Reklama

Reklama

Noc přichází

(festivalový název)
  • USA Night Moves (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Josh (Jesse Eisenberg), Dena (Dakota Fanning) a Harmon (Peter Sarsgaard) sú traja mladí ľudia pracujúci na farme. Tajne však pracujú aj na niečom väčšom. Harmon zostrojuje bombu zo štvrť tony dusičnanu amónneho používaného ako hnojivo na farme, Dena poskytuje financie a Josh plán organizuje. Ich cieľom je vyhodiť do vzduchu priehradu. (whack)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (50)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kelly Reichardt je excelentní režisérkou i v tomto případě, byť film trpí určitou šablonovitostí; především v oblastech "zločinu a trestu" a radikalizace "ekologických aktivistů". V úvodu se promítá ekologická agitačka pro soustředění většího množství menších kontrakulturních činů do jednoho velkého cíle. Akce, kterou naše trojka připravuje však vypadá, jako by už byla naplánovaná už dlouho předtím. K.R. rozdělila svůj snímek do dvou polovin: v první zobrazuje pouze akci a s ní spojené technické problémy, ve druhé potíže s internalizací výsledku ve svědomí aktivistů. Zajímavé by bylo posoudit mez, která byla - alespoň u dvou z nich - překročena. Kdyby nikdo nebyl zabit, bylo by všechno v pořádku? Kdy je nezbytné přenést osobní protest na společenskou úroveň? Proč nestačí alternativně pěstovat zeleninu, které se zde neobyčejně daří, ale je třeba činu, který systému poslouží pro další utažení šroubu? To všechno jsou "noční pohyby", které se ozřejmí až za dne. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Pomalý a ponurý film, kde za hlavní postavy mluví jejich činy. Zejména to platí o Joshovi v podání Jesse Eisenberga. The East se mi líbil víc, protože se více opíral o vztahy a více je rozvíjel. Noc přichází je v tomto ohledu vyloženě minimalistickým snímkem. Zaměřuje pozornost na vnitřní vypořádání se s následky neuváženého činu, strachem z odhalení, z vlastním špatným svědomím. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Trojice zlený pošuků vyhodí do vzduchu přehradu a pak se strašně diví, že přitom někdo zaklepal bačkorama. Noa přijdou výčitky. Asi. Já to z toho režisérčina podání moc nechápal. Kelly Reichardt už se mě jednou pokusila unudit k smrti mizerným Meek's Cutoff a tady to zkusila znovu. Oproti předešlému dílku tu je navíc herecké obsazení a proto hodnotím o krapet výš, ale jinak je to stejně nezáživné. 25% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2014] Metodicky nakrokovaná štúdia ekoteroristického aktu, ku ktorému vedie cesta kratšia a ľahšia než snaha o návrat do normálneho života po ňom. Prvá polovica filmu je venovaná expozícii a príprave samotného činu, druhá jemne psychoanalytickým vyústením jeho konzekvencií s priamym dopadom na protagonistov. Nasnímané je to vskutku krásne a dejová dynamika vytvárajúca pozvoľné tempo dá vyniknúť každému záberu v plnosti sily a účinku. Problém je vytvoriť si akýkoľvek vzťah k chladne, emočne odosobneným postavám. Vrcholom hereckého minimalizmu je výkon Jessa Eisenberga, s drsným strniskom a cool lookom hádzajúceho dlhé, tajuplné pohľady do diaľky, prekypujúce nečitateľnosťou jeho myslenia. Žiaľ, práve v jeho prípade to zachádza až za hranicu únosnej miery a narúša úvahy nad zmyslom a nezvratnosťou vykonaného, ľudskom strachu a nedôvere, ktoré vo výsledku pokrivkáva v otázke uveriteľnosti a posúva film do sféry "strange fiction" s prídomkom "light art" (ale skutočne veľmi light). Vôbec nie zlé, ale za postavy a miestami už otravné tempo, ktoré v istých momentoch (farma po návrate) stráca opodstatnenie, musím hodnotenie adekvátne zraziť. 70% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalé, soustředěné, psychologické drama o jednom ekoteroristickém útoku a o následcích, s nimiž se se jeho strůjci budou muset vyrovnat. Rozhodně nečekejte nějaký festival zábavy, spíše vás to bude stát hodně trpělivosti. S hlavními postavami nesouzním a nejsou mi sympatické, nicméně ten film jako celek je naštěstí chytřejší než ony, takže jim nijak zaslepeně jednostranně nefandí. Takže radši takhle, než takhle. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Ještě před začátkem natáčení se tvůrčí tým musel potýkat s obviněním z plagiátorství. Scénář se údajně až příliš podobal románu "Monkey Wrench Gang" Edwarda Abbeyho. Navzdory tomuto nařčení však snímek byl dokončen v plánovaném čase. (Dlee)
  • Film se natáčel v Medfordu v Oregonu. (rafix)

Reklama

Reklama