Reklama

Reklama

Lech Walesa je podobně jako u nás Václav Havel symbolem pádu totalitního režimu. Oba byli ve vězení, oba dokázali burcovat davy. Andrzej Wajda je nejúspěšnějším polským režisérem všech dob a je tedy pochopitelné, že Walesův životní příběh do filmu převedl právě on. A udělal z něj divácky nejúspěšnější polský film minulého roku. Ve svém portrétu se nevyhýbá kontroverzi, především ale ukazuje klíčové momenty vzestupů a pádů opozičního odborového hnutí Solidarita, které Walesa se svými kolegy vybudoval. Odkud se tento hrdina vzal? Kde bral pro svůj boj inspiraci a sílu? Kdo byli jeho přátelé a protivníci? Odpovědi Wajda nabízí v klasickém vyprávěném filmu, kde hlavní důraz nespočívá jen na jedné historické postavě, ale především na boji za spravedlnost, rovnost a lepší budoucnost... (Artcam Films)

(více)

Diskuze

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

4**** film mě mile překvapil svou dynamikou - vůbec nehodnotím události v Polsku, jakože ve své době Polsko působilo jako jediný stát, kde se lidi dokázali postavit bolševikovi - jak jsem Poláky poznal později třeba v Německu po revoluci, to je úplně jiná kapitola, která s filmem nemá  - aspoň pro mě - nic společného. Film byl pro mě natolik přesvědčivý, že hodnotím 4* - to že tam je napůl drama, napůl dokument - s tím se dalo počítat - jinak to asi ani nejde.

hygienik

hygienik (hodnocení, recenze)

Walesa spolupracoval s poľskou štb. Člpveče, môžeš pokojne spávať. Aj on zhrešil a je len jedným z nás.

realvyhul

realvyhul (hodnocení, recenze)

Stačilo mi přečíst toto "Lech Walesa je podobně jako u nás Václav Havel" abych věděl, že to bude propagandistická sračka jako byl ten kripl VH.

na příspěvěk reagoval Jello Biafra

Uživatel realvyhul smazal svůj příspěvek.

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Když mi děda tehdá řek, že v Polsku nějakej nezaměstnanej elektrikář přelez plot do doků kde stávkovali dělnici a stal je jejich vůdcem tak jsem čuměl na drát. Když pak z toho vznikla Solidarnosc a udrzela se v komunistickem ražimu tak jsem čuměl ještě víc. To bylo tehdá něco naprosto neslýchaného a hlavně v tom byla jiskřička naděje pro nás pro vostatní co si "užívali" normalizaci plnými doušky.

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Cože, Havel že uměl burcovat davy?!? Pod burcováním si teda představuju trochu něco jinýho.

Související novinky

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama