Reklama

Reklama

VOD (1)

Kevin Costner září v Disneyho snímku McFarland, USA, dojemném filmu jeho oblíbeného žánru sportovních dramat, založeném na skutečném inspirativním příběhu outsiderů triumfálně překonávajících obrovské překážky. Když trenér Jim White přijede učit na střední školu, kterou navštěvují především Latinoameričané, poměry nejsou nejjednodušší. Když však trenér objeví výjimečné běžecké schopnosti chlapců, věci se mění. Kromě jejich talentu to je síla rodiny, vzájemné oddanosti a pracovní morálky, která je transformuje do šampionů přespolního běhu a pomáhá jim dosáhnout jejich vlastního amerického snu. Zažijte tuto povzbudivou oslavu lidského ducha v dramatu McFarland, USA. (Filmbox)

(více)

Recenze (165)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pěkné. Kevin Costner si prostě umí vybírat dobré, pro-americké, náměty. Kluci běhaví tu evidentně žijí svůj americký sen. Nejlepší je moment, když vidím, jak na závodech vyhraje kluk, kterej má panděro jak já a předežene profesionální sportovce. Musí se nechat, že ten příběh má prostě jedinečného lidského ducha, který by měl jít vzorem všem, co svůj boj sami se sebou vzdali. Horší už je to s filmem samotným. Já z toho trošku cítil náběh na podobný film, jako jsou třeba Kokosy na sněhu, jenom mi tam ale chybělo více sympatických momentů, lepších scén a trošku větší důraz na legraci a ne, aby z toho tvůrci udělali klasický hollywoodský příběh plný velkých patetických momentů s americkou vlajkou v pozadí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $17miliónovTržby USA $44,482,410Tržby Celosvetovo $44,632,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,016,075 //počet predaných kusov 43,200Tržby za predaj DVD v USA $4,771,583 //počet predaných kusov 170,516║ Kevin Costner sa chytil druhej šance a ide z jedného úspešného projektu do druhého čo mu moc prajem, príjemný pohodový snímok /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sportovní linie slouží spíše jako zastřešující prostředek pro nahlížení na hispánskou sociální část, o které je to především. V důsledku toho tedy až tak nevadí, že se jede dle zajetých kolejí "kterak si rázný necita našel cestu skrze předsudky k problémovým jim a přes počáteční zádrhely i prohry nakonec společně z pozice podceňovaných outsiderů přinesli radost všem". Zároveň však platí, že se celkem obstojně daří vyhýbat se žánrovým klišé a když již na ně přeci jen dojde, tak se s nimi pracuje vkusně. Čili jako sociálně-sportovně-pohádkové drama "poznáváme jiná etnikum a na konci nám srdce jihnou nad tím co dokázali" více než obstojné a nic před čím byste museli brát nohy na ramena. A ještě je tu eso v rukávu; kamera Adama Arkapawa, který opět zas a znovu prokazuje, že je schopen cokoli bez ohledu na formát, kvality či žánr povýšit o úroveň výše. A platí to i zde, protože co on dělá s kalifornskou vyprahlou krajinou, západy slunce, nočními scénami i ladnými siluetami běžců, a to vše aniž by sklouzl ke kýči, to nezbývá než se jen kochat. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám, že jsem měla obavy, když jsem viděla, jak se pomalu, ale jistě ujímá Kevin tréningu a začíná to brát vážně. Říkala jsem si, ajajaj to bude zase patosu a klišátek.......a bylo, ano v určité míře bylo. Ale mně ti kluci přirostli k tomu místečku, kde to v těle tluče a je to moc důležitý orgán mimo jiné i na disciplínu, kterou je běh. A když jsem na konci četla jak kdo dopadnul a viděla ty kluky v reálu, tak to bylo jasný jak facka, že půjdu o level nahoru. Kluci z McFarlandu byli jste prima parta, zdolávali jste nemožné, jen když namátkou vzpomenu na to ranní vstávání a pomoc rodičům, pak klusem škola a šup na tréning. To se nerozepisuji o ostatních nepříznivých okolnostech, v kterých byli a žili. A Kevin je stále stejně starý, nevím jak to dělá, kluk jeden? ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Banda mexikánců tam líta jak o život a Kevin Costner do toho pronáší různý patetický bláboly. A jak už to v amerických sportovních dramatech bývá zvykem, nesmí samozřejmě chybět dojemná scéna s americkou hymnou. Že já na tohle vůbec koukám... Jinak mě teda pobavilo, když jsem se na konci dozvěděl, že jeden z těch vzorných mexických hochů to dotáhnul do kriminálu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasické sportovní drama ze školního prostředí se vším dobrým i špatným co k tomu patří. Trenér White musí bojovat s předsudky, aby nakonec pochopil, že studenti z McFarlandu pro něj nemusí být jen lístkem k návratu zpět k lepšímu životu, ale že se zároveň může mnohé naučit od nich. Scénář pracuje s mnohými šablonami, s některými lépe, s jinými hůře. Pojmenováním trenéra a následným popichováním blokuje čtení o bílém muži, co přišel zachraňovat hispánce, to se podařilo. Smutné ale je, že v průběhu děje předsudky boří pomocí stereotypů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sněhurka Kevin a sedm Speedy Gonzalesů.. Chudáka kouče Costnera sice buzeruje kdekdo (manželka v domácnosti, dcery, svěřenci běhající na tacos a vodu z hadice, ředitel školy i mexické matky), ale vy prostě víte, že úspěch se dostaví, i kdyby na teplákovky nebylo. Učebnicová klasika sportovních filmů o vzestupu podceňovaných outsiderů od A až do Z, speciálně vyčnívá písmeno K jako Kotva. Pod Disneyho produkcí zbavena jakéhokoliv explicitního násilí (viz.napadení dcery), místy docela vtipná, mile idealistická a plná nakažlivého optimismu. Mohlo dojít i k tomu že by si Kevin na závěr nechal nastříkat na kapotu svého auta podobiznu manželky mezi okvětními plátky růží, ale Niki Caro naštěstí znala míru, podobně jako Arkapaw při působivém nasnímání kalifornských exteriérů. Tak mě napadá, pokud by se jednalo o střední školu na mexické straně, uvažoval bych při nynějších Donaldových protiimigračních opatřeních o sportovním programu zaměřeném na skok o tyči.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Danny Díaz je borec na konec! Jeden by si řekl "další romantický plačkoidní vymačkávač", ale dobře si chlapci ten mistráček vyklusali. Titulkové cameo všech skutečných hispánských hrdinů působilo velmi mile. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Klasický americký sportovní biják. Konzervativní, s důrazem na rozmanité postavy s prim hrající silnou personou v podobě hlavního kouče, který dá dokupy sice nadané, ale řádně drzé fracky ze střední v jeden z nejúspěšnějších cross-country teamů 80. a 90. let. Díky neotřelému "mexickému" prostředí, které samo o sobě reprezentuje v tamějším podání vcelku zajímavé názory a postoje na život, je to až překvapivě uvědomělá záležitost, která ke konci bohužel trestuhodně ztrácí dech a stává se plnou klišé a typické "made in USA" cukrkandlové předvídatelnosti. Škoda absence nějakého většího zvratu, či srdcervoucího morálního dilematu. A ten potenciál tam byl ! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když běží, patří jim celý svět, čte se slzami v očích učitelka, která kolegovi tělocvikáři zrovna dvakrát nevěřila. Ten začne poznávat svérázné sousedy i rodiny členů svého týmu a postupně svým svěřencům ukazuje cestu, kterak Mexičané můžou i, světe, div se, na vysokou školu („Na poli knihu nepotřebuješ,“ opětuje otec jednoho z nich). Mezi učitelem a outsidery se stírají sociální rozdíly, jenže ten zároveň zapomene na narozeniny patnáctileté dcery. Holt, máme tu všechno. Hlavně pak látku, která by si scenáristicky zasloužila pečlivější vedení, aby se aspoň v některých pasážích dostala pořádně pod kůži. Celistvější filmový tvar prostě chybí, o tom žádná. A to samozřejmě nezapomínám, že snímek je natočený zručně, Novozélanďanka Niki Caro ale byla v dramatických vodách v předchozích zastávkách (třeba Její případ) mnohem zajímavější. Tohle je tak jen další konzervativní kus ze sportovního prostředí, předvídatelný, přímočarý, snadno zapomenutelný. Zklamání, shrnul bych. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mám rád snímky so športovou tématikou a obzvlášť keď sú natočené podľa skutočnosti. Doposiaľ to však bol samý americký futbal, možno hokej, kraso, dokonca boby, sem tam sa objaví nejaký príbeh o klasických futbalistoch, a teraz z nenazdajky cez poľný beh. No a možno práve z tohto dôvodu ma tento snímok nezasiahol tak, ako sa to podarilo iným. Pre mňa sú z tohto pohľadu jednoznačne TOP filmami: "Remember The Titans" či formuliarski "Rivali". ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Amíci tyhle sportovní filmy prostě umí. Podprůměrný tým se pod vedením Kevina Costnera zlepšuje nejen výkonnostně, ale i povahově. Komu tohle stačí ke štěstí tak si určitě pochutná. Přiznám se že i pro mě byl zážitek sledovat sedmičku kluků, kterak poprvé v životě vidí oceán a blbnou v něm. Na druhou stranu tady není vše jen parádní a například casting Costnerových dcer se moc nepovedl. Manželka je učiněný anděl, manžela ve všem bezmezně podpoří a on přitom není věčně doma. Zkrátka rodina především! Zkrátit film o dvacet minut, tak přihodím hvězdičku. Tohle není Danny Diaz! 60% ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Technicky a režijně skvěle vystavěný snímek je limitován ne zcela povedeným scénářem (doposud se jedná o nejslabší scénář, podle kterého Caro točila). Příběh nás vrací do stereotypy prodchnutých 80. let a nabízí nám typický obrázek amerického snu. Chudí hispánští chlapci s budoucností sestávající z vyčerpávajících pracích na polích se díky vlastní vůli a vedení bělošského trenéra stávají špičkovými sportovci. Přesto, že příběh dle skutečné události je předvídatelný a šablonovitý, tak je natočen s obdivuhodnou filmařskou jistotou. Skvělá kamera se záběry krajiny z mírného nadhledu, s detaily práce na polích, nízko položeného slunce apod. dobře odráží starší filmy režisérky (zejména North Country a Vintner's Luck). Vhodně zvolená latiskoamerická hudba je doplněna výraznou a nutno říct, že povedenou, autorskou hudbou Antonia Pinta. Ta sice možná až příliš připomene G. Santaolallu, ale je důležitou nositelkou emocí. Přes veškerá klišé je totiž McFarland dojemným rodinným filmem, kterým si snad Niki Caro napravila pošramocenou reputaci po propadáku s posledním snímkem The Vintner's Luck. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Každý sportovní snímek vítám a McFarland není výjimka. Snímek z chudého prostředí o přespolním běhu. Latinoameričené, kteří neznají nic jiného než školu a práci na poli. Dřou od rána do večera a nemají čas téměř na nic jiného. Nemají auto, nemají nic a jejich cesta ze školy je během rychle domu, aby mohli pomoc rodině. Kevin Costner v roli učitele a také skvělého kouče chlapců z McFarlendu zahrál roli skvěle. Dobrý děj, neřeší se zhovadilosti, pořád se něco děje a hlavně moc pěkný a dojemný příběh, který fanouška sportovních snímků musí rozhodně bavit. Kousek od plného počtu, možná při druhém zhlédnutí přehodnotím .. 8/10 = 89% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Typický americký sportovní film. Velké naděje, pak pár do držky, pád na dno, pak dřina a velký úspěch. Nicméně několikrát se člověk od srdce zasměje, občas se bojí dílčího rozuzlení a v závěru se mu derou slzy. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj v krajne nepriaznivých pomeroch sa dá usilovnosťou a húževnatosťou vypracovať a niečo dokázať... Snímok síce neponúka nič nové, čo by predtým neponúkli iné športové drámy s Kevinom Costnerom, zato však pôsobí obvykle pozitívnym dojmom, športovým napätím a emotívnou bodkou. To všetko robí z tohto filmu príjemne strávený čas. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to i sportovní film se všemi tradičními klišé těchto filmů. Ale především je to sociální drama z nepříliš známého a hlavně filmovými tvůrci nepříliš protěžovaného prostředí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

No...hoši v teplákovke na konci filmu vypadali skôr ako mexickí break danceri, než bežci...Ale kto má rád bodyguarda, behanie po kopcoch, horúce slnečné počasie, makačku na kapustovom poli hned' od samého rána, burritos a štipľavé prdy po fazuliach, ten si príde určito na svoje. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Takéto pozitívne filmy zo športového prostredia, ktoré ale nie sú len o športe, padnú vždy vhod. Úplný koniec filmu ešte viac umocnil môj príjemný zážitok s chlapcami z tímu McFarland a je to fajin pocit, že to malo všetko zmysel ... a povedzte, nefandili ste najviac Dannymu? ()

Reklama

Reklama