Reklama

Reklama

Kolaborovali s nacisty

(seriál)
  • Česko Nacističtí kolaboranti (více)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Poznejte šokující příběhy lidí, kteří se během druhé světové války zapletli s nacistickým režimem. Některé kolaboranty si vybrali samotní Němci, jiní se však snažili po vzoru Hitlera získat co největší moc a zapsali se tak do historie jako váleční zločinci a vlastizrádci... Šokující a zároveň fascinující příběhy o lidech z různých společenských vrstev od bohatých přes politiky až po obyčejné dělníky, kteří se obrátili proti vlastnímu národu, rase a během druhé světové války ochotně pomáhali nepříteli. To je historický dokumentární seriál Kolaborovali s nacisty. Udělali to kvůli zisku nebo příslibu, že získají vyšší postavení. Někteří dokonce věřili, že když se postaví na stranu nacistů, bude mít jejich komunita největší šanci přežít. Ostatní později tvrdili, že kdyby nekolaborovali, neunikli by smrti. Byl mezi nimi židovský vůdce, který nabídl své vlastní lidi jako bezplatnou pracovní sílu. Bývalý francouzský premiér, který aktivně napomáhal nacistickému honu na odbojáře. Členové IRA, kteří se spikli s Němci s cílem ovládnout Severní Irsko. Nebo brutální oddíly litevských zabijáků. Historický dokumentární seriál Kolaborovali s nacisty se zabývá jejich složitou motivací a odhaluje, proč si tito lidé zvolili tak kontroverzní cestu. (TV Prima)

(více)

