Reklama

Reklama

Příběhy tatranských štítů

(seriál)
  • Slovensko Príbehy tatranských štítov
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Vysoké Tatry jsou nám díky společné historii velmi blízké. Víme však o jednotlivých štítech, které se zde tyčí, vše? Šestidílný seriál zkušeného dokumentárního režiséra Pavla Barabáše zachycuje dějiny objevování tatranských štítů. Na pozadí krásných, majestátních Vysokých Tater se zároveň odehrávají poutavé příběhy a životní osudy jejich návštěvníků. Tito průkopníci za sebou zanechali trvalý odkaz a sehráli důležitou úlohu během odkrývání tajemství hor. Kriváň, Gerlach, Ľadový štít, Mengusovský štít, Javorovy, Ostry štít a další známé vrcholy Vysokých Tater se v Příbězích tatranských štítů skví v plné kráse. Nejmenší velehory světa jsou přitom pevně spojené s velkými lidskými osudy. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Že sa najvyšší vrchol Tatier niekedy volal Stalinov štít??? To sú mi novinky...Barabáš dal v prvej časti priestor histórii dlhého sporu o najvyšší vrchol Tatier. Neskôr pridal pár smutných scén z tragédie partie českých horolezcov a trápny spor o umiestnení a odstránení kríža na vrchole Tatier, pri ktorom som sa musel hanbiť za to, že som Slovák, aj keď viem, že blbci sú všade. Akému idiotovi mohol vadiť kríž?? Tento dokument je trochu iný ako Barabášove tradičné úchvatné zábery Tatier či iných svetových krás a dokument je skôr zostrihom historických udalostí, zaujímavostí a pocta ľuďom z Tatranských vrchov a okolia. 80%. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem-dokonalé.Jelikož jsem velkým milovníkem vysokých Tater...byl jsem tam 11X a mám kromě Gerlachovského štítu,vylezeno i dalších 16vrcholů. V dokumentu se objevili i lidi co osobně znám. Dokonce jsem měl možnost potkat na jedné z vysokohorských tůr i Pavola Barabáše,kterého obdivuji a uznávám.Jeho filmy jsou krásné,a v domácím archívu nesmí chybět. Tak to bylo i těmito třemi dvojdvd,které jsem si společně s kamarády objednal ze Slovenska a pak jsme to společně na jeden zátah zkoukli.Možná i proto to na mě udělalo obrovský dojem.Koukat na film kde jsem byl,s kamarády co tam byli semnou,zážitek z Barabášovích dvd jen o to víc umocnil. Velmy doporučuji nejen milovníkům Tater,ale i všem kdo mejí rádi nádhernou přírodu a strhující příběhy lidí,a horolezců spojených s touto nádhernou a drsnou krajinou. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Když (je)miluješ a nosíš ve svém srdci, není co řešit“..... Navíc trocha té (politické) historie nikdy neuškodí. Někteří možná namítnou (postesknou si), že dokument mohl být o poznání obšírnější, ale zkuste si (jentak pro sebe) napočítat vrchol(k)y Tater...Tak vidíte a tak „Pavolovi prominu i neodpustitelné, tj., že opomněl zařadit ten nejhezčí“, tj. Koprovský štít :-) ()

Luke7 

všechny recenze uživatele

Až na rozvláčný začátek o historii dobývání Tater a vzniku horských vůdců lze film jen doporučit. Skvělé záběry z dnešní doby na vybrané vrcholy Vysoká, Gerlachovský štít přezdívaný "Na kotlu" (jednu dobu také přejmenován na Stalinův štít a také Štít legionářů). Krásné záběry z tůry na Ganek s nezapomenutelnou hřebenovkou s kolmou propastí 300m. Pěkný kousek sportovního lezení na Žábí kůń, kde nemají asi obyčejní turisti co dělat. Skvělý komentář viz. uživatel: Radko Více info o filmu zde: http://www.hedvabnastezka.cz/expedicni-kamera/pribehy-tatranskych-stitov/ Shlédnuto v rámci festivalu Expediční kamera. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z tých seriálov, na ktoré sme museli čakať veľmi dlho a ktoré budú mať pre našu krajinu - pre obyčajných ľudí aj pre tých čo pokorujú hory, neoceniteľnú hodnotu. Z historického, motivačného a národného aspektu. Barabáš si uvedomuje, že na to aby ponúkol pre každého niečo rozdeľuje filmy do vopred daných schém - každý diel obsahuje historické súvislosti, názory historikov a horolezcov, a každý z nich v sebe obsahuje nejaký životný príbeh a v neposlednom rade životné krédo - nesúce sa celým jedným dielom. Do toho zasahuje komentátor - raz ako Kroner, raz ako Ťapák, aby hovoril z duše Paľa Barabáša a stmelil tak informačne a príbehovo bohatý cyklus. A tie pohľady z vrcholov na krajinu berú dych. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (10)

  • Ostrý štít, Mních, Žabí kôň boli ešte začiatkom 20. storočia obostretí povesťou najťažšie dostupných tatranských štítov. Prišiel však 12. september 1905 a Šimon Häberlein a Katarína Bröskeová vyliezli ako prvý na Žabieho koňa. [Zdroj: K2 Studio] (Bart)
  • Prvý údaj o pokuse vystúpiť na Ľadový štít je z roku 1835. Podnikli ho traja berlínski študenti profesora Karola Rittera - zakladateľa porovnávacej geografie, ktorý v nich vzbudil záujem o Vysoké Tatry. Podnikli pešiu túru cez celé poľské územie, ale výstup sa im žiaľ nepodaril. [Zdroj: K2 Studio] (Bart)
  • Píše sa 21. december 1949, všade visia portréty Stalina s oslavnými nápismi a obrovskou číslicou 70. V Bratislave na slávnostnom zhromaždení reční Štefan Bašťovanský, generálny tajomník KSS: „Dnešným dňom bol najvyšší horský končiar našej republiky - Gerlach - nazvaný Stalinovým štítom. Nazvali sme ho tak preto, aby hlásal plamenné city vďačnosti, lásky a obdivu nášho národa k tomuto geniálnemu politikovi, mysliteľovi a organizátorovi." [Zdroj: K2 Studio] (Bart)

Reklama

Reklama