Reklama

Reklama

Je muž, který je vysoký, šťastný?

  • Francie Conversation animée avec Noam Chomsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

V rámci série dokumentárních rozprav ilustruje Gondry teorie Noama Chomského, jehož intelektuální nesmlouvavosti skvěle sekunduje svou kreativitou a imaginací. Vzpomínky, vědecké i historické poznatky a nedostižné a obdivuhodné schopnosti dedukce velkého myslitele nabývají podoby naivních, ale zato komplexních animovaných výjevů z Gondryho dílny. Živý, chvílemi spletitý, do značné míry dojemný a v každém případě velmi lidský dialog s Noamem Chomským je vyobrazen prostřednictvím přirozeného proudu Gondryho subjektivních kreseb. Ve svém animovaném dokumentu představuje Gondry Chomského coby význačného myslitele i obyčejného muže. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

LaRhette 

všechny recenze uživatele

V novém hodinovém animovano-hraném dokumentu o lingvistice zde Gondry zpovídá amerického židovského filosofa Noama Chomského. Animace kreslená fixami, která mu prý zabrala dva roky, je zkrátka neuvěřitelná. Na černém podkladu se zde plynule střídají technicky jednoduché, ale komplikovaně propracované obrazy, doplněné textem. Michel celý dokument nahrál rovnou v angličtině, ale protože své angličtině příliš nevěří, raději využil tento text k přepisu vlastních slov. Dobře udělal, protože právě jeho schopnost (ne)ovládat anglický jazyk, tvoří nejvtipnější složku filmu. Jinak je obsah velmi obtížný na soustředění. Když se diskutující dvojice konečně dostane přímo k tématu lingvistiky, většina diváků už bude ve stavu hlubokého transu. Hypnóza. Vzhledem k tomu, že se zde mluví téměř nepřetržitě, budete film nejspíše potřebovat vidět minimálně třikrát, abyste si pořádně vychutnali jeho pravou hodnotu. (Berlinale) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Hodinka a půl myšlenkové exploze, která vás může: 1) prakticky okamžitě uspat/postupně uspávat; 2) poněkud bolestivě bavit, v případě, kdy se budete snažit dekódovat Chomskeho zdánlivě zapeklitě komplikované myšlenky (vynikající Gondryho otázky jakbysmet); 3) nadchnout a osvítit. Přijde na to, jak otevřenou máte hlavu. Já se pohyboval někde mezi dvojkou a trojkou, občas to bolelo, ale na konci mě tahle nádherná, animovaná filozofie vyplivla spokojeného a o cosi moudřejšího. Navíc jsem se párkrát zasmál a v jednom, dvou případech jsem se dojal bezmála k slzám. 90% ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chomsky hodinu a pol filozofuje a Gondry to vyjadruje animáciou. Je to skôr taká reklama na ďalšie spoznávanie Chomského literárnej tvorby a ďalších myšlienok, Gondry prezentuje oba povrch a zhřňa, o čo sa jeho protagonista zaujíma. Samozrejme nie je priestor ísť do hĺbky, ale nemám v záujme to režisérovi vyčítať. Jeho animácie ma bavili, naložil si na ramená obrovské množstvo práce, pritom mohol iba zostrihať jeden typ záberov, a to pohľad a protipohľad. Niektoré úvahy som pochopil a bavilo ma o nich premýšlať, záverečná a zároveň ústredná otázka z názvu filmu mi ale v hlave urobili bordel... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

V podstate som týmto dokumentom prišiel na to, ako ďaleko mám od filozofických tém. Sledovať a pochopiť myšlienkové pochody týchto dvoch pánov mi prišlo miestami až nemožné. Intelektuálna debata najvyššieho stupňa, ktorú sprevádza naopak jednoduchá, až primitívna animácia bola skvelou voľbou, pretože to jediné mi niekedy pomohlo sa aspoň vzdialene priblížiť mentálnej úrovni týchto debát. Naozaj som väčšinu času nemal poňatia, aký zmysel a posolstvo mal tento film priniesť bežnému divákovi, čo však musím vyzdvihnúť je nesmierne chytľavé a priam až hypnotizujúce prednášanie pána Chomskeho. Byť to viac súrodé a možno viac o témach, ktoré by ma zaujímali, tak by som nemal problém počúvať to na dennej báze ako nejaký podcast. 65%. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Nesmirne frustrujici rozhovor. Chomsky pusobi skoro jako rukojmi, jako kdyby ho do nataceni nekdo nutil. Po celou dobu tak bez zaujeti huhla a obsah jeho slov je svazan axiomy, jejich logika potacejici se v kruhu. Vetsim selhanim je pak ale samotny Gondry. Jeho naprosta ignorance, v ruku v ruce s jeho jazykovou i intelektualni omezenosti, zarucuji ze se divak od Chomskeho nedozvi prakticky nic. Gondry nezvlada pokladat ani trochu zajimave otazky a kdyz uz se zda, ze se Chomsky dostava k necemu prinosnemu, Gondry ho prerusi nebo navaze naprosto irelevantni otazkou. Problemem nejvetsim je ale samotny koncept pojmout film jako animovany, coz jen odvadi pozornost od obsahu dialogu. Na druhou stranu, spojeni animace a toho prazdneho zvaneni ma postupne prijemne halucinogenni, takrka mysticky ucinek. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Název filmu je převzatý z jedné Chomskyho úvahy kolem jednoduchosti gramatiky a jejím vrozeném vzorci, kdy dítě dokáže z jakékoliv věty oznamovací poskládat větu tázací. (Zdroj: Cinema) (Sfinkter)
  • Několik záběrů Chomskyho, které se mezi animacemi objeví, bylo pořízeno na 16mm kameru Bolex. Režisér tím podává důkaz, že s myslitelem skutečně mluvil. (Zdroj: Cinema) (Sfinkter)

Reklama

Reklama