Reklama

Reklama

Poslední školní autobus

Trailer
Velká Británie / USA / Francie, 2012, 103 min

Obsahy(1)

Je poslední den školního roku a skupinka středoškoláků z Bronxu jede domů autobusem. S letními prázdninami na dohled se cítí svobodněji než obyvkle - tenhle barevný dav dětí, populární, outsideři i všichni ostatní se chovají tak, jak to umějí jen puberťáci, když jsou mezi svými vrstevníky a z dosahu autorit. Lhostejní k dospělým (kteří jsou dost chytří na to, aby jim šli z cesty, anebo raději vystoupili z autobusu) pomlouvají, chvástají se, svěřují se, vyměňují si pravdivé příběhy i báchorky, hádají se a perou. Zkrátka, jsou neomluvitelně sami sebou v tomto rozhodujícím okamžiku svého života, kdy je tlak a realita dospělých ještě neproměnila v někoho jiného. V průběhu tohoto jediného odpoledne, když se den přehoupne k večeru a oni se loučí – tak trochu i se svým dětstvím – jsou postupně odhalena všechna jejich přátelství, rivalita, úzkosti i ambice. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Ydiot 

všechny recenze uživatele

Není to úplně hezké pokoukání na tohle panoptikum mladistvých hajzlíků, ale čím se "děj" posouvá dál, tím víc se ukazuje, že ne všichni jsou hajzlíci a ne všichni hajzlíci jsou úplně jednorozměrní. Na Francouze Gondryho hodně netradiční film: natočit pokus o sociální sondu s autentickými černošskými teenagery z Bronxu, kteří se značně podíleli i na scénáři, a udržet divákovu pozornost víc jak hodinu a půl, aniž bychom během filmu opustili prostory autobusu, aniž by měl film jasný děj nebo hlavního hrdinu, to je kumšt. V průběhu filmu se počet postav redukuje tím, jak postupně vystupují, ovšem pokud byste za tímhle "filtrováním" postav hledali nějaký kalkul, hledali byste ho marně - prostě nakonec někteří zbydou, bez ohledu na to, jestli nám připadali zajímaví a sledovali jsme je už na začátku nebo ne. Všechno působí vlastně docela přirozeně a uvěřitelně, byť musím přiznat, že film obsahuje i pár scén, které šustí papírem - a za ty ubírám jednu hvězdičku. ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Co to je? Problémy dnešního světa? Cože? O tom je opravdu ten film? To je výsměch. U filmu jsem se skvěle bavil. Částmi to byla sranda častmi trochu vážný. Spoustu zajimavých příběhů v jednom autobusu. Je to vtipný. Neřešil bych nic opravdu hlubokýho "antigonskýho". Berte to tak jak to je, tam kde je potřeba zamyslet se, se zamyslety a jinde si prostě užívejte skvěle vymyšlené scény, záběry a motivy. Jak muže být ten film tak špatný, když se se mnou smál celý sál. Je to dobrý film, jsou to školáci, normální školáci akorát utržení ze řetězu a já jsem neměl potíže porozumět jim a filmu. Je to stádo, ale to je na tom tak vtipný. Generační výpověď? :) ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Antigondryovské Mezi zdmi naruby a v linkovém autobuse. Generační teenagerská výpověď, která funguje tak dobře, až jsem si po deseti minutách přál, ať se ta pravidelná linka vybourá a veškerá ta omladina uhyne v ukrutných bolestech... Film sám o sobě špatný není ani trochu; naopak se Gondry s omezením prostoru jednoho autobusu, ve kterém "dokumentárně" sleduje vše od šikany přes kastovní systém až po lásky, vypořádal se ctí. Nedá se ani říci, že by to bylo nezajímavé. Jen je mi proti srsti trávit přes hodinu a půl ve společnosti osob, z nichž jedné každé bych nejraději vlepil pár set výchovných. ()

petr.al 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, nemít v danou chvíli promítaní tzv. slinu, nad ,,Posledním školním autobusem" bych pouze ledabyle mávnul rukou a nechal si ho ujet. Avšak úkoly jsem měl již napsané, písemku z matiky úča odložila na neurčito, takže jsem byl v dobrém rozpoložení. Kolik se toho dá zachytit v jedné pojízdné plechovce, myšleno na malém prostoru, dokáže pouze režisérský kapr, třeba jako pan Gondry. Nečekejte od filmu nějaká složitá témata k přemýšlení či neočekávané dějové zvraty, stáváte se pouze pozorovatelem pubertálních pasažérů, jenž vyráží vstříc začínajícím prázdninám. Úžasná práce s neherci, dokonale uvěřitelné dialogy, toť vše co dělá Gondryho minimalistické dílko koukatelné. Nebojte se a v klidu si nasedněte, je fajn poslechnout si o čem tlachá mládež z Bronxu. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Na místě tradičního dějového oblouku hollywoodského střihu, dostane divák v tomto případě od Gondryho spíš sloupořadí mnohačetné klenby, v níž jeden příběh podpírá druhý, přičemž je ale každý z nich schopen fungovat i samostatně. Některé dějové linie postupně mizí, jak jednotliví aktéři opouštějí scénu (autobus), což je samo o sobě jako vyprávěcí princip velice zajímavé. Pozitivní je - a na tom se asi s většinou diskutujících neshodnu - že snímek, který se tváří vedle snově papundeklových opusů, kterými režisér proslul, jako úlitba mainstreamu, zůstává v mnoha detailech gondryovský v tom nejlepším slova smyslu (celofánové plameny v pekle, prolínačky do jiné scény přes okno autobusu atd.). Z onoho minimalistického prostředí, který kamera prakticky neopouští, vyždímal režisér, co se dá. Je to zábavná jízda s trochou sociální kritiky a zajímavými příběhovými linkami. Přesto mi leží na mysli dvě větší výtky vůči celkové koncepci. 1) Na konci Gondry zbytečně tlačí na pilu jakési celkové smířlivosti, takže vyznání hlavního zmetka a jeho poslední dobrý skutek, nevyznívají vůbec věrohodně. 2) Jako určité sociální zrcadlo film funguje, ale oproti jiným školským dramatům (Mezi zdmi, Oddělen) mi schází nějaký hlubší reflexivní tón. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama