Great Expectations (TV seriál)

Velká Británie, 2011, 3x60 min

Brian Kirk

Angličani a Dickens. Pochmurná mlha, ponuré vyprázdněné domy, kde vržou schody a v pokojích čadí několik svic, k tomu nějaký ten sirotek s tajemnou minulostí a nadějnými vyhlídkami. Pokud jde o prostředí a atmosféru, to je bez debat skvělý. Scénář je ale občas trochu nedotažený a jako by nestíhal sledovat předlohu. Výhrady bych měl tak jako někteří i k představiteli hlavní role. Ne že by hrál až tak špatně, ale je to takový přiteplený hošánek s ženskými rty a holou bradičkou. Jeho mladší já byl o dost lepší. Zato účast sympaťáka Harry Viseryse Lloyda potěšila, David Ercule Poirot Suchet byl výbornej a Gillian Scully Anderson jsem poznal až z titulků (a nešlo jen o make-up, tohle herectví bych od ní nečekal). Dávám nakonec 4* o jednoho odřeného trestance a přidávám přání, aby naší tedy českou TV občas po vzoru BBC napadlo se čelem postavit k nějaký tý národní klasice.(7.2.2012)

Po řemeslné stránce naprosto dokonalá minisérie. Skvělá režie, výprava a skvostná kamera. Jenže celý děj doplácí na předlohu. Je to přesně ten klasicky nezávadný a naivní Dickens bez nějaké propracovanější psychologie postav. A ačkoli je většina herců ohromná, nejslabší místo představuje právě hlavní role. Je mi líto, ale Douglas Booth je modelingové dřevo. Pokud vás přehraje vaše 12-letá mladší verze, je nejspíš načase začít si hledat nové povolání. Celé tři díly jsou však hezky vygradované a rozhodně je nepovažuju za ztrátu času.(30.12.2011)

Perfektně zpracovaný Dickensův román! Hned ze začátku se Britové snaží, ponurá atmosféra, děsivé bažiny a malý Pip-nádhera. První díl udělán dle mého názoru nejlépe. Ani další dva díly nezůstávají pozadu. Obraz měnícího se Pipa, který rodinu zavrhne jen kvůli penězům, jeho složitý vztah k Estelle, jednoduše tohle se BBC povedlo na jedničku. Sice výběr Pipa staršího mohl být lepší, herec se mi nijak zvlášť nelíbil, ale zase volba Gillian Anderson zvládla svou postavu na jedničku děsivě strašidelně zahrát.(12.2.2012)

Do velmi hustých kulis je zasazen velmi řídký děj. Ovšem Gillian Anderson je sexy i když hraje špindíru a psychopatku v jednom. 60%(18.4.2012)

Nádherné úvodní titulky už trochu napovídají, že tato adaptace (z pera scénáristky EastEnders!) bude poněkud temnější. Možná se tím původní humor Dickense vytratil, ale mně to vůbec nevadilo. Měl jsem totiž možnost sledovat další výbornou řemeslnou práci BBC s americkou koprodukcí (Masterpiece). Také doporučuji sehnat adaptaci Bleak House z roku 2005.(29.1.2012)

Krásne spracovaná klasika.(19.2.2012)

Tohle zpracování mě nesmírně bavilo, bez zaváhání udílím plný počet bodů (Dickens mi nijak nevadí). Slečna Havishamová alias Gilliam Anderson mě velmi překvapila, skvělý výkon.(29.2.2012)

Knižní předlohu jsem nečetla, takže nemůžu soudit, co se týče věrnosti ději. Po technické stránce to bylo výborně natočené, kulisy, prostředí, všechno bylo propracované do detailu. To je ale asi tak všechno ,co se mi na tom líbilo. Herci až na Harryho Lloyda a Davida Sucheta byli hrozní, nemluvě o strašně pochmurném a depresivním ději, ještě že to mělo dobrý konec. Celý seriál je strašně tmavý, nejsvětlejší chvilka byla paradoxně ta, když se jedna z postav zapálí. Dokoukala jsem to, protože mě zajímalo, jak to padne, ale musím říct, že to na mě působilo prostě tak...divně. Postavu slečny Havishamové jsem nějak nepobrala. Znovu koukat nebudu.(3.1.2012)

Poslední díl mě přesvědčil, abych zvýšila hodnocení. Ale hlavní představitel se mi naprosto nelíbil, nehodil se:-(. Škoda...(2.1.2012)

Nemám ráda Dickense, ale první díl mě přesvědčil, abych se podívala i na pokračování. A musím říct, že mě celkem nadchly. Výborná kamera, výprava, dokonce i scénář, herecké výkony - Gillian byla kouzelná. Jediné, co mě na sérii vadilo, byl výběr představitele Pippa, byl mi neskutečně protivný.(21.1.2012)

Moc pěkné dílo. Pochmurná nálada se povedla na jedničku a i výprava nebyla špatná. Na mě ale byla tahle minisérie trochu moc roztahaná a kdyby měla o půl hodiny méně, rozhodně by to nebylo špatně. Herci taky velice zajímavě zvolení, jen mě trochu mrzí Dougles Booth. Ne že by byl špatný, ale prostě někdy je lepší do role hlavního představitele vzít někoho trochu ostřílenějšího a ne téměř začátečníka. Tady to zachraňovala jen jeho opravdu krásná tvář, takže možná příště to už bude lepší. Ale i tak ten čas za to stál.(4.2.2012)