Recenze (32)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriál mapuje doposud opomíjenou problematiku předních proněmeckých kolaborantů během 2. světové války. Navíc to dělá profesionálně s širokým záběrem a osvětlením motivů, které je k jejich zradě vedly. Divák se obvykle seznámí s východisky historických událostí, kam scénárista dokumentu zasadí pojednávanou osobu a je svědkem toho, jak ostrakizovaná historická postava dostává lidské rysy, ale také toho, jak je zase ztrácí pod tíhou svých nemorálních činů. Po pátém díle zvedám hodnocení na pátou hvězdičku a celkový dojem : 90 %. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bol iba jeden politik, ktorý dobrovoľne narukoval...Leon Degrelle. Proti rozpínajúcemu komunizmu a zachovanie svojho národa (aspoň taká propaganda spočiatku bola) išli spolu s Nemcami bojovať dobrovoľníci takmer z celej Európy, vrátane Valónskych Belgičanov. Poniektoré výroky v dokumente treba brať s rezervou, no najviac ma vytočilo, že podľa tvorcov mal L. Degrelle plán...Narukovať ako vojak a vrátiť sa ako hrdina...Toto sa dá naplánovať??? Kto čítal jeho knihu (Ťaženie v Rusku...) a vie čo prežil, mi dá za pravdu, že nad ním držal ruku asi samotný boh. Nech bol Leon Degrelle aký bol, isté je , že nenájdete žiadneho politika, ktorý dobrovoľne narukoval do toho najväčšieho vojnového pekla a na jeho skvelú knihu nedám dopustiť. Seriál je urobený precízne a priestor dostane takmer každý národ , alebo jeho zástupca, ktorý s Nemeckom kolaboroval. Na všetkých nedôjde - kde sú slovenskí gardisti a maďarskí "Horthyovci" či Rumuni? Najlepší a najzaujímavejší bol pre mňa tretí diel o spomínanom Leonovi – 100%, hneď za ním štvrtý rovnako dobrý o Chorvátskych Ustašovcoch ich koncentráku Jasenovac a neskutočnom vraždení Srbov – 100%....Kurva tam sa diali veci... Posledné dva sú venované vraždeniu židov v Lotyšsku (komandá Aryse) a pobaltských štátov a sú doložené drsnými a smutnými dobovými zábermi a fotografiami. Ostatné diely boli samozrejme tiež veľmi zaujímavé a kvalitou minimálne za 80%. Dokument celkovo 100%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jen těžko uvěřitelná realita, která nám otvírá oči v tom, že nacisti rádi nechali špinavou práci na jiných lidech. Zvlášť mně do nepříčetnosti dostával díl o ukrajinských kolaborantech, který se k židům na východě chovali hůř, než nacisti, hůř něž zvířata, zvířata nevraždí pro své potěšení. Pro milovníky faktických informací o těžko pochopitelných hrůzách 2.sv. války, je tohle další díl do této tragické skládanky. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Konečně dokument o nacistech, kde jsem se dozvěděl něco nového a užitečného. Hlavně díl o ukrajincích byl fantastický a člověk nevěřil svým ocím a uším. Bezchybné. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Výborný dokumentární projekt, který má jen jednu velkou chybu - má příliš málo dílů. Autoři seriálu by jistě našli dostatek materiálu pro díly věnované jménům jako Horthy, Antonescu, Bandera, Melnik, Vlasov, Krasnov, Taras Borovec, Mihailovič, Filov, Tiso, Mach nebo třeba Emanuel Moravec... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nepochybne veľmi prínosný dokument. Zameriava sa skutočne na dejinami opomenutých "hrdinov". Každý pri druhej svetovej vojne myslí len na Hitlera, no zabúda sa na to, že z jeho poverenia bola moc vykonávaná niekym a nejakým spôsobom. Je škoda, že si tvorcovia nespomenuli aj na Slovensko, zaujímal by ma západný pohľad na túto našu kapitolu dejín. Najlepšie časti boli s Lavallom, Lotyšmi, Ustašovci. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ty největší hrůzy v historii lidstva mnohdy měly kořeny v dobrých úmyslech !!" Jeden z nejoriginálnějších nejhodnotnějších i nejopomíjenějších dokumentů týkajících se ( nejen ) 2. světové války, který nám v přeneseném smyslu slova ukazuje, proč vlastně nejděsivější konflikt 20. století trval tak dlouhou dobu !! Velmi sofistikovaný dokument skýtající nepřeberné množství skutečností, na něž se stalo zvykem příliš hlasitě neupozorňovat, které by však rozhodně neměly být zapomenuty, se tématu věnuje s až neuvěřitelnou objektivitou.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Áno aj komunisti neboli a nie sú dobrí, áno aj kapitalisti neboli a nie sú dobrí, ale to neznamená, že treba obhajovať činnosť nacistov a fašistov. Ja som katolík, súhlasím s národnými štátmi prepojenými obchodom, zmluvami, no nevadia mi iné národy a preto na tomto seriály nevidím nič neobjektívneho. Týka sa to činov spojených s nacizmom a preto tu nie sú dôležité nejaké iné veci. Riešia sa tu konkrétne veci a na to treba dbať, ľudia by to mali vidieť, aby vedeli, kde všade a čo sa dialo. Chcelo by to pokračovanie, taktiež ekvivalenty na iné režimy. Videl som všetky diely, no niektoré boli slabšie a nezaujali, boli dosť povrchné a tiež neboli robené úplne objektívnym spôsobom. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zpracovaný dokument, obsahuje rozsáhle mapované politicko-společenské pozadí a poměrně promyšleným způsobem prezentuje problém kolaborace v jejím počátku, průběhu i v následcích. Zajímavé je otevření problematiky katolické círve, jejíž postoj byl v určitých momentech víc než kontroverzní - Například přímá provázanost chorvatských vrahounů Ustašovců s tamním klérem a židovské zlato, které shodou okolností skončilo ve vatikánských trezorech. "Oops! Jak se nám to sem jenom dostalo?" ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem pouze 2 díly ale jsem velmi spokojen. Táborského komentář sedí, informace sedí, archivní záběry sedí, čili není to sračka Spectrumu ani History.-12.3.12 I k dílu Židé, co bojovali s nacisty, nemůžu dodat, jen chválu.19.3.12 Hitlerovi zabijáci-příběh Litevců a Ukrajinců, nesmírně zajímavé, komentář opět Táborský.3.4.12 Finsko, kolaborace z nezbytnosti-Naprosto famózní díl. 6.4.12 Kolaborant z lodžkého ghetta, tak to jste mě páni dokumentaristi úúúúplně dostali.7.4.2012 jsem to viděl doslova Fšechno. Spojení britských tvůrců a našeho Táborského doslova na jedničku. Význam tohoto dokumentu zcela zřejmý. Lidi jsou kurvy, kurvy a jen kurvy. Možná, že války mají význam v tom, že ty kurvy vylezou z ulity, pak je popraví(když nezdrhnou) a pak už jejich semeno nemá šanci další kurvy plodit. No a nebo je tomu zcela úplně jinak... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Některé díly si jsou docela podobné a mohly by někoho odradit, aby seriál dokoukal. Uvedu proto díly, které podle mě stojí zvlášť za vidění - díky relativně neznámým historickým faktům, pozoruhodným osudům a hlavně díky svému poselství: Quisling, Degrelle, Finsko, Rallis, Velký mufti, Území okupovaná SSSR, Rumkowski. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Vidkun Quisling (79%) Pierre Laval (78%) Leon Degrelle (82%) Dinko Šakič (80%) Finsko (79%) Anton Mussert (78%) Ioannis Rallis (77%) Mohamed Amin Al-Husejný (75%) Židovští míšenci (76%) Litva a Ukrajina (78%) Chaim Rumkowski - nejextrémnější příklad morálního dilematu, jaký lze tady najít (81%) Lotyšsko (77%) = nematematické celkové hodnoconí je 82%. Pozoruhodný dokumentární seriál, jenž by si zasloužil pokračování. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál o druhé světové válce, který mapuje doposud málo probíranou tématiku nacistických kolaborantů. Ve většině dokumentů o druhé světové válce se dozvídáme zavádějící informace, že v celé Evropě likvidovali židy pouze němečtí příslušníci SS. Po shlédnutí tohoto dokumentu zjistíme, že většina z okupovaných zemí měla své divize, komanda či legie přímo spadající pod tu nejhorší a nejkrutější organizaci SS. Zjistíme tak, že víceméně v každém okupovaném státě se našla kolaborantská skupina, která sama prováděla ty největší zvěrstva proti lidskosti. Dokonce najdeme takové skupiny, které byly mnohdy tak brutální, že to děsilo i samotné nacistické pohlaváře, za zmínku určitě stojí ustašovské komando Dinko Šakiče, komando Arajs, likvidační komando Antanase Gekase. Zjistíme také, že v nejhorších koncentračních táborech byly nejkrutější vedoucí právě kolaboranti z okupovaných zemí, k těm nejkrutějším patřili ukrajinští kolaboranti. Celý seriál nás provede napříč celou Evropou, kde se u jednotlivých kolaborantských režimů dozvíme, co právě dotyčné osoby či skupiny vedlo ke kolaboraci. Konkrétně se seriál ve svých 12 zabývá problematikou: Vidkunda Quislinga, Pierra Lavala, Leona Degrelle, Dinko Šakiče, Finska, Antona Musserta, Ioannise Rallise, Velkého Muftiho, kolaborantských židů, Hitlerových zabijáků, Chaima Rumkowskyho a Viktorse Arajse. Seriál je plný nových zajímavých informací, které byly dlouho opomíjené, nabídne nám také málo viděné dobové fotografie a videa. Pokud tedy patříte mezi skupinu lidí, která se o zajímá o problematiku 2. světové války, potom vám tento seriál vřele doporučuji a je škoda, že má tak málo dílů. Moje hodnocení 85% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Komentář slovenského nácka (waerwulf) se snad ani nedá komentovat... Quisling i Degrelle byli kreatury a kariéristi nejhrubšího zrna. Ostatní kolaboranti jakbysmet. Smrt nacismu! ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu chválím autory cyklu, že k zpracování této problematiky použiji i ne zcela typické kolaboranty (nejlepší příkladem je díl o Finsku) na druhou stranu mohli místo těchto dílů použít jiné kolaboranty. Ale i tak se jedná o kvalitní dokumentární cyklus tuším, že z produkce BBC. ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Doufám, že se dívali všichni ti, kteří si myslí, že zrovna my jsme (pro)národem kolaborantů, udavačů, přisluhovačů a vlezdoprdelků. Nakonec na nás v tom 12ti dílném seriálu ani nezbylo místo ... ()

