Reklama

Reklama

Urbanized

  • Česko Urbanizováno (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Urbanized, poslední z dílů trilogie dokumentů Garyho Hustwita o designu (po filmech Helvetica a Objectified), představuje řadu nejvýznamnějších světových architektů, územních plánovačů, autorů strategií a myslitelů, včetně jmen jako Sir Norman Foster, Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Jan Gehl, Amanda Burden, Enrique Peñalosa, Alejandro Aravena a dalších. Opomenuti nejsou ani obdivuhodní obyvatelé, kteří se zasloužili o změny ve svém městě. Kdo má výsadu udávat tvar a tvář našich měst a jakým způsobem to dělá? Jaký vliv má vzhled a koncepce měst na naše životy? Dokument zkoumá širokou škálu urbanistických projektů ve dvanáctce měst napříč celou planetou, od iniciativ zasahujících do masivní infrastruktury až po dočasné zásahy. Urbanized tak otevírá globální diskuzi o budoucnosti našich měst. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dokument na téma urban design, jak město modernizovat a udělat co nejpříjemnější k životu. Projde pár radikálních změn (automobily a kauza Robert Moses (x), centrum X periferie, nebo "sprawl" a model subdivizí) a konkrétních případů různě po světě - Brasília, NYC, Detroit, New Orleans, Rio, Stuttgart... Velkoměsto mě obecně dost fascinuje, miluju jak každé vyzařuje svůj specifický charakter a jsem zvědav, jak se tento quest kde vyvine a metropole půjdou s dobou, aniž by se toho příliš srovnalo se zemí a obešlo se bez přemíry limitů a buzerací. Bral bych podobný titul klidně jako sérii a rozhodně o něco uspořádanější. Mimochodem, nejúčinnější způsob jak omezit dopravu je omezit možnosti parkování - ano pravda, ale zrovna tady tohle počítám do velkých buzerací. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zatím jediné dílko od Hustwita, ale doženu to. To stojí za vidění.. Moderní vizuální mág hraje svou hru barev, architektury a lidí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som fanúšik urbanizmu už pár rokov najmä vďaka Jacqueovi Frescovi, mestám ako Ľubľana, Viedeň či Barcelona a preto mi tu chýbali najmä tie ich prvky, ale na druhej strane tu boli naznačené im podobné prístupy k zabývaniu chudobných, k ich preprave, k usporiadaniu mesta v takých či onakých tvaroch a síce sme nevideli extrémne prístupy z bývalého tzv. východného bloku, ale jednoducho sa k štýlu bývania vo vysokých panelákoch vyjadrili z ľudského hľadiska. Taktiež kompaktnosť miest bola rozobratá, takže čo by si asi mysleli o našich sídliskách je jasné. Niekedy človek nemusí vidieť a počuť to, čo chce a môže byť s výsledkom spokojný, lebo ho obohatí aj tak a to si myslím, že tento dokument prináša nielen mne ako človekovi, pre ktorého je urbanizmus koníček, ale aj pre laika. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Spousta zajímavých témat ze spousty zajímavých míst, která ale dohromady pramálo působí jako ucelený dokument. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna z těch lidí, kteří znají každého architekta, ale myslím, že dokážu ocenit, když je budova zajímavá, když má pěkné prvky, když něčím vyniká. Tohle je ještě zajímavější pohled, který ukazuje, jak města rostou, ale také to, jak se smršťují. Najdete zde názory, které vás třeba nikdy nenapadly, ale stojí za to o nich přemýšlet. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tento dokument je spíš určen těm, kteří se zajímají o mederní trendy v urbanistice měst. Pro mě - jako amatéra a neználka - byl docela poučný. Líbil se mi na slabší 4* hvězdičky a jako hodinový dokument by byl asi vhodnější. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Mluvící hlavy prolínající se s architekturou, není to špatné. Je to poučné (pro ty kdo se věnují urbanismu...) ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nejsem si tak úplně jistá, za jakým účelem tenhle dokument vznikl, ale řekla bych, že je to něco jako reklama na urbanismus. Jsou nám představeny některé problémy některých světových metropolí a některá jejich řešení. Tak v první půlce jsem se bála, že to bude nekritická oslava sociálního inženýrství, a o to víc mě „potěšilo“, když byly někde představeny dva naprosto rozdílné pohledy na věc, nebo nastíněný problém, jehož řešení rozděluje obyvatelstvo na dvě nenávistné poloviny. Ale poselství je jasné: Čím víc pohledů, tím lepší řešení. A (osobně jsem postřehla) necálovat soukromé výmysly pořád z veřejných peněz... Inu, století urbanismu je tu! (Btw., narozdíl od mnoha zde přítomných si nemyslím, že by to byl dokument pro odborníky a „ty, co se věnují urbanismu“. Ti, co se věnují urbanismu, mají o takových problémech načteno a nakoukáno mnohonásobně víc a ještě s teoretickým podkladem. Tohle je dokument pro laiky, protože právě běžných občanů se urbanismus dotýká nejblíž.) ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkně zpracovaný dokument, který ale doplácí na přílišnou všeobecnost svého představení urbanistického designu. Není představen jako obor, včetně počátku a vzniku, dokument se nezaměřuje na lidi stojící za koncepty, ale jenom stroze představuje jednotlivé projekty po celém světě, což je dle mého jednoznačně nevyužitá příležitost. 65 % ()

