Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pakistanský film inšpirovaný skutočnými udalosťami vojny proti terorizmu vrátane útoku na policajnú akadémiu v Láhaure v roku 2009. Major Mujtaba (Shaan) je bývalý armádny dôstojník, ktorý predčasne ukončil svoju službu. Dej sleduje protiteroristickú operáciu prebiehajúcu v severozápadnej kmeňovej oblasti Pakistanu, kam sa major Mujtaba vracia oslobodiť Pakistan. (Kinema.sk)

(více)

Recenze (5)

BlackHood 

všechny recenze uživatele

Bylo to trochu nudné, jediná akce byla na začátku, a pak jen chvilku na konci, dal bych jí tam určitě víc. Film sleduje více osudů lidí, a u toho politika mě to nudilo. Byl to spíš takový dokument. Film jsem si vlastně pustil jen proto, abych poznal a viděl něco z Pákistánu. A nelituju. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když už dojde na akci, tak to vůbec není zlé a jsou zde momenty, které vás dovedou strhnout. Síla příběhu by měla být v tom, jak to rezonuje s realitou, ale nemohl jsem si pomoct, postavy, které se zde objevují, mě prostě tak nebavily a já jsem si to silné poselství, které by v sobě snímek měl mít, prostě nedovedl užít. ()

Reklama

sedlo03 

všechny recenze uživatele

Začátek opravdu velmi dobrý, až by jste těžko rozeznali, že tento snímek nepochází z Hollywoodu. Ovšem postupem času a hlavně nástupem, pro mě extrémně nesympatického hlavního 'hrdiny' to tak jde všechno do kytek. Něco se povedlo, něco ne, je pravda, že jsem si i s přibývající minutáží ztrácel v ději, což však je určitě i má chyba, nebo chyba jakéhokoliv diváka, který se neorientuje velmi dobře v Pákistánské historii a vztazích s okolními zeměmi. Nicméně slušný počin, ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Film inšpirovaný skutočnými udalosťami, avšak spracovanie a pridaný dej sem tam pokulhávali na pravú nohu logiky a ľavú skutočnej reality. Nakoniec, ale príjemné prekvapenie z Pakistanu. 70% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pákistánští kritici se do Waaru opírali ponejvíc pro jeho glorifikaci armády a konstrukci absurdních protiindických konspiračních teorií, ale to se nakonec jeví jako ten nejmenší problém - indické filmy nakonec do Pákistánu ryjí ještě hloupěji a s daleko vyšší agresivitou. Zcela fatální slabinou nejúspěšnějšího pákistánského filmu všech dob je místo toho skutečnost, že je natočen podle jakési tragikomické parodie na scénář, jehož autor (ambiciózní producent filmu Hassan Waqas Rana) si vystačil s jednoduchým klišovitým námětem, jenž ale nedokázal jakkoli rozpracovat a vytvořit tak funkční vyprávění nebo alespoň kauzální řetězec událostí (vysvětlí mi někdo, k čemu Lakšmí potřebovala najmout údajného superzabijáka Ramala, když ten nakonec plní docela jednoduché úkoly, zatímco banda negramotných fanatiků z Wazíristánu jen tak mimochodem úspěšně realizuje spektakulární teroristický útok?). Je zcela bez diskuze, že kdyby Waar v pákistánském kontextu nevynikal působivým režijním vedením cenami ověšeného klipaře Bilala Lashariho (a kdyby v něm hlavní roli nehrál charismatický Shaan Shahid), příliš velký ohlas by si nezískal. Já ale přece jen budu tomuto snímku trochu nadržovat a tu trojhvězdu mu hodím - jednak si cením toho, že v zemi s minimálním produkčním zázemím mohl za rozpočet Babovřesek vzniknout slušně natočený akční film, ale hlavně jsem rád, že se Waaru podařilo odstartovat vlnu další ambiciózních filmových projektů. Držím palce, aby z toho nakonec byla renesance pákistánské kinematografie. ()

Zajímavosti (6)

  • Názov filmu Waar pochádza z urdčiny a znamená to isté, čo anglický názov filmu – To Strike. (Real Tom Hardy)
  • Scenárista a producent snímku Hassan Waqas Rana je hľadaný pakistanskou políciou, pretože si všetky výnosy z filmu previedol na osobný účet (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama