaním přemýšlím .Ani u nás jsme se nedokázali vypořádat s minulostí.Nikdo neukázal a neobvinil lidi ,kteří pod vlivem zrůdné ideologie nutili své spoluobčany dělat věci ,které by nikdy nedělali,kdyby nemilovali své blízké. ()

Potmehud6 

všechny recenze uživatele

Nečierno-biely pohľad na dopady komunistickej minulosti Poľska na súčasný režim. Staré chyby ľudí neostávajú pochované v minulosti, ale vynárajú sa a "dedia" ich príbuzní. Je "Krt" obeťou systému, ktorý ho zomlel alebo pokrytcom, ktorý sa snaží striasť zodpovednosti za politickú minulosť? O akej zodpovednosti vlastne môžeme hovoriť v konfrontácii s tým, že jedna z postáv interpretuje svoju činnosť ako "službu vlasti"? Film ukazuje aká môže byť politická realita vratká, nedáva jednoznačné odpovede a ani samotný scenár neponúka žiadne samozrejmé rozuzlenie a drží si tak dramatický náboj až do konca. (85%) (Cinematik 2012) ()

sorondo 

všechny recenze uživatele

Film poukazujúci na bežný život obyčajného človeka z juhu Poľska, ktorého dostihla minulosť vlastného otca. Celý priebeh filmu vyvoláva v človeku pocit jednoduchosti a napriek tomu mu našepkáva, že sa nedíva na nejaký lacný dej. Kladne hodnotím prepojenie prostredia mesta Bielsko-Biala a poľskej komunity vo Francúzsku. Záver trošku šokoval, ale zrejme asi toto malo byť tým fragmentom dotvárajúcim celkový dojem z filmu. ()

Reklama

Reklama