Reklama

Reklama

Lehce usíná ten, kterého netíží koruna. Jindřich IV. (2. díl) je historická hra Williama Shakespeara napsaná pravděpodobně mezi lety 1596 a 1599. Jedná se o třetí část tetralogie popisující vládu anglických králů Richarda II., Jindřicha IV. a Jindřicha V. Hra těsně navazuje na první díl Jindřicha IV. a soustředí se především na cestu prince Jindřicha (budoucího Jindřicha V.) na trůn a konečné zavržení přátelství s rytířem Janem Falstaffem. Na rozdíl od první části se ovšem příběhy prince Jindry a Falstaffa odvíjejí téměř úplně samostatně, obě postavy se setkávají pouze dvakrát a to ještě velice krátce. Značná část hry se soustředí na Falstaffův pokročilý věk a úvahy o blízkosti smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela i chápu, proč jsou obě části Jindřicha IV. tak často uváděny jako jedna pokrácená hra, protože proč mít dvě velmi dobré, když můžu mít jednu fenomenální, že? Každopádně jak ve druhé části poněkud stagnuje dějová stránka, tak kulminuje vývoj postav (a úměrně tomu herecké výkony). Výjimku tvoří Tom Hiddleston, který „pouze“ skokově přepíná z módu charismatický floutek do módu nekompromisní charismatický státník a nic mezitím, byť mu k tomu látka dává dostatek prostoru. Aby ovšem nedošlo k mýlce; v obou zmíněných polohách je nepřekonatelný. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po ve všech stránkách takřka dokonalé a svěží jedničce přichází vyčpělé pokračování, ve kterém se důležité události vejdou ani ne do třiceti minut. Hodina a čtvrt uvrhne do letargie, ze které vytrhne scéna, v níž se princ Hal promenáduje pouze v ručníku. Pokud mě v shakespearovské adaptaci v takto dlouhém časovém intervalu zaujme jenom polonahý chlap, je asi něco špatně. Bohudík v poslední půlhodině má Hiddleston šanci se předvést i po stránce herecké a Jeremy Irons zrovna tak. Během několika málo minut předvedou oba pánové emocemi nabitý herecký koncert. Většina filmu se zcela zbytečně zaměřuje na Falstaffa, který už jenom nudí a nemá co nabídnout. Nepřipadá mi to ani příliš logické vzhledem k tomu, že největším vývojem má projít princ Hal. Dělení na dva filmy prostě nebylo nejlepším nápadem. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V případě druhé části Jindřicha IV., platí úplně to samé, co v případě té první. Mohl bych tedy celý svůj komentář okopírovat, ale to by se nehodilo - druhá část je totiž vážnější a spíše než vztahu Jindry a Falstaffa věnuje spíše vztahu Jindry a jeho umírajícího otce (Jeremy Irons a Tom Hiddleston jsou ve společné scéně naprosto fenomenální, naprosto dokonalá záležitost). V této části jsou i nějaké ty bitvy (a velmi reálně natočené) a konec je učiněný doják. Herecké výkony, zpracování, to vše je opět naprosto mimořádně a nezapomenutelné. Je naprosto neskutečné, že takový cyklus V kruhu koruny vzniknul, neboť nabízí vskutku jedinečný a nezapomenutelný zážitek. A hlavně je to díl od dílu lepší (ale za to může Shakespeare). 95%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Richard Eyre and Loki are gods - Part 2. Sledujeme střídání stráží nejen na trůnu, ale především v hlavě mladého zhýralce Toma Hiddlestona, a je to opět podívaná velkolepá. A - jakkoliv jsem se u nich bavil - rozhodně hodnotnější než Avengers z téhož roku:) Jeremy Irons coby zdravím zrazovaný starý král je z rodu nezapomenutelných, a jeho společná scéna s mladým Jindřichem je dokonalost sama. A rytíř Jan Falstaff je zase ukázkou toho, o jaké talenty jsou filmoví diváci ochuzováni, když velcí herci jako Simon Russell Beale hýří svým talentem "jen" na divadelních prknech na druhé straně Kanálu. Takže omyl - až teď k tomu není co víc dodat. Jakpak asi Jindřich V. naložil se svou nově nabytou dospělostí a odpovědností? 90% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V podstatě souhlasím s tím, že by tomuto dvoudílu pomohlo sloučení do jednoho filmu. Za mě je tu moc Falstaffa, a málo Hiddlestonea. Obzvláště ale charakterní přerod z bohémského floutka do soustředěného vůdce je ale famózně znázorněn, a poslední desetiminutovka opravdu válí. Jenže to je vše, to co tomu předchází, je opět příliš dlouhé, a zdlouhavé. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama