Reklama

Reklama

Aljaška: Duch divočiny

  • USA Alaska: Spirit of the Wild
USA, 1998, 40 min

Režie:

George Casey

Hrají:

Charlton Heston (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Film natočený technikou IMAX, nominovaný v roce 1998 na Oscara, nám umožní pokochat se krásou nedotčené divoké krajiny na Aljašce. Uvidíte obrazově i zvukově neskutečně věrné záběry lámání ledových ker, bezhlavé honby vlků za svojí kořistí, orla bělohlavého i dalších obyvatel této člověkem nedotčené přírody. Záběry medvědů při rybolovu z bezprostřední blízkosti, losů, lachtanů i verlyb jakož i putování lososů Vám umožní poznat předsunutou bojovou pozici doby ledové - Aljašku.

V tomto vynikajícím filmu se můžeme pokochat krásou a nádherou nedotčené divoké krajiny na Aljašce. Film představuje v rozmanitých a překrásně snímaných záběrech svět pustých severních lesů a ledových plání od lámání ledových ker a pomalého jarního tání až po bezhlavou honbu vlků za stády polárních sobolů-karibu.

V nádherných obrázcích této krajiny film zvěčňuje již samu o sobě velkolepou přírodu, ale vidět můžeme také hemžení rozmanitého světa divočiny. Bezprostředně blízké záběry hnědého medvěda při rybolovu, při kterých se nám tají dech, snímky bělohlavých orlů vznášejících se vysoko nad zemí a snímky mnoha dalších okouzlujících obyvatel Aljašského poloostrova: medvěda grizzly, vlků nebo losů a losích antilop, symbolů této krajiny. Vedle medvědů a dalších suchozemských savců ve filmu uvidíme také obyvatele severních moří jako jsou velryby, lachtani ušatí a rozmanité druhy mořského ptactva.

Objevte s námi nespoutanou přírodu, předsunutou bojovou pozici doby ledové - Aljašku. "Aljaška - Duch divočiny", film o přežití, ve kterém živočichové od jednoho ročního období k druhému, čas od času vyhrávají nad krutými podmínkami chladného severu, hlásajíce tak vítězství matky přírody... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Ono to nebolo v žiadnom prípade , za 3, no u Mňa hodnotenie otrávilo to , že podobných dokáčov mám nasnímaných kopec. Inak ale tú Alasku , ako bola filmovo prichytená takouto formou, by som rada stretla. Aspoň z lietadla. Fantázia. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úžasný duch tejto, jednej z mála človekom takmer nedotknutej prírody bol počas dokumentu okolo mňa a mne z tej monumentálnej krásy, famóznej prírody behal mráz po chrbte. Dokument však nie je celistvý, vzal si totiž na mušku len tie krajšie a hravejšie stránky života živočíchov, ich radosti a takmer vôbec nie strasti, ktoré Aljaška predstavuje. Dokument o toľkých zvieratách by potreboval viac ako len pár záberov na hrajúcich sa medveďov, či vymršťujúcich sa veľrybách. Práve po takýchto scénach mi je však ešte viac smutno, keď si pomyslím ako sa dnes zachádza s týmito nádhernými jedincami. Akurát tí Eskimáci so šiltovkami a s plynovými bombami mi prišli trošku nedomyslení. 80%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Studené a místy šutrovité, ale ty prostory bez lidí nepřestávají fascinovat.Ve tvářích všech medvědů není žádná laskavost, žádné porozumění ani smilování. Vidíme jen lhostejnost divoké a nezkrocené přírody. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem od toho nějaké vzdělání nebo informace, jen příjemné a krásné záběry. Ty sice nebyly nějak zvláš originální a nápadité, ale i tak jsem dostal, co jsem chtěl a jsem plně spokojen. Trošku jsem doufal, že pro TV vysílání bude upraven ten špatný překlad komentáře, jak tu na něj spousta uživatelů hřímá a i v tomhle ohledu jsem byl spokojen. I když, při záběrech z Aljašky bych ani žádný komentář nepotřeboval. Prostě bych se jen koukal. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nechejme svého ducha a oko kochat nádhernými záběry konce světa, kam se z nás jen málokdo dostane. Nemá smysl porovnávat IMAX s BBC a National Geographic. Každý záběr má své kouzlo a krásu, technikou IMAX stejně jako záběrem BBS či National Geographic. Nehledejme chyby tam, kde nejsou a raději si představme, že jsme součástí promítané přírody a pohybujeme se spolu s tou krásnou, ale nebezpečnou zvěří přenádhernou přírodou, kterou ještě "zaplaťpámbůh" ten zločinec člověk nezničil. Užívejme si toho, dokud je ještě čas a zvídavá kamera nám může z přírody ještě co nabídnout. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na krátky dokument to je výborné, ale ja som si to predstavoval trochu inak, čakal som viac koncepcie.Čakal som Aljašku v celej jej kráse, všetky jej dôležité zákutia popísané. Príroda bola fajn, ale keby som chcel niekoho oboznámiť ako to na tej Aljaške v skutočnosti vyzerá a ukázať mu všetky jej krásy, nie len podstatný základ, tak by to chcelo vylepšiť. Ale ako krátky dokument je to fantastické. ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

SOM velmi stastny...ze nemam Aljasku zhnusenu trapnou letnou "losos" brigadou...ktorej sa mi podarilo vyhnut...a tento dokument som si v plnej miere mohol naplno uzit! LUXUUUUUUUUUS...!!! A aj ked Aljaska ako stat je velmi siroky pojem...urcite jednym z mojich snov je navstivit aspon jeden z jej narodnych parkov...ktore su permanentne najobdivovanejsie na svete !!! Opat mi neda nespomenut dokonalu kompoziciu...ktora kusok po kusku presne na 1mm do seba zapada, a kazdy zaber sa da povazovat za majstrovske dielo. Tak isto ma velmi prekvapilo 5 kanalove audio, ktore bolo uz len akou si ceresnickou na dorte. Verim, ze kto zhliadne tento dokumentik...urcite si taktiez v hlave prehodnoti svoji buduce priority:))) PS: som rad ze sa mi podarilo vyhnut fucking ceskej verze...ktoru spomina nizsie kolega Romario:), heh ORIGINAL je ORIGINAL...to treba uznat:), nazdar ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Ten sprievodny český koment bol taky odfláknuty ako píše aj Romario vo svojom komentáre. Najslabší článok je aj tak hudba. Miestami mi ta hudba pripomenula westernový film, alebo aj muzikál a za to nedám plný počet. Inač dokument je viac než priemerny. Škoda tej hudby 4* ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl vyčítat IMAXovému dokumentu informační prázdnotu (navíc umocněnou extrémně špatným překladem české verze), tady jde o sledování velkolepých obrázků aljašské krajiny, flory a fauny, což se myslím podařilo. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

IMAX na BBC a National Geographic prostě nemá, navíc spousta nesmyslů v české diletantské verzi vyrobené firmou ABCD video sráží snímek ještě níž-překladatel si s ničím hlavu nelámal,takže tygra šavlozubého přeložil jako tygra mečounovitého,z orla bělohlavého vznikl orel holohlavý, místo bizona se tam proháněli buvoli a jako největší perličku bych uvedl záběr,kdy vychází z lesa jelen a komentář nám ho uvede jako antilopu losí (ta však žije v Africe). ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem zatím 5 IMAX dokumentů a všechny mají společný ekvivalent.Všechno je to čistě silně komeční záležitost,která sází na efekt.Ano,efekt to má.Podívaná je to opravdu skvostná.Záběry jsou nádherné.Hudba je velmi dobře zvolena a vyloženě lahodí uchu.A obraz je brilantní.Tím to ale končí.Co se týče informací,nedozví se průměrně inteligentní člověk nic nového.Komentář konkrétně u tohoto filmu je dělaný jako pro nižší ročníky ZŠ.Např.na pobřeží vidíme lachtany a komentář říká "vidíme lachtany",ale o jaký druh jde se nedozvíme.To samé u keporkaka,který je zde "pouze" za velrybu.Co mě jak se říká málem roztrhalo,tak záběr na orla bělohlavého přejmenovaného na "orla holohlavého".Ke konci filmu jsem se ještě dozvěděl,že na Aljašce žije antilopa losí.To už jsem padal ze sedačky.Bohužel to nebyl jen problém dabingu(Jakub Saic) a překladu,ale měl jsem pocit že i originálu(Charlton Heston),ikdyž mu bylo špatně rozumět. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Skrznaskrz průměrný dokument o podobě jednoho roku na Aljašské divočině, podobný standartní produkci Discovery Channel, kterých jeden viděl několik. A ten komentář, to byla ostuda - 50 % ()

Peter-1307 

všechny recenze uživatele

Rád si pozriem prírodopisné filmy a tento určite patrí medzi tie vydarené, ktoré sa oplatí vidieť. Rád si ho pozriem aj druhykrát. Výborná kamera, prekrásne scenérie divokej nedoknutej prírody, na ktorú sa kamera pozerá z tej krajšej stránky. ()

Reklama

Reklama