Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Marie s Vítkem mají dvě dospívající dcery, Dita s Ondrou dva dospívající chlapce. Rodiny bydlí v domech vedle sebe, nemají mezi sebou ani plot a jsou to dobří přátelé, kteří se navštěvují a společně večeří. Vítek a Ondra jsou kolegové v práci a jejich děti spolu chodí. Na první pohled se zdá, že těmto lidem nic nechybí a lze jim jen závidět. Po mnohaletém soužití však trochu ochabuje jiskření mezi manželskými páry a dalo by se říci, že se spolu nudí... Jednoho dne jsou Vítek s Ondrou vysláni do Karibiku, aby tam opravili elektrické vedení poničené hurikánem. A protože Vítek zrovna vyhrál ve Sportce nějaké peníze, udělají si výlet i jejich manželky. Ondra s Vítkem se navzájem svěří, že manželský sex už není takový jako dřív a že je oba přitahuje manželka toho druhého. Napadne je, že by si postelovou nudu mohli zpestřit ve čtyřech. Dita s tím okamžitě souhlasí, trochu problém je s Marií, která je věřící a nezdá se jí to, ale nakonec si dá říci. To, co se zprvu zdálo jako čirá fantazie, se změní ve skutečnost, která se líbí všem... Dají si však dvě pravidla. Za prvé – vždycky to bude pod dohledem ostatních a za druhé – dvojice se do sebe nesmí zamilovat. Také se dohodnou, že si to rádi zopakují, ale spíše jako sváteční příležitost, než aby se to stalo pravidlem. Ondrovi rodiče v době jejich nepřítomnosti nechali postavit mezi domy ohyzdný plot, protože jim vadilo, že jsou jediní, kteří plot nemají. Nikdo o plot nestál, ale rodiče to mysleli dobře, a tak to nechají být. Po nějakém čase se čtveřice rozhodne si zážitky z Karibiku zopakovat a málem je u toho přistihnou děti. A jejich pravidla se trochu začínají vymykat kontrole... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Muzi v nadeji v pseudoartovym kabatku plnym slunecnich pablesku a morskejch vlnek. Clovek se zasmeje, ne ze ne, stejne tak i zacervena, pokud neni rezistentni proti holejm zadnicim, ale stejne tak je to plny vaty a cely hrozne laciny. Ustredni herecka ctyrka super, paradni chemie, scenar spis mizerie. Vejdelek mi prisel uprimnejsi. I tohle je spis pohadkova hospodska anekdota, ale chvilema si to neumi priznat. Malej letni konzumni film, u kteryho si Jan Hrebejk snad oddechnul od vaznosti, a proto se k ni bude moct i vratit. Z tehle jeho socialnich zertiku mam porad nejradsi U me dobry, v ledascems podobny.a stejne nevyznamny. Davat odpad je samozrejme poza, ale zazrak se taky nekona. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Klasický problém: Zajímavé téma zpracované banálně, místy trapně, s využitím všech možných stereotypů a typicky česky rozjuchaně. Přidanou hodnotou v kontextu české kinematografie je alespoň větší rozsah nahoty, čímž je překročen jakýsi mezník mezi lascivitou a autentickou erotikou - Srovnej např. s lascivním Cieslarovým filmem Láska je láska apod., v němž jsou narážky na sex i v těch nejstupidnějších situacích (ačkoli hlavním tématem má být něco jiného), ale nahota je "cudně" ignorována. Zde je to aspoň víceméně explicitní a sex je i s nahotou přímo tématizován (a realitě je snad i díky tomu mnohem blíže). Nicméně banální Vieweghův scénář se soustřeďuje zejména na samotný akt přemlouvání k výměně manželek a ostatní postavy kolem "svaté" čtveřice hrají pouze vycpávkovou roli - což je patrné z marnosti a trapnosti jejich reakcí na chování čtveřice. Kvuli tomu i náznak jakéhosi morálního ponaučení vyznívá do ztracena (podstatnou otázkou ale je, zda to jejich chování je vůbec nemorální nebo aspoň nesprávné...). Hřebejk je ale poměrně talentovaný a zručný filmař (jo, je..), takže film není úplná katastrofa; znakem jeho tvůrčí krize je ale mj. rutina, se kterou tento film natočil. A to pomíjím silný křesťanský prvek v ateistickém Česku, poměrnou nevinnost (i když zajímavost) tématizovaného sexuálního fenoménu ve světě, kde lid je vychováván běžně dostupnou tvrdou pornografií, a malebnost ostrova v Karibiku, kde i ruiny po hurikánu či zemětřesení vypadají krásně romanticky... (2 a 1/2*) ()

Reklama

Hunt 

všechny recenze uživatele

Dle mého hlediska si Svatá čtveřice nezaslouží horší známku než tři-dvě hvězdy, avšak již delší dobu je zřejmé, že Hřebejk je pranýřován za každý film (někdy i oprávněně). Avšak cítím potřebu se jeho filmů zastat, i když např. U mě dobrý a další jeho snímky nemusím, rozhodně mají určitou kvalitu, např. kvalitní technické zpracování a herecké obsazení. U Svaté čtveřice rozhodně potěší jak H. Čermák, tak J. Langmajer i M. Procházková či L. Munzar. O to víc vyznívá herecká nevyzrálost u jiných herců, avšak zde jich o tolik víc není a přiměřená stopáž poukazuje na to, že to není velký a složitý příběh - pouze jedna epizoda ze života blízkých sousedů, kteří k sobě chtějí být blíž. Není to žádné velké umění, žádné velká bomba, ale primitivní, přihlouplé, stupidní (jako snímky jiných českých tvůrců) to není a proto dávám o hvězdu navíc, abych poukázal na zjevnou nespravedlnost a podporu autora, který umí točit dobré filmy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

NUDA … NUDA … NUDA …... /// Instruktážní video o tom, jak by mohla vypadat (třeba i vaše) léčba nudy, nudy a – dál už si to nepamatuju. Woody Allen předvádí zvrhlý choutky celej život, tak co by to nemohl zkusit i Hřebejk. HLAVNĚ SE NEZAMILOVAT! No, do Hřebejka už to asi nehrozí, i když jsem rád, že těm hercům nepadaj z držky sračkovitý dialogy. Předpokládám, že i Honzovi muselo bejt jasný, že naplnit umírněnou stopáž (hodinu a čtvrt) smysluplným obsahem bude úkol nadlidskej. Snad i proto je tady dost šukání. A tak mi nejvíc ze všeho chybí hlavně ftip, páč humor je kořením života a né …. nebo snad jo? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) V sexu preferuju změnu. Střídám proto prsty (a ruce?). 2.) Kupuju jen 4 v jednom. 3.) Chcu vidět nahou Innu Puhájkovou (tak to já taky, ale bohužel, to musíš jinam!). /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nesnesitelná sračka, u které jsem nepochopil její divný nažloutlý obraz jakož i celkový smysl toho filmu. Působilo to na mě, jakoby si tvůrci chtěli užít zájezd k moři, a u toho museli něco natočit. Námět sám o sobě mi přijde fajn - z nápadu o výměně manželek se vším všudy, navíc v době, kdy ještě nebylo populární mluvit o polyamorii, šlo podle mě vytřískat hodně, ale to by scénář musel napsat někdo jiný než to prase Viewegh, kdo by uměl cíleně tvůrčím způsobem pracovat s trapností, kterou taková situace musí vyvolávat, a kdo by postavám dokázal vdechnout nějaký život - film se s nějakou jejich psychologií příliš neobtěžuje, o nikom nevíme v podstatě nic, podstatné je pouze kdo s kým co dělal a kdo další o tom ví nebo se to před ním tají. Ve výsledku to celé - mj. díky těm bizarním paralelám mezi postavami rodičů a jejich dětí - působí jako nějaká Vieweghova představa o tom, jak to na světě chodí, která je ve svém odtržení od reality nejenom nevěrohodná, ale tím skrytým pohrdavým výsměchem k postavám, který tam mezi řádky cítím (možná ho tam hledám mylně, nevím), skoro až odsouzeníhodná. Nepochybuji o tom, že jsou lidi, kteří si manželství podobným způsobem zpestřují, ale tento filmařsky impotentní pokus vystavět na tom rádoby komediální situace ztroskotává na příšerném scénáři, a ten film je takřka nesledovatelný od prvního po poslední záběr, jak v něm skoro nic nefunguje. Osobně jsem si z něj tak odnesl pouze překvapivé zjištění, že Čermák má sestru, která měla v 45 letech netušeně skvostnou postavu, jinak bych nejradši zapomněl, že jsem to kdy viděl. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (5)

  • K této komedii Viewegh napsal svůj úplně první původní scénář. Všechny předchozí filmy, k nimž vytvořil scénář, totiž tvořil podle vlastních knižních předloh. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (hippyman)
  • Scény z Česka vznikaly v jedné lokalitě s řadovými domky v Kosmonosech, zatímco jejich interiéry postavili na Barrandově. Hřebejkovi stačila dokonce jedna stavba dekorace, protože oba domy jsou uvnitř úplně stejné. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (hippyman)
  • Hynek Čermák a Viktorie Čermáková jsou sourozenci, ve filmu však hrají manželský pár. (Harapes)

Reklama

Reklama