Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Vlasta Burian, automaticky se mi vybaví U pokladny stál a pak jeho baron Prášil. Komedie Martina Friče o baronovi, který si neustále vymýšlí, navíc tomuto sportu podlehlo evidentně celé jeho panství, takže se v místní restauraci pořádají myslivecké seance se soutěží v "prášení". Nikdo už neví co je pravda a co výmysl. Příchozí Oldřich Nový coby nový tajemník do party skvěle zapadne, jelikož je úplně stejný "krmič" jako ostatní. Řada nesmrtelných scén, dobře vymyšlené zápletky, Burian opět imituje hudební nástroje, prostě paráda. Dnes mám rád i jiné Vlastovy filmy, ale tento byl u mne jedním z nejzásadnějších po mnoho let. 85% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pod taktovkou Martina Friče se při natáčení tohoto filmu sešlo hned několik hereckých hvězd zvučných jmen, kromě Krále komiků zde excelují Č. Šlégl, V. Trégl. J. Marvan aj., skvělý je Oldřich Nový. Výsledkem je vynikající vkusná komedie, které ani zub času nemůže ublížit. Též výborná je Zorka Janů jako Karla, dcera Vlasty Buriana - jeho otcovské: "Vyber si nějaký hezký klášter, dostaneš hábit a budeš se řeholit." ()

Reklama

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, ale bohužel z ní číší exhibicionismus Vlasty Buriana, který si je vědom své ceny. Viz název filmu. Při scéně s loveckou hostinou jsem si představovala, že takhle podlézavě se chovají kolegové herci k samotnému Burianovi. Každopádně film ustál hned několik hereckých hvězd, což ukazuje na skvělou režii. Na těchto starých filmech je vidět, že kinematografie nikam nepokročila ani po technické ani po scenáristické stránce. Vše už bylo vymyšleno v první polovině dvacátého století. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

No, podle mě jeden ze slabších Burianových filmů, který mě příliš nebavil. Známý baron Archibald Prášil, britský šlechtic, který měl spoustu ženských a je nejlepší v lovu holubů, vlastní zámek. Na něj přijíždí nový tajemník Benda, který je už tajně ženatý s Prášilovou dcerou Karličkou. O tom neví ani baron, ani jeho žena Olga. Baron dostane večer v hospodě cenu za to, že se mu ráno povedlo sestřelit několik holubů. Pak řekne myslivcům vymyšlenou historku o svém pradědovi a jeho lovu jelena a pak hraje na imaginární hudební nástroje. Benda se mezitím baví s baronkou a vypadá to, že po ní jede, ale ve skutečnosti jí chce vysvětlit, že je ženatý s její dcerou. Opilý baron v noci vypráví další vymyšlenou historku svému věrnému sluhovi Ronaldovi, tentokrát o medvědovi. Ronald také vede evidenci všech baronových levobočků. Druhý den se však situace zkomplikuje a baronka usoudí, že Benda je její syn, kterého měla s hrabětem Kocharowskim. Baron si však také myslí, že Benda je jeden z jeho parchantů. Největším gólem je ovšem zjištění, že Benda je s Karličkou ženatí - vždyť jsou to sourozenci, i když jen nevlastní! K tomu se ještě objeví pravý otec Bendy, což je jistý Bedřich, se svou manželkou. Nikdo tomu nevěří a tak dojde k bitce. Ale nakonec to snad dobře dopadne. Možná se také vyřeší záhada, proč při každé lži spadne ze stěny talíř. Pro mě tedy takový zamotaný film o levobočcích, nevyřešených románcích z minulosti, vyprávění hloupých příhod a také padajících talířích. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

No celkom milá komédia, dej je celkom dobrý aj keď je trocha divne podaný. Nový a Burian sú celkom dobrí herci. Sem tam som sa zasmial aj keď toho smiechu bolo len tak na utvrdenie žánru komédia. Nevidím v tom nič zázračné alebo pamätné. Na tú dobu celkom dobrý film, no musím byť trocha kritický, sú to lepšie 3*. 65% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Vladislav Vančura napsal původní scénář k tomuto filmu (a chtěl jej sám i režírovat, ale to se mu nepodařilo). Později scénář přepracoval do literární podoby jakožto román „Konec starých časů“. (Stegman)
  • Film bol natáčaný na zámku v obci Pruhonice. (dyfur)
  • Vlasta Burian (Baron Prášil) pri natáčaní často improvizoval. Napríklad pri scéne prednesu reči vo veľkej sále pred tridsiatimi lesníkmi namiesto vety „Pánové! Můj slavný předek byl vynikající střelec. Na jeho světlou památku zvedám tuto drahocennou číši!" zaznelo "Pánové, můj prapradědeček měl takovou ránu, jako z vás málokdo. A popojedem, že jo?" (Raccoon.city)

Reklama

Reklama