Dařbuján a Pandrhola
Pohádka / Komedie
Československo, 1959, 80 min
Martin FričHudba:
Jiří SrnkaHrají:
Jiří Sovák, Běla Jurdová, Rudolf Hrušínský, Pavla Maršálková, Bohumil Švarc st., Květa Fialová, Václav Lohniský, Bohuš Záhorský, Otakar Brousek st., Stanislav Neumann, Josef Hlinomaz, Ilona Kubásková, Ota Motyčka, Milka Balek-Brodská, Růžena Štěpánová, Karel Fiala, Alena Kreuzmannová, Eman Fiala, Václav Trégl, Oldřich Dědek, Bedřich Bozděch, Jaroslav Moučka, Viola Zinková, Irena Juřičková, Marie Kautská, Blažena Slavíčková, Jiřina Bílá, Jarmila Kurandová, Josef Příhoda, Vladimír Menšík, Vladimír Hrubý, Věra Ferbasová, Magda Maděrová, Alois Dvorský, Vladimír Klemens, Josef Čermák, Michael Dáňa, Miloš Vavruška, Hana Talpová, Josefa Pechlátová, Vítězslav Černý, Ladislav Gzela, Josef Langmiler, Oleg Reif, František Miroslav Doubrava, Josef Steigl, Jan Stanislav Kolár, Věra Váchová, Václav Švec, Jan BobekPlakáty
Hrdinou je chudý havíř Kuba Dařbuján, který se stará o svou Markýtku a jedenáct dětí. Není divu, že se jen málokdy nají dosyta. A to jim vrána právě nese další. Když se narodí, vydá se mu Kuba hledat kmotra. Odmítne stařečka (Pánaboha) protože je dobrý jen k bohatým, myslivce (čerta), rád však přijme nabídku sekáče (Smrti), který jediný je stejně spravedlivý ke všem bez rozdílu. Smrťák mu nabídne úmluvu. Kuba se stane doktorem. Pokud bude stát Smrťák u nohou postele může pacienta uzdravit, pokud u hlavy, není již nemocnému pomoci. Kuba souhlasí a hned druhý den se dá do léčení.
Nakonec po dlouhém zdráhání pomůže i bohatému a lakomému sládkovi Pandrholovi, přestože tím poruší danou úmluvu. Pandrhola navíc nechá Smrťáka zatlouct do velkého sudu, aby se jej zbavil jednou provždy. Od té chvíle však nikdo a nic nemůže zemřít. Ani člověk, ani zvíře. A to je věru nepříjemné. (oficiální text distributora)
Lima
Pivo teče v potocích, jitrnice rostou na stromech, můj kultovní herec Venca Lohniský hraje Smrťáka a Rudolf Hrušínský je neodolatelně odpornej. Už jenom tento výčet na čtyři* bohatě stačí.(3.5.2003)
Gemini
Vsadím se, že soudruzi museli v době vzniku tohoto Fričova kousku chrochtat blahem, když viděli toho odporného buržousta Pandrholu. Nás to naštěstí nemusí zajímat, protože příběh o poctivém havíři Kubovi a především o jeho kamarádu Smrťákovi byl zcela nevinný a čistý jak tehdy, tak dnes. A stejně tak neztratil nic ze svého pohádkového kouzla. Pan režisér holt svému řemeslu rozuměl. 80%(2.8.2008)
Tosim
Pohádka zaujme maximálně svou barevností a několika pěknými nápady - ty ovšem patří opět autorovi knižní předlohy.(20.4.2003)
Radyo
Jeden z vydařených příběhů s pohádkovým podtextem. Kuba Dařbuján alias lidový léčitel má opravdu originální léčebné metody. V paměti mi ale nejvíce utkvěl klobáskový strom a potok plný piva. Tam bych chtěl někdy strávit dovolenou... :)(30.7.2002)
gouryella
Dalsi prispevek uz k tak pocetne skupoine vybornych ceskych pohadek. Cim tedy muze zaujmout v konkurenci tolika skvelych "konkurentu"? Odpoved je jasne - Rudolf Hrusinsky jako Pandrhola - neskutecny "hajzl".(5.8.2002)
