Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní film inspirovaný skutečným soudním případem ze spojených států z 20. let 19. století. Obžalovanými byli dva anarchisté italského původu, Ferdinando Nicola Sacco a Bartolomeo Vanzetti, obviněni z loupežného přepadení a dvojnásobné vraždy. Scenárista Hubač se inspiroval ke scénáři knihou „Utrpení Sacca a Vanzettiho“ od Howarda Fasta. V době vzniku inscenace byly jen indicie, že by mohl být soud zmanipulován a mohlo se tedy jednat o justiční omyl. Až o čtyři roky později, 23. srpna 1977, prohlásil massachusettský guvernér, že oba byli souzeni nespravedlivě a že „jejich jména mají být navždy očištěna“. (sator)

(více)

Recenze (3)

sator

všechny recenze uživatele

Dvoudílný televizní film inspirovaný skutečným soudním případem ze spojených států z 20. let 19 století. Obžalovanými byli dva anarchisté italského původu Ferdinando Nicola Sacco a Bartolomeo Vanzetti, obviněni z loupežného přepadení a dvojnásobné vraždy. Scenárista Hubač se inspiroval ke scénáři knihou "Utrpení Sacca a Vanzettiho" od Howarda Fasta. V době vzniku inscenace byli jen indicie, že by mohl být soud zmanipulován a mohlo se tedy jednat o justiční omyl. Až o čtyři roky později 23. srpna 1977, prohlásil massachusettský guvernér, že oba byli souzeni nespravedlivě a že "jejich jména mají být navždy očištěna". Hrají: Katzmann (Martin Růžek), Pelzer (Jan J. Vágner), předseda soudu (Ladislav Boháč), obchodník Rozen (Vladimír Menšík), advokát Henry Moor (Zdeněk Řehoř) ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný (97 + 80 minut) televizní film inspirovaný skutečným soudním případem v hlavní roli se Zdeňkem Řehořem v titulní roli. Jeden z jeho nejlepších výkonů v televizní kariéře. Kvalitní scénář, ovšem nenápaditá a vleklá režie. Formát se podobá například Soudci A. K. V dalších rolích se objevil například Jaroslav Satoranský, nebo Bedřich Prokoš. Byť je film uveden jako původní, inspiroval se knihou Utrpení Sacca a Vanzetiho. Látka byla několikrát zpracována i filmově - nejslavnější je italský film Sacco a Vanzeti. ()

bart-leby

všechny recenze uživatele

Jiří Hubač zpracoval pro československou televizi příběh na motivy jedné z největších soudních kauz minulého století, která je někdy označován jako „černá můra americké justice“. Šlo o proces, který byl ve dvacátých letech veden proti italským imigrantům a anarchistům Nicola Sacca a Bartolomea Vanzettiho, kteří byli v nechvalně známém unfair a politicky motivovaném procesu odsouzeni k trestu smrti kvůli údajné dvojnásobné loupežné vraždě. ––– Z inscenace jsem viděl zhruba minutku, a to v rámci televizního dokumentu věnovaného hereckým a životním osudům Martina Růžka. Ten si v inscenaci zahrál postavu slizkého a xenofobního prokurátora Katzmana. ()

Reklama

Reklama