A.C.A.B.: All Cops Are Bastards
Akční / Krimi / Drama
Itálie / Francie, 2012, 90 min
Stefano SollimaHrají:
Pierfrancesco Favino, Marco GialliniPlakáty
Posměšnou zkratku ACAB (All Cops Are Bastards) znají dnes z fotbalového prostředí i malí kluci, setkáváme se s ní na autobusových zastávkách a posprejovaných továrních zdech, objevuje se na transparentech fotbalových ultras a dokonce i jako motiv oblečení.
Když se kácí les, musí lítat třísky. Hoši z italské policejní zásahové jednotky Cobra (Pierfrancesco Favino), Negro (Filippo Nigro) a Mazinga (Marco Giallini) o tomhle vědí své. Když místo s rodinou tráví neděle v ochozech stadionů, kde čelí plivancům, lahvím a vytrženým sedačkám, a nesmí se pohnout, dokud nedostanou rozkaz, každý jejich tvrdší zákrok vyvolá bouři nevole a následnou kritiku veřejnosti a jakýkoliv průser končí u přestupkové komise nebo rovnou u soudu, kde se v lepším případě zahladí křivým svědectvím, jsou něco jako brutální andělé v uniformě. Nováček Adriano (Domenico Diele) nepřichází do jednotky zrovna v nejklidnější době, v Itálii je před volbami, země čelí problémům s nelegální imigrací, narůstá trestná činnost páchaná cizinci a na druhou stranu se zvyšuje i počet rasisticky motivovaných útoků krajně pravicových hnutí. Po jednom střetu s tifosi skončí pobodaný Mazinga v nemocnici a jeho parťáci se zavážou pomstít. (dopitak)
dopitak
Velmi dobrý akční film z prostředí římské zásahovky. I policajti jsou jenom lidi a nechat na sebe pořvávat nemusí být vždycky jednoduché. Jsou nuceni se rozhodovat rychle, následky jejich činů jsou při tom často fatální, a jakýkoliv osobní problém se může snadno přenést do výkonu služby. Řvát na policajty, když jste v davu, to dovede každý, běžte ale někdy u nás na fotbal, když hraje třeba (hrával) Baník v Brně, nebo Ostrava přijede na Letnou, a musíte mi dát za pravdu, že fandit se dá jen jedné straně - A.C.A.B. - ale díky za ně! Pochválit lze i povedený soundtrack.(28.5.2012)
klida
Hlavně nečekejte něco jako třeba Hooligans. O fotbal jde až v poslední řadě, daleko důležitější je tady nejspíš celkem reálnej obraz současný Itálie. Všichni si dělaj, co chtěj a bejt v tomhle všem policajt stojí fakt za houby.(31.5.2012)
Filec
Asi najlepší taliansky film aký som videl.(1.6.2012)
Membpsky
Název se ze začátku může zdát zavádějící, ale v průběhu filmu píseň Where is my mind odhalí, jak je to doopravdy. Za zmíňku stojí určitě skvělý casting a hudba. Až na trochu slabší konec to je jinak dobrý...Policejní síly, banda pěknejch zmrdů! 4* 75-80%(1.6.2012)
pivomamrad
Výborné syrové drama o těžkooděncích a lidech na druhé straně barikády. Ten konec mohli na můj vkus sice víc natáhnout, ale jinak nemám, co bych filmu vytkl. Jo a budu si muset někde splašit soundtrack :-)(30.5.2012)
Sufferer
„Policejní síly, banda pěknejch zmrdů!“ Od názvu filmu by sa dalo očakávať čosi na spôsob Hooligans iba zameraný proti silovým zložkám, opak je však pravdou. Snímok zachytáva prácu rímskych ťažkoodencov, ich pracovný i súkromný život. Manévre pripomínajú skôr paródiu ako realitu, bitky sú surové, podľa predstáv. Vydarený príbeh postačujúco vynahrádza zbytok. [ 65% ](2.6.2012)
dalver
