Reklama

Reklama

Metro Manila

(festivalový název)
  • Velká Británie Metro Manila
Trailer 1

Obsahy(1)

Z nedostatku finančních prostředků k zajištění kvalitního výsevu rýže na příští rok, rozhoduje se zoufalá rodina pro odchod do města, kde, jak doufá, dokáže přežít snáz než na venkově, sužovaném chudobou a nedostatkem pracovních příležitostí. V pracovním centru v Quezon City je rodina oslovena bytovým prostředníkem, v jehož moci je rodině pronajmout levné ubytování. To si ovšem bere všechny zbývající rodinné úspory. Oscar Ramirez (Jake Macapagal) se hned druhého dne vydává za prací, zatímco jeho žena Mia (Althea Vega) a Angel (Erin Panlilio) jsou rázným způsobem městskými pracovníky vyprovozeni z bytu a ponecháni na ulici. V jejich silách není nic většího, než nalezení postačujícího přístřeší v podobě slumu Tondo, nacházejícího se na severu města, v němž jen krátce nato potkávají obyvatele sousedních prostor Charlieho (Mailes Kanapi). Ten Miae přihazuje nabídku barmanky v zaběhnutém podniku, v němž si dokáže přijít k sumě, dostatečně pokrývající náklady na ní i její dceru. Její problémy se ale zvětšují v okamžiku, kdy ji vyšetřující lékař během preventivní lékařské prohlídky oznamuje příznaky počátečního těhotenství. A zatímco je dvojice schopná se o sebe postarat přinejmenším na dobu nejbližší budoucnosti, Oscar nachází příležitost v pracovní nabídce ozbrojeného přepravce cenin, přepravovaných obrněnými transportéry. Jeho pracovním partnerem je Douglas Ong (John Arcilla), který i přes funkční rodinné zázemí čas od času navštěvuje utajovanou milenku. Oscar mu pomáhá jeho aférky zakrývat. S postupujícím časem se dvojice přátelí, Oscar je dokonce pozván na rodinou sešlost a poprvé po dlouhé době se cítí být spokojeným; s rodinou se stěhuje do malého bytu v severní části města. A konečně cítí jakési zadostiučinění veškeré své snaze o zajištění budoucnosti celé rodiny, když v tom se jen krátce nato stává z jejich společných snů pravá noční můra. Rodina je postavena před složitou situaci, která ji může stát úplně všechno, co doposud dokázala vybudovat. (Conspi)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (188)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

No, několikrát jsem teď přepnul mezi plnou a skoro plnou, nakonec přece jen nebudu šetřit. Došlo mi, že jak se mohou zdát události v průběhu příliš scénáristicky účelově seskládané a příliš náhodně=nerealisticky vložené, tak ony, jak se ukáže v pointě, všechny události právě příběhově dokonale účelové byly. Daleko více, extrémně pak v úvodu, film hraje na dramatickou notu, kdy sociální bída Manily rozhodně nedělá divákovi dobře na žaludek, což taky přispívá k tomu, že se tentýž citově načatý divák s ranou od srdce padajícího kamene spokojí s přehozením na krimi, pouze light akční kolej. Toto rozvětvení dává fajn vydechnout, nicméně po celou stopáž nechává, ba dokonce stupňuje, režisér divákův pocit, že tento příběh prostě nemůže skončit dobře. O tom, jak to dopadne, se přesvědčte sami. Spokojenost na 90%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na líbivého a přeceňovaného Slumdog Millionaire, protože Metro Manila je proti němu syrovější než tatarák proti pečeným žebírkům. Ovšem společného přece jen něco mají - opět se jedná o asijský film o Asiatech... natočený bělochy. Ale tentokrát se to povedlo na sto procent a já mám silný pocit, že jsem si kus života prožil v manilských ulicích, tak je totiž v tomhle směru film přesvědčivý. Ale není to "jen" existenciálně tíživé sociální drama, navíc je děj opepřen skvělou kriminální zápletkou, do jisté chvíle dost podobnou americkému Training Day, ale potom už.... Jsem nadšen a divácky maximálně ukojen. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale podle zdejšího hodnocení jsem čekal o dost více. Celkově to bylo nudné, ale surovost a reálnost prostředí udrží diváka až do samotného konce, který se i tak, dal nějak předpokládat. Už jsem viděl pár filmu, které byly na tohle téma o dost lepší, proto pouze 3*. PS: akci tu nehledejte. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Oscar Ramirez žije so svojou rodinou na vidieku. Nakoľko sa danou oblasťou zmieta chudoba, a on už nevie akým spôsobom by uživil svoju manželku a dve deti, rozhodne, že najlepším riešením by bolo skúsiť šťastie v ruchu veľkomesta Manily. Po veľmi ťažkom začiatku sa zdá, že bude mať Ramirezova rodina predsa len šťastie. Oscar si nachádza dobre platenú prácu prevozcu hotovosti. Jeho nový kolega, ktorý ho zaúča mu pomáha so všetkými starosťami. Je ale Oscar skutočne pripravený na dzunglu veľkomesta? Vykreslenie neskazeného charakteru jednotlivca, ktorý vďaka viere, napriek mnohým zlým skúsenostiam, neustále verí v dobro a dôveru ľudí je hlavnou črtou tohto snímku. Keď už som si myslel, že ma "Metro Manila" nemá čím prekvapiť a vývoj deja v príbehu je veľmi čitateľný, nastal zlom, ktorý smeroval k pointe - "Aj slušný človek môže v zúfalej situácii, podniknúť zúfalé kroky (rozdiel je len v tom, kam daný krok smeruje)". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle by měl vidět každý, kdo si myslí, že má málo. Kdo by chtěl místo svého auta mít lepší, místo svého bydlení mít něco lepšího... Lepší mobil, lepší počítač, lepší cokoliv... Máme se jak prasata v žitě vážení a i když si někdo myslí, že má málo a znám takové pořád má moc a moc. Když jsem poprvé ve filmu zaslechl ten nápad Oscara jít do Manily, že tam to bude s prací lepší, zaúpěl jsem... Manila. Kiláky čtvereční moderních mrakodrapů s nekutečným přepychem, ale ještě více kiláků slumů často s několikapatrovými boudami z plechu... Nebudu tu rozebírat obsah už jen kvůli spoilerování na což někteří zde moc nemyslí... Jděte do toho. Bylo to neskutečné! Neskutečný zážitek! Ten Sean Ellis co psal scénář, režíroval i natáčel je génius. Skvělí byli i herci. Zřejmě díky britskému vedení odpadla tradiční asijská afektovanost až uřvanost a film měl vše co měl mít na těch správných místech... Děj je prostě perfektní, nenudí ani minutu. O to více mne zklamal konec a říkal jsem si - to nebude jen tak! A také nebylo! :-). Tohle zkrátka a dobře dělal někdo kdo věděl co chce natočit a sakra se mu to povedlo! Až to dokoukáte a půjdete se před spaním umít a pustíte si teplou vodu do vany, určitě si vzpomenete na Oscara i Mai a jejich radost z ,,1+kk'' ve které by jste nestrávili ani minutu. Doporučuji vidět! 5 klíčů. * * * * * ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Snímek se natáčel v roce 2011 výhradně v lokacích metropolitního regionu hlavního filipínského města Manily. Filmový štáb byl spolu s hereckým obsazením tvořen výhradně Filipínci. I z toho důvodu je originální znění filmu v filipínském jazyce. (Conspi)

Související novinky

Britský filmař se pokouší o atentát

Britský filmař se pokouší o atentát

15.02.2015

Jeho krátkometrážní Cashback byl nominovaný na Oscara. Nedoceněný londýnský horor Střepy v hlavě skoro nikdo neviděl. Aby mohl natočit Metro Manila, zastavil vlastní dům. Ale vyplatilo se, film… (více)

Ostrovní tvůrci mají napilno

Ostrovní tvůrci mají napilno

02.02.2014

Hned několik slibných filmů od současných renomovaných britských tvůrců nabírá lákavé ohlasy ve festivalovém oběhu a další projekty se připravují. Udělejme si stručné shrnutí. Sean Ellis byl… (více)

Reklama

Reklama