Reklama

Reklama

Království rostlin

(seriál)
  • Velká Británie Kingdom of Plants 3D

Obsahy(1)

S využitím nádherně nasnímaných záběrů, které ilustrují jeho nezaměnitelný vypravěčský styl, David Attenborought sleduje rostliny od jejich počátků na zemi až po jejich zásadní místo v současné přírodě a během cesty odhaluje nové poznatky. Pohybuje se v čase, odhaluje skutečnou povahu rostlin jako přírodních stvoření, která jsou stejně dynamická a agresivní jako zvířata. A to vše dělá na jediném unikátním m zastoupeno 90% všech známých rostlinných druhů: v Královských botanických zahradách v Kew, které se nachází kousek od Londýna. Toto velkolepé dobrodružství je tak propracované a přesvědčivé, že ohromí každého.

1. Život v tropech
2. Odhalování záhad
3. Přežití
4. Jak se točilo Království rostlin (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

fernandez 

všechny recenze uživatele

Sir David Attenborough je naprostá špička, lepší dokumenty o přírodě najdete jen těžko. Kingdom of Plants není narozdíl od ostatních z divokého terénu, ale filmován pouze v botanických zahradách Kew Gardens. Nicméně i tak nabízí strhující záběry v nejmenším detailu, špičkové time-lapse zachycující růst rostlin a odhalení zajímavých i bizarních věcí, které se běžně dějí kolem nás, aniž bysme si toho byli sebemíň vědomi. Bohužel viděno jen ve 2D, ale věřím, že 3D zážitek musí být neskutečný. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

David Attenborough chodí po skleníku a vypráví o kytkách. Na botaniku fakt nejsem, vlastně mě vůbec nezajímá, ale tenhle dokument nejen, že mě zaujal, ale taky strašně bavil. Fascinující podívaná. Vizuální žrádlo a zasvěcené povídání a další důkaz toho, že ten chlap zaume prostě všechny, ať dělá cokoliv. 90%. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že když jsem Davida viděl ohýbat se k různým rostlinám a živočichům, tak jsem měl o chudáka starého strach, aby se vůbec následně zvedl. Vždy to ale zvládl pašák jeden (v té době) zhruba 85letý. Kéž bych byl v jeho věku taky v takové kondici. Dokument přináší spoustu nádherných záběrů a zajímavých informací, které nám poodhalují tajuplný svět rostlin. Díky několika vybraným příkladům si divák dovede udělat obrázek o dokonalém fungování přírody. O závislosti určitých organismů na dalších organismech, o neuvěřitelné flexibilitě přírody, která dovede dokonale reagovat na všemožné vnější vlivy. Člověk si zde uvědomí, že i rostliny jsou nesmírně inteligentní a živé součásti přírody. Jen je řeč samozřejmě o jiné formě inteligence, než když se třeba chválí a žasne nade mnou. Velmi obohacující. Pozitivně hodnotím i závěrečný díl, který je takový "film o filmu". Jakožto milovník kinematografie, jsem si velice rád poslechl a prohlédl, kolik fušky a lidí je potřeba k vytvoření takových krásných záběrů. 4 kousky! ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Ať už jste zapálený botanik, fanoušek přírodovědných dokumentů nebo tak jako já naprostý laik co se rostlinstva týče, šance, že vás Kingdom of Plants ohromí, jsou velmi vysoké. První, co vás praští do očí, je pochopitelně technické zpracování. Kdo čeká od dokumentů s Davidem Attenboroughem cokoliv menšího než absolutní špičku, čeká marně - obrazová i zvuková stránka je naprosto úchvatná, záběry na rostliny, které díky využití metody time-lapse bez nadsázky tančí na obrazovce či nám rostou před očima, dechberoucí. Nejmodernější technika nám například umožňuje být svědky rozkvětu největší rostliny na světě, která tak činí pouze jednou za sedm let. Všechny tři části jsou pro člověka, jako jsem já, doslova přehuštěny zajímavými informacemi, které uvádějí na pravou míru nejrůznější způsoby opylení, ochrany proti vlivům přírody a predátorů, adaptaci na klima, ve kterém se rostliny vyskytují nebo vztah rostlin a hmyzu i větších živočichů. V tomto směru je zajímavý také pohled do zákulisí prostřednictvím making of epizody, která vysvětluje, jak byly natáčeny některé z náročných záběrů a také prozrazuje, že v prostředí Královských botanických zahrad v Kew strávili filmaři celý rok. A je třeba si uvědomit, že se nenatáčelo pouze tam. Mrzí mě jediné, že jsem to neviděl ve 3D, protože Kingdom of Plants je první audiovizuální dílo, kdy mě třetí rozměr opravdu zajímá (a to rozhodně nejsem jeho příznivcem). Až pojedu do Londýna, zahrady v Kew budou jedním z prvních míst, kam budu chtít zavítat. Pro další informace doporučuju komentář kolegy Movie Gourmeta (od kterého stejně vypadá, jako kdybych vydatně opisoval : )). ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Na Kingdom of Plants jsem se podíval spíše ze zvědavosti. Flóra mě až zase tolik nezajímá, ale na estetickou stránku této série se na Amazonu pějí ódy a David Attenborough je garantem té nejvyšší kvality. A to platí i pro tento dokument. Po vizuální stránce se jedná o jeden z nejsilnějších zážitků a to nejen u kategorie dokumentů. Výběr rostlin je samozřejmě maximálně přizpůsoben použití 3D technologie, ale koncept a informační stránka tím rozhodně nijak nestrádají. Nejedná se o odfláknutý produkt (jakých na trhu pár je, obzvlášť filmy pro IMAX), kde je pár 3D záběrů, povrchní komentář a konec. Attenborough doslova zahlcuje úchvatnými informacemi a nádherných a strhujících záběrů v tom pravém smyslu slova je zde tolik, že to skoro hraničí s plýtváním. Když si pořizuji nové blu-ray do sbírky, většinou už 3D vynechávám, ale zde by to byla obrovská chyba, zde se skutečně jedná o složku jež obrazovou stránku obohacuje a rozšiřuje. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

  • Pracovným označením série bol názov Kew 3D. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama