Koneko monogatari

Rodinný / Dobrodružný

Japonsko, 1986, 90 min

Masanori Hata

Rozpočet $-miliónovTržby USA $13,299,749Tržby Celosvetovo $81,300,000(4.8.2010)

• stub

"Zvířecí filmy" mě, až na určité výjimky (Annaudovi vynikající Medvědi), nikdy moc nebavily. Kdybych měl hodnotit snímek jako takový, mezi jednu z oněch čestných výjimek by jistě patřil - o nudě nemůže být řeč a až na pár krátkých vypravěčských pasáží je plný akčních scén. A v tom je právě kámen úrazu: "kaskadérství" zvířat zkrátka je, aniž bych chtěl jakkoli podléhat laciné hysterii, určitý morální problém, především vzhledem ke kvantitě zde obsažené. Zejména ústřední dvojice je nepřetržitě vystavována náročným a často nebezpečným situacím, jako jsou pády do vody, plavba v bedně po divoké řece, tahanice s medvědem ap. Elaborát o týrání zvířat však chrlit nehodlám (toto téma mne zajímalo především dříve, nyní je již dostatečně trendové na to, abych mudrování o něm rád přenechal mnoha jiným). Koloběh života je nicméně vyobrazen poutavě a autenticita vypjatých scén výsledný dojem, bohužel paradoxně, ještě umocňuje. Asi takhle: pro toho, komu je tušené pozadí natáčení lhostejné (nebo to nemíní zahrnovat do hodnocení), má film našlápnuto na *****, pro ostatní spíše na odpad. Já osobně si dovolím, snad vůbec poprvé, ponechat komentář (alespoň zatím) bez hodnocení.(18.8.2010)