Djkoma
Výborná pohádka se vším co k tomu patří. Příjemným obsazením. Nostalgickým nádechem.... Prostě krása :)(1.9.2004)
Renton
Scénář: Martin Frič(1.9.2004)
Malarkey
Nádherná naše pohádka, která má všecko, co správná pohádka mít má a co je pro Čecha typický. Ožralý štamgasti, pití na sekeru, kopa nezaplacených objednávek, pivo, jitrnice...a poučení :-)(24.12.2011)
Marigold
Taková lidově-proletářská pohádka s krásně kýčovitou výtvarnou stylizací, pozoruhodně morbidním příběhem, makabrózním smyslem pro humor (to když Smrťák vypouští hlášky typu: Studenou vodou? Blázníš? Ještě by z toho mohla mít smrt!), snesitelně angažovaným podtetxtem a samozřejmě báječnými hereckými výkony Jiřího Sováka, Rudolfa Hrušínského a především Standy Neumanna. Martin Frič natočil film, který je na pohádku poměrně drsný a realistický a na reálný příběh zase roztomile pohádkový. Tak jako tak, je to jedna velká a příjemná švanda.(2.9.2004)
AngelAngie
Hezké, ale pro mě nikterak výjimečné.(12.6.2008)
Radek99
Velmi silný dobový schematismus ruší jinak docela pěknou a dobře natočenou pohádku. Bez otěží doby by byla možná jednou z pohádek vůbec nejlepších (škoda toho hypertrofovaného sociálně-kritického tónu) a to hlavně co se hereckých výkonů týče, ne nadarmo ji režíroval nestor české režie Mac Frič (tehdy ovšem zase už znovu Martin). Zajímavý je tak typický lidově morbidní scénář i celá ta studiová stylizace společná pro většinu pohádek točených v těch letech (Hrátky s čertem coby zjevný příklad), kulisy jsou možná až příliš kýčovité, ale přesto mají svůj zvláštní nostalgický půvab...stejně jako celá tahle pohádka na náměty režimem protěžovaného Jana Drdy...(26.1.2007)
Rob Roy
Rudolf Hrušínský nemá chybu. Moc pěkná pohádka.(4.8.2003)
Oskar
Martin Frič uměl natočit úplně všechno - kromě pohádky. 20%(3.5.2003)
monolog
neznám lepší pohádku. a tolik skvělejch herců. a ty jelita na stromech. a ten potok.(4.12.2005)
Kulmon
Nádherná pohádka se sympatickým horníkem Jiřím Sovákem, který se za pomoci smrťáka rozhodl dělat doktora.(4.4.2007)
B!shop
Moje oblibena pohadka a to hlavne diky tomu, ze je to hodne do komedie a neni to takova ta klasicka pohadka o princeznach, ale je celkem originalni. Navic je tu skvelej zaporak v podani Hrusinskyho, vynikajici smrtak Lohnisky, jehoz je to zrejme zivotni role a pak vcelku slusnej Sovak. A diky stopazi se clovek bavi celou dobu.(31.12.2007)
CheGuevara
Pohádková agitka o hodných havířích a zlém panu správci, který jakoby z oka vypadnul Trautnberkovi, mě nikdy za srdce nevzala. Všechno to bylo takové kýčovité a na efekt. Včetně kulis. Zachraňuje to aspoň ansámbl skvělých herců, pro které je tento kousek opravdová škoda. Na našeho smrťáčka zatím nikdo na světě nemá.(6.2.2007)
Lynn
Jeden z mých nejoblíbenějších pohádkových filmů...(15.1.2009)
Psema
Sovák vs. Hrušínský, v režii Martina Friče? Pro mě kult a neokoukatelná záležitost.(24.12.2006)
flanker.27
Výborná adaptace Drdovy inteligentní pohádky. Jojo, i smrt má v životě svoje místo.(1.6.2006)
| V kinech ČR od: | 10.06.1960 |
|---|---|