Reklama

Reklama

Obsahy(1)

František Vedral byl vekslákem, podvodníkem i mafiánem a nakonec se stal i vrahem, kterého se bálo mnoho lidí. Původně začínal jako malý podvodníček a vekslák ve skupině, kterou vedl za socialismu JUDr. Tipl se svým synem. Skupina prodávala na Západ výměnou za elektroniku kradené umělecké předměty. Když byli chyceni, právě Vedral se dostal z celé záležitosti na podmínku a převzal šéfovy obchody. Po revoluci začal Vedral uplácet politiky a na všechny sháněl kompromitující materiály. S podivným privatizačním fondem se zúčastnili s Tiplem kupónové privatizace. Krytí jim poskytoval jejich kamarád Strnad, který v té době pracoval pro tajnou službu. Jako první začal ohrožovat Vedralovu skupinu novinář Smetana. Ve chvíli, kdy zjistil, že ho nemůže uplatit, zaplatil si jeho vraždu. To už na Vedralově kauze začal pracovat policista Cajthaml, který získal dostatek důkazů na zatčení. Od Strnada se Vedral dozvídá, že jeho kauzu přebírá neúplatná státní zástupkyně, tu také nechá zavraždit. Zdá se, že Vedrala s Tiplem nic nezastaví. Cajthaml odchází od policie a své vyšetřování vede na vlastní pěst. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (707)

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Petr Nikolaev natočil Příběh kmotra velmi dobře a tak, že nevíme, kolik je z toho fikce a kolik pravda. Natočít film o skutečném mafiánovi Františku Mrázkovi alias Vedralovi, to bylo hodně odvážné, zvlášť když rodina Mrázkova nebo nějaký politik vám oznámí, že vás kvůli filmu pošle k soudu. Kdo by z toho neměl staženou prdel, že jo? Ondřej Vetchý se zhostil role Františka Mrázka na výbornou, totéž můžu říct i o Lukáši Vaculíkovi v roli policejního vyšetřovatele Čestmíra Cajthamla. Mít po ruce Mrázkovy materiály z archivu a čerpat z nich informace ke zfilmování snímku, bylo by to ještě lepší a detailnější filmové dílo, ale to se, bohužel, nestane, protože jeho archiv je buď dobře schovaný, nebo už je dávno zničený. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Řemeslně zvládnutý, dějově naprosto banální film, který nevysvětluje nic, spíš fikčně zamlžuje. Informační hodnotu to má jako průměrný článek v novinách, emoční hloubku vesměs žádnou. Celkové hledisko vyhovuje jednoduchému moralizujícímu nadávání na poměry bez vidiny budoucnosti. Ondřeji Vetchému jsem Mrázka moc nevěřil, je to spíš takové divadelní deklamování než filmové převtělení. Lukáš Vaculík ztělesňuje jedno velké klišé. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jsem si vědom svého pokrytectví, protože tématem podobné filmy zahraniční produkce hejtuju z důvodu nepochopení záměru vyprávět příběhy lidského odpadu, ale když to vztáhnu na českou produkci, tak je pořád zábavnější se dívat na lidskej odpad tohoto rázu než na lidskej odpad v podobě vesnických ožralů, smažek a retardů, jak je u nás zvykem venkov vyobrazovat. Jedna věta stačí, ne? 65% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na české poměry slušný, ale celkově přesto průměrný snímek, zpracovávající vzestup a pád všehoschopného gangstera. Herci nepřekvapí, režie slušná, ale pokusy o americký (nebo spíše scottovský) vizuál mi na vyprávění retro gangsterky přeci jen neseděl. Ale i já, odpůrce české filmové produkce, jsem se bavil a i přes veškerou průměrnost mohu "Příběh Kmotra" nazvat jedním z nejlepších českých filmů za posledních několik let. Ale ve výsledku to je docela smutné. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sakra co s tou státní zástupkyní? Ta kráva mě štve bych jí nejradši hodil do řeky! A co ti brání? No prostě náser nevím kde mám začít asi začnu u toho, že mě fakt mrzí, že jsem tenhle filmík prošvihnul v kině. Fakt nehorázná story o frajerovi kterej prostě mohl všechno. Měl pod palcem celou tuhle zemi, na každýho měl něco, měl pod palcem politiky, policii no prostě celej stát. Kdo se mu postavil na toho ukázal prstem a nechal ho zlikvidovat a nikdo na něj nemohl. Vetchý to hraje fakt výborně a má několik nezapomenutelných hlášek. Jinak film nejde nějakou brutální seriózní dokumentární cestou. Spíš se snaží dané téma pojmout co nejjednodušeji a blbovzdorně ho přiblížit každýmu divákovi. Jasně místy je to až extrém něco je fakt přehnaný a tak nějak celý vyznění filmu lehce absurdní,ale to se mi zdá, že je prostě záměr a funguje to bezchybně. A nejdrsnější je když si člověk uvědomí, že to asi nebude tak daleko od pravdy. Jsem ochotnej uvěřit, že takhle nějak to mohlo opravdu bejt i když něco je přehnaný to netvrdím že ne, ale jako celek to prostě šlape dokonale a vypovídá to hodně o divoké porevoluční době kde když jste měli patřičný kontakty, mozek, koule a žaludek na všechno tak se lehce a beztrestně dali nakrást miliardy. Prostě je to ze života a mě to fakt rozbilo. Po dlouhý době zase domácí film kterej si rozhodně zaslouží setrvat v červených číslech. Ani bych tomu nevěřil, že uvidím českej film kterej mě takhle dostane. Jinak pár drobných výtek bych měl hlavně ten nájemnej vrah Zdeněk Zahrádka je teda pekelně uhozenej, ale zase ta scéna z odprásknutím novináře mě fakt pobavila. Jak mu oznámí z retardovaným úsměvem prej pan Vedral vám něco vzkazuje he he he a střelí ho do palice. To byl fakt pekelnej úlet No ten konec z grandiózní popravou na hřišti fotbalovýho stadionu už je taky trochu přehnanej, ale co už. Ono to prostě tak nějak zapadá do toho celkově absurdního vyznění filmu. Každopádně na naše poměry nevídaně kvalitní sebereflexe a pokud se vám nebude zvedat kufr z těch sraček který se tu děli, tak se pravděpodobně pobavíte nad skvělým filmem. Škoda, že podobných svěžích filmových děl vzniká v naší zemi fakt kurevsky málo.95% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (32)

  • Osvícený fotbalový stadion, který v 51. minutě ukazuje Vedral (Ondřej Vetchý) svému kumpánovi Tiplovi (Jan Vondráček) ze své filmové vily, je do obrazu dosazen uměle. Na jeho místě je kladenská pekárna Kompek. Přesto odpovídá místnímu stadionu Františka Kloze, který je ovšem ve skutečnosti na druhé straně, zakrývají ho domy a je zrcadlově obrácen. (stryc.zdend)
  • Ve scénách z odposlechů je v odrazech i přímo na monitorech vidět, že počítače používají operační systém Ubuntu s uživatelským prostředím Unity. Toto prostředí však bylo poprvé distribuováno až v roce 2010. (Rubicon)
  • Ve filmu se v roce 2001 a 2002 objeví Bentley Continental GT, které se ale začalo vyrábět až v roce 2003. (hynn3k)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Duhová kulička 2015

Duhová kulička 2015

29.04.2015

Lidi dostanete do kina dvěma způsoby: buď natočíte skvělý film, nebo začnete dělat dobrý marketing. Na ZLÍN FILM FESTIVAL se už třináctým rokem valí Duhová kulička – dvoudenní konference ze světa… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Reklama

Reklama