Reklama

Reklama

V kruhu koruny - Série 1 (2012) (série)


Jindřich IV. (1. díl) (S01E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Henry IV, Part 1
všechny plakáty
Trailer

Jak z nectnosti se ctnost rázem může stát. Filmová adaptace divadelní hry Williama Shakespeara. Jindřich IV. (1. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná nejpozději roku 1597, která popisuje období vlády Jindřicha IV. – dříve Jindřicha Bolingbroka – od bitvy u Homildonu na konci roku 1402 do porážky rebelů v bitvě u Shrewsbury v polovině roku 1403. Král se potýká nejen s rostoucí odbojností části šlechty, ale také s nezodpovědností svého syna, mladého korunního prince Jindry. Jindřich IV. se od ostatních Shakespearových historických her liší především svým zřetelným směřováním ke komedii. Její děj se odehrává v královských síních, v londýnských hospodách i na bitevních polích. Nevystupují v ní jen urození páni, ale také kumpáni nezdárného prince, zloději, prostitutky, šerifové a číšníci. Žádná z těchto postav nemá na rozdíl od postav šlechticů historické předlohy a všechny zároveň tvoří podstatnou součást téměř breughelovsky zalidněného světa, jemuž vévodí zhýralý rytíř Jan Falstaff. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Spracovanie je slušné a na televíziu je to určite skvelý počin. Príbeh je vyrozprávaný zrozumiteľným jazykom. Jeremy hrá prvú ligu a Tomovi neskutočne sedí vážna poloha. Postava Johna Falstaffa mi vážne žrala nervy, ale ten by sa hádam najviac hodil do súčasnosti. "Keď budem odmenený, tak schudnem a budem žiť sporiadaným životom". Pche. Plané reči. Skvelé umenie, bavila som sa. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediný problém této jinak sakra vydařené adaptace pramení již z předlohy; i tam se břitká konverzační komedie o prostopášném životě mladého floutka a prince v jedné osobě poněkud bije s dramatickým přístupem linie kolem historických patálií jeho otce Jindřicha. K obsazení snad výtek ani mít nelze a k výkonům pak již tuplem ne. Pominu-li nadšení nad herecky vděčným ústředním triem „Hal – Jindřich IV. – Falstaff“, tak nadchne především Joe Armstrong v roli Jindřicha “Hotspura“ Percyho. Škoda, že se přeobsadili role již v "prvním díle" obsazené; mohlo to být ještě o chlup zajímavější. ()

Reklama

kikuka 

všechny recenze uživatele

Nebudem riešiť, čo urobil a neurobil Shakespeare, ale adaptáciu pre TV, a tá je hutná, vecná, pevne držaná, dobre zahraná. A napriek varovaniu mojej sestry som nudu nepociťovala. Ale tento "historický" Shakespeare potešil viaceré moje úchylky. :) Napríklad tú, že ocením, keď sa k Shakespearovi pristupuje síce s rešpektom, ale bez patetického posvätného strachu: jeho text je jednoducho jedna z verzií senáru, ktorú možno lehce upraviť, "prestrihať" a už duplom nie je nutné ho interpretovať sošným štýlom, ktorý sa už niekoľko dekád nenosí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Richard Eyre is god. A Loki samozřejmě též:) Ne, Tomu Hiddlestonovi, kterého jsem prvně viděl v pařížské Allenovce jako Francise Scotta Fitzgeralda a byl z něj u vytržení (stejně jako z jeho drahé Zeldy, ale to už je jiný příběh), bychom neměli dělat to, že ho budeme navždy ztotožňovat s popcornovým záporákem. Rozhodně ne po tom, co předvádí jednak tady, a pak samozřejmě ve druhé části. Této adaptaci nechybí skutečně vůbec nic. Má výtečné herce, citlivou režii, působivou výpravu, zkrátka a dobře lahůdka. Jen je to skutečně dlouhé, když to spojíte s druhou polovinou. Ale jelikož to dělat nemusíte, tak proč se bránit a nenapálit velmi spokojených 90%? ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mládí krále Jindřicha V. aneb vrať se do hrobu, Branaghu - tahle vysokoenergetická, živoucí, zemitá, entuziastická, vtipná, plnokrevná a dramatická verze má všechno, co nabubřelé, studené a mramor seroucí produkty znásilňování Shakespeara tvým nejvyvinutějším orgánem, to jest egem, tak zoufale postrádají, takže na to nekoukej nebo chytneš mindrák, zalezeš do svých 42+1 a začneš živořit. V Eyrově podání voní Henry IV. krví, potem, chtíčem a válkou a dokonce ani ta velština v podání lady Mortimerové není něčím, po čem by si člověk ještě týden vymýval chrchle z vlasů, viďte, kapitáne Blackaddere? ()

Galerie (131)

Reklama

Reklama