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument mi udělal hned dvojnásobnou radost: 1.Můžu machrovat v hospodských debatách (v nichž obecně moc nevynikám) o nekoncepčním rozrůstání satelitů: "Jojo, urban sprawl se tomu říká!" 2. Až se mi zas někdy bude zdát o maturitě a vytáhnu si téma My future home, budu jim vykládat o tom, že chci žít v kondomiu. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkný dokument představující projekty v různých městech světa, které měly přispět ke zkvalitnění jejich veřejného prostoru. Dokumentu však chyběla nějaká silnější jednotící linie, takto byl hodně rozkouskovaný. Na dokumentu mě tak hodně zaujalo pouze představení myšlenek starosty Bogoty. Ten na základě argumentu ústavou zaručené rovnosti přístupu státu ke všem obyvatelům podporuje výstavbu nových asfaltovaných cyklostezek, chodníků a propracovaného systému veřejné dopravy, které jsou potenciálně využitelné všemi obyvateli města, místo výstavby silnic pro privilegované obyvatele vlastnící auta (kteří tak musí jezdit bahnem). Inspirativní... ()

zeromore 

všechny recenze uživatele

"My, jako druh, potřebujeme něco, co posílí naše představy, co podpoří naše touhy, něco, co nám dá pocit smysluplnosti. A to není cihla. Není to potrubí, je to nápad. A to žene města kupředu." ()

EvilMari 

všechny recenze uživatele

Nevnímám to jako dokument, ale jako proud myšlenek, které možná některé lidi nakopnou k tomu aby uvažovali, co je kolem nich, co je dobře a co ne. Na druhou stranu chápu, že si to asi víc užije člověk od fochu než někdo, kdo by se chtěl vyloženě dokumentárně poučit. Mě se to líbilo. ()

Sorry 

všechny recenze uživatele

Prijemny dokument. Dozvedel jsem se nekolik zajimavych informaci a nektere zabery byly rozhodne zajimave. Avsak nic mi tam vylozene dech nevyrazilo. Jednohubka. ()

SiMMaS 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší dokument s touto tematikou, který jsem viděla... Akorát škoda, že nejlepší část nastává už v první polovině a potom už jen postupně degraduje... nicméně - tolik mi to nevadilo. ()

Panacek 

všechny recenze uživatele

Prapodivná směska nesourodých situací, které jakoby každá přicházely jako upoutávka na svůj vlastní film. A každý z těch filmů by asi dával větší smyl než Urbanized, o kterém se chce říci, že je to - analogicky k sídelní kaši - kaše filmová. ()

Eonex 

všechny recenze uživatele

Ve snaze pojmout co nejvíce témat se nedostalo prostoru pro množství otázek, které by stály za zodpovězení. I když všechny zmíněné lokality pojí "problém", tak jelikož tento problém není shodný, schází jednotlivým částem filmu provázání. Jako by se jednalo o sérii drobounkých filmů ukazujících možná řešení urbanistických nedostatků světových metropolí. I tak se mi film líbil, mnohé myšlenky měly hloubku i případné širší uplatnění. ()

Reklama

Reklama