Reklama

Reklama

Putování s dinosaury - Balada o Alosaurovi

(TV film)
  • Velká Británie Ballad of Big Al, The
Dokumentární / Krátkometrážní
Velká Británie, 2000, 2x30 min

Obsahy(1)

Díl první: Kompletní fosílie kostry samce ALOSAURA, obrovského prehistorického masožravce, byla nedávno objevena ve Wyomingu v USA a pojmenována VELKÝ AL. V jeho kostech byl zapsán celý život plný strádání a bolesti. Neuvěřitelný příběh vám odhalí 15 let života ALOSAURA plných bojů o přežití proti predátorům. Pár dnů po vylíhnutí opustí malý ALOSAURUS rodné hnízdo a vydá se na cestu životem, živíc se hmyzem a ještěrkami. Navzdory jeho mládí a nezkušenosti se Al brzy naučí, jak bojovat proti nepřátelům a také zažije první milostnou zkušenost. Avšak život je krutý, série zranění a mocná síla přírody se nakonec proti ALOVI obrátí, nastává totiž období sucha ...
Díl druhý: S využitím počítačové grafiky a animace jako v PUTOVÁNÍ S DINOSAURY, vám BBC oživila příběh VELKÉHO ALOSAURA. Nyní uvidíte, jak probíhal zanícený výzkum vědců, na jehož základě vznikl celý tento příběh. Zažijete vzrušující pátrání po důkazech ze života VELKÉHO ALA. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Včera pozreté po rokoch. Zaujímavý dokument, ktorý má dve krátke časti po 30 min. Prvá časť je spracovaná dvojmo. Na začiatku nám ukážu kostru a povedia nám čo to k úvodu filmu a čo očakávať, keď príbeh začne, tak už je to klasický dokument zo seriálu Walking with Dinosaurs. V druhej časti nám ukážu ako sa k nemu vlastne dostali. Celkové hodnotenie za mňa je 100%. ()

Marasuchus17 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokumentární televizní film byl snad tím úplně nejlepším, jenž jsem kdy ve svém životě zatím kdy viděl. Když mi tento překrásný, pochmurný, napínavý a zároveň velmi smutný příběh koupili rodiče na DVD v době, kdy se toto prodávalo v trafice v našem městečku, byl jsem snad jedno z nejšt'astnějších lidských mlád'at v našem okolí. Na Alovu paleobiografii jsem se pořád dokolečka a dokolečka díval sám nebo s mým bratrancem, jenž sice není blázen do dinosaurů jako já, ale i přesto mu tento nádherný skvost přirostl k srdci stejně tak jako mě. Celý film je natočen tak moc precizně a VÝBORNĚ, možná ještě lépe než v seriálu Putování s dinosaury (1999), alespoň ta podoba allosaurů vypadá rozhodně mnohem lépe. K tomu je to všechno ještě proloženo velmi krásným hudebním počinem Bena Bartletta (jehož skladby já prostě a jednoduše vážně doslova a do písmene ,,žeru''). Dále mě též velice potěšil bonusový ,,Making of'', kde bylo vysvětleno tolik zajímavostí a velmi poučných metod vědecké práce a postupné oživování příběhu karnosaura, který se i přes giganticky nemilosrdnou nepřízeň osudu a téměř jistou smrt nikdy nevzdával a statečně pátral po potravě a vodě až do svého posledního dechu, zkrátka: ,,Naděje vždy umírá až jako poslední!'' Na tuhle srdcovku nikdy nezapomenu a moc, moc si přeji, aby tato balada nikdy nebyla zcela zapomenuta, nebot' mnoho podobných paleobiografií (a nejen těch dinosauřích) stále čeká na své objevení a následnou rekonstrukci a zkrátka si zaslouží zůstat zachovány v paměti (v podobě muzeí apod.) z generace na generaci. ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

Skvělej dokument o smutném příběhu jednoho z dinosauru Alosaura. Ze začátku to vypadalo jako normální navázání na dokumentární výbornej seriál putováni s dinosaury ale nakonec to byl specialní film. Příběh začíná narozením končí smrtí chudák alosaurus. Když příběh skončil paleontologové nám dokázali že vědi všechno o něm a jeho životě pár scén mě tam i rozesmálo třeba jak alosaurus hraje fotbal z dětmi :D. Jinak to ukázali zbusobem že vědi co říkaj a já to pochopil do poslední dinosaurské kosti. Jsem rád že je i víc dokumentárních filmu o dinosaurech chci videt uplne vsechny protoze mě to začíná nějak bavit. ()

soobova 

všechny recenze uživatele

Tento příběh se opravdu BBC povedl. Natočit dokument, co se asi prožil dinosaurus rodu Allosaurus, a jak asi zemřel je opravdu nádherný. Vždy mě tento film dojme, když ho vidím. Zde jde vidět, že u tak velkého tvora stačí tak málo k tomu, aby byl jeho život ukončen (v tomto případě zlomený prostřední prst který dostal infekci) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Opět příjemně sympatické přiblížení dávné minulosti prostřednictvím vědeckopopulárního dokumentu, určeného široké veřejnosti. A opět je to napůl seriózní bádání a napůl hádání, byť založené na vědeckých základech. Jeden z nemilosrdných dravců dinosauří Ameriky ve svém obyčejně neobyčejném životě. Plného boje o přežití, plného boje o jeho životní prostor. Alosaurus Big Al nedostal zrovna nápadité jméno a je i zarážející jistá lidská umanutost pojmenovávat všechna zvířata konkrétními jmény. Zřejmě z důvodu získání větší obliby u lidí. Život byl drsný a plný boje o přežití, ale skrýval veškerý svůj půvab a kouzlo v té své syrové kráse a prostotě, ve které se skrývá ta největší krása nemilosrdného života. Je to velmi sympatické, navíc ve velmi strhujícím podání. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Dokument byl natáčen v Arizoně, Utahu a na Novém Zélandě. (Triceratops)

Reklama

Reklama