Film čerpá s Boniniho knihy, z ktorej si prevzal aj názov. Autori sa zhostili svojej práce na výbornú. Mnoho faktov k rôznym smutne známym incidentom /vražda Sandriho, vraždy prisťahovalcov, problémy s prisťahovalcami či viackrát spomenutý summit g8/, podávajú síce najmä z pohľadu polície, ale práve políciu je najviac vidno. Oni sú vykonávateľmi, oni sú ta prvá línia opačnej strany. Množstvo problémov, ktoré netrápia len Taliansko sa nasype na hlavu každého policajta v tomto filme. Vo filme sa viackrát spomenie masaker v Janove. V Janove v škole Diaz prespávali demonštranti počas summitu G8, keď v noci zaútočila polícia, ktorá mala údajné podozrenie, že tam sídli zločinecká skupina. Brutálne bolo zmasakrovaných a zbitých 93 ľudí. Potrestaných bolo málo policajtov a vyšetrovanie sa ťahalo takmer sedem rokov. Udalosť by mala byť tiež sfilmovaná.(4.6.2012)
DonBraso
Itálie jak se patří,jenom místo talířů tu lítaj kameny.Kluci to nemají lehký,obzvlášt těžkooděnci a tak tu máme jejich osudy,jak žije druhá strana barikády.Velmi zajímavý snímek,který řeší více témat a kouká na Itálii pomalu jako bezmocnou,hlavně tedy policejní složky zrovna jezdí podle filmu tak ve třech vozech a využijí jenom šťít a obušek,žádný děla,projektili.Herecky to bylo supr a každý měl svůj nalajnovaný život,ale byly bratři a táhli za jeden provaz.Konec nebyl moc košér,ale jako celek,kdy nejdřív to vypadá na neprospěch italských policajtů,aspoň mě to tak přišlo se to rázem otočí a i oni jsou nasraný a nejsou z cukru.Snímek se snaží držet nějaký linie,ale odboček je dost,řeší se systém Itálie,rasová nenávist,do toho osudy hlavních herců a už je toho pomalu někdy zbytečně moct,ještě skinheads a jsme komplet.Přesto jsem u filmu držel jako skála a čekal co přide dál a přišla jednotka Cobra:)(4.6.2012)
TomStrom
Moc jsem od tohoto filmu nečekal, ale nakonec se z toho vyklubala dost zajímavá záležitost. Jenom bych filmu vytknul, že řeší spoustu témat (rasismus, přistěhovalectví, sociální problémy, používání síly při prosazování zákona, neonacismus...), ale vše jen tak načne a u ničeho nezůstane. Méně je někdy více. Jinak hlavní postavy jsou sympatické, film má spád a nevšiml jsem si ani žádné velké dávky klišé.(29.5.2012)
mma.ba
odpad!ACAB!!! Fandit sa da iba jednej strane a fizli to nie su(30.5.2012)
quintes
Keď si budem chcieť isť trošku zahádzať kameňmi do polície, idem do talianska.. Tam nemajú vodné delá, ani gumové projektily, ani slzný plyn.. Mňam, už sa neviem dočkať až začnú krachovať..(30.5.2012)
*CARNIFEX*
Toto nie je klasický film aký väčšina zrejme čaká v podobe filmu THE HOOLIGANS. Toto je opačný uhoľ pohľadu tých ktorí im stoja v ceste pred nezmyselných tlčením sa hlava nehlava niekde na dohodnutom mieste, či priamo na uliciach, alebo štadiónoch. Toto je príbeh tých, ktorí zabraňujú ísť na športoviská tím, ktorých šport vôbec nezaujíma. V samotnom filme sa však nerieši len tento problém, ale aj tak dôležité vzťahy na pracovisku v tejto psychicky náročnej práce, kde všetci musia v zlomku sekundy rozmýšľať ako jeden, rozvážne bez chýb, aby následky boli minimálne, lebo nejeden nadriadený sa za Vás jednoducho nepostaví. Je to aj príbeh, ktorý rieši samotné, súkromné problémy obyčajného, bežného človeka, ktorím sú, (ne)čuduj sa svete aj - POLICAJTI.(3.6.2012)
buwol
talianska/euro-realita dnešnych dni - nacionalizmus, xenofobia, nasilie...(3.6.2012)
michalkop
Zdejší nadšení nad tímto filmem nechápu. Postavy vykresleny velmi povrchně, jejich psychika nejde do hloubky, děj je prvoplánovitý a odfláknutý. Akčních scén jsem ve filmu taky moc nepotkal. Soundtrack si mě taky nezískal. A ten otevřený konec. Stěží 40%(4.6.2012)