Adventures of Ichabod and Mr. Toad, The

Rodinný / Animovaný

USA, 1949, 68 min

Příběh o Žabákovi je hezky po disneyovsku zpracovaná původní pohádka, která těží hlavně ze skvělého příběhu. V Ospalé díře je zase větší důraz na hudbu a skvělou animaci. Moc fajn. (7/10)(30.10.2010)

V pořadí 14 celovečerák studia Disney, kde jsou spojeny dva příběhy do celovečerní formy. Ten první - Mr. Toad (Wind in the Willows) je o lehkomyslném žabákovi, kterého chtějí zbavit zákeřní lišáci o pozemek. Taktéž známý příběh z pozdějšího hraného filmu Žabákova dobrodružství (1996). Druhý - Adventures of Ichabod (Legend of Sleepy Hollow) Příběh o venkovském učiteli, který se objevil v Ospalém údolí, který se zamiluje do Katriny Van Tasselové, která je jediné dítě Batuse Van Tassekla, nejbohatšího farmáře v okolí, jenže v cestě mu stojí udatný rváč Brom Bones, který Ichaboda vystraší a při cestě domu se dokonce setká i s pověstným bezhlavým jezdcem...(8.7.2007)

Žabákova dobrodružství je docela příjemný animák, ale příběh Sleepy Hollow jsem viděl už dvakrát jinak, hraně a lépe.(5.3.2009)

Nesúhlasím s výrokom, že ide o jednu z najslabších klasických Disneyoviek - isteže, je to animák, ktorý sa skladá z dvoch "iba" polhodinových príbehov (pričom v druhom sa takmer nerozpráva), ale má niekoľko výhod - Bing Crosby je skvelý rozprávač, v časti o pánovi Toadovi je krásna animácia (čo sa týka postavičiek) a povedala by som - zábavný spád a v tej o Ichabodovi sú síce hrdinovia o niečo menej "pekní", ale pesničky sú veľmi chytľavé a takéto stvárnenie známej legendy by si fanúšik nemal nechať ujsť.(14.8.2008)

Další z hezkých starých Disneyovek. Mnohem více mě bavil první příběh Wind in the Willows - zábavnější, akčnější, vtipnější ... Ichaboad mě na druhou stranu trochu zklamal. Čekal jsem totiž animovanou půlhodinovou verzi Burtonovy Ospalé díry a místo toho dostal jen jakousi celkem vtipnou romanci, kde na můj vkus bylo přehnaně písniček, a k tomu bezhlavého jezdce asi v posledních pěti minutách.(27.3.2010)

• danecek24

7. Zlatý Glóbus za rok 1949 - cena (1) - *Speciální cena (za barevné ztvárnění)(22.1.2009)

Rozhodne jde o jednu z nejslabsich pohadek od Disneyho co jsem videl, temer se v ni nemluvi a Bing Crosby coby vypravec toho moc nezachrani. Pribeh o Zabakovi se mi moc nelibil ale pribeh Ichaboda Cranea je ten co mne k tomuto dilku privedl. Jako obrovsky fanda filmu Sleepy hollow jsem s chuti sledoval co vse si Tim Burton z tohoto animaku vypujcil (Ichabodovo polomrtveho kone, zaby kvakajici Ichabodovo jmeno nebo letici horici dyni) a taky postavy z Ospale vsi jako Katrina a Baltus van Tasselovi. Vse ovsem ma uplne jinak pojaty pribeh. Nicmene animace je proste vytecna a pro mne jako fandu je to dalsi zarez na CSFD :-)(11.12.2007)

V obidvoch príbehoch boli najlepšie naháňačky. A v týchto starých Disneyovkách vedia všetko super zveličovať a preháňať, postava Ichaboda je dobrý príklad.(27.1.2008)

Veľmi zábavná a chytrá adaptácia knihy "The Wind In The Willows" Kennetha Grahama a veľkorysá verzia príbehu Washingtona Irvinga "Legend Of Sleepy Hollow", s vážne hrozivou atmosférou, nahovorená (a spievaná) Bingom Crosbym.(15.9.2011)