Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baron Prášil žije se svou ženou Olgou a dcerou Karlou na zámku Prášily. V mládí žil veselým životem a úkolem komorníka Ronalda je rozesílat včas alimenty za svého pána. Karla se ve městě, kde studovala, zamilovala do Arnošta Bendy a tajně se za něho provdala. Arnošt přijme u barona místo tajemníka a doufá, že získá jeho důvěru i dodatečný souhlas se sňatkem s Karlou. V obci se objeví hrabě Kocharowski, bývalý Olžin milenec, který se domnívá, že s ní měl syna. Arnošt si vymyslí fantastický příběh, že je nemanželské dítě, a to v baronce vzbudí domněnku, že je jejím synem, kterého měla s Kocharowským. Protože se bojí skandálu, rozhodne se baronovi přiznat... (ČSFD)

(více)

Recenze (154)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Mať esá ako Burian, Marvan, Nový, Šlégl pokope - to sa dá vidieť iba v tomto snímku. Príbeh je priemerný, ničím extra zaujímavý. No ako už býva zvykom, keď sa objaví Burian na scéne, je sa na čo dívať. Svojim výkonom doslova rozprášil kolegov. Jeho vystúpenia v hospode, jeho angličtina, jeho úšklebky, jeho prejav... skrátka toto je komik par excellence. Skvelé ako jeden človek dokáže pozdvihnúť dojem z filmu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Skvělý Vlasta Burian v maličko nedoceněné komedii o jednou zásadovém záletníkovi, který trošku víc lže... Skvělé je i vedlejší herecké obsazení (např. Nový, Šlégl, Trégl, Marvan atd.). Příjemný film, který dělí od maximálního hodnocení jen krůček, ale nebylo by to fér, vůči ještě lepším Burianovkám. All right!  ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Patočku jste mi tam neměli dávat. Já mám podezření, že ten chlap se narodil namazanej." poznamená noblesně baron Archibald Prášil a začne svými střeleckými výkony rozprašovat asfaltové holuby. A mě baví týpek, který rád loví, nerad (ale poctivě) alimenty platí a hrozně rád o svých proslulých příhodách zvědavým uším vypráví. Tentokrát však na mém pobavení nepracoval zdaleka sám a to mě potěšilo. ()

Mangano 

všechny recenze uživatele

Humor se neustále vyvíjí ruku v ruce s dobou a s tím je prostě třeba se smířit. Ovšem na to, že se jedná o více jak osmdesát let starý snímek, v něm pořád lze najít řadu gagů reálně k pousmání i pro mojí generaci. A to je známka kvality, kterou nelze přehlédnout. Škoda té poslední čtvrtiny, kde se celou dobu opakoval jeden a ten stejný vtip pořád dokola, a toho příliš prudce setlého konce. Burian s Novým tu na mě poté působili jako dva staří souputníci, jež si po dlouhých letech konečně přisedli k jednomu stolu a navzájem si poplácali po ramenou. Velcí to páni herci svojí doby! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Komédia, ktorá začne byť naozaj vtipná až ku koncu, keď sa vyjasňujú rodinné vzťahy. Tá časť je výborná. Dovtedy ten situačný humor veľmi nefunguje, dokonca opakovanie tých istých kvázi-vtipných situácii je až otravné. Opakovaný návrat nechceného hosťa (Ema), opakovaný pád z koňa, opakované pády tanierov, opakované nedorozumenia pri vyznaní lásky, či Burianove typické exhibičné predstavenia (napodobňovanie hudobných nástrojov), nič z toho vtipné veľmi nie je. Zaujímavosťou je, že ide o jediný film, v ktorom hrajú spolu Burian a Nový. Takže Nový, inak predstaviteľ hlavných rolí, tu má menej priestoru ako v iných jeho filmoch. Marvan sa dokonca objaví až na konci filmu, ale stojí to za to, vtedy je film najvtipnejší. Aj keď to, že hraje otca Novému, ktorý je od neho starší, pôsobí nechcene komicky. Nový bol schopný hrať puberťákov aj v 50-ke. Výborná, veľmi zábavná postava bol ešte gróf Kocharowski, ktorý sa tiež žiaľ objaví až na konci filmu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Vlasta Burian (Baron Prášil) pri natáčaní často improvizoval. Napríklad pri scéne prednesu reči vo veľkej sále pred tridsiatimi lesníkmi namiesto vety „Pánové! Můj slavný předek byl vynikající střelec. Na jeho světlou památku zvedám tuto drahocennou číši!" zaznelo "Pánové, můj prapradědeček měl takovou ránu, jako z vás málokdo. A popojedem, že jo?" (Raccoon.city)
  • V 60. letech byl film znovu uveden pod názvem Když Burian prášil, aby nedocházelo k záměně s filmem Baron Prášil z roku 1961 režiséra Karla Zemana. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)

Reklama

Reklama