Merggie 

všechny recenze uživatele

Nepáči sa mi, keď sa musím v rámci jednej epizódy populárno-náučného dokumentárneho filmu pozerať 3-4-5krát na ten istý záber. Informačná hodnota za 5, lebo som sa naozaj veľa naučil, vizuálne spracovanie za 2, lebo som sa nemohol pozerať na brutálne áčkovú rotáciu niektorých záberov. Ak je štandardom súčasnej tvorby tohto typu dokumentárneho filmu použiť dokonca v dvoch rôznych častiach rovnaké zábery na opis rôznych udalostí (napr. totožné zábery reflektujúce sociálne nepokoje a počítanie hlasov po voľbách vo fínskej a nórskej časti), tak neviem, kde som mal oči doteraz, a teraz sa v rámci jednej epizódy zopakujem aj ja, veľa som sa naučil, to áno. Naposledy ma takto vytočil dokument o prvej svetovej vojne vo farbách :) ()

FeroFabus 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, který jasně ukazuje, že nejenom Němci prováděli zvěrstva. Prakticky v každé zemi se našli kolaboranti.A co dělali v Chorvatsku Ustašovci a na Ukrajině Banderovci, tomu se divili i esesáci.Jen mi tam chyběl díl o Češích - Moravec a jemu podobní, ti co udávali za protektorátu Gestapu, ti co zradili parašutisty a těch 200 000 Čechů, kteří po smrti Heydricha mu přišli vzdát poctu na Václavské náměstí se zdviženou pravicí. ()

Reklama

Reklama