Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tento film je výlučně hereckým koncertem Vlasty Buriana, ostatní jsou opravdu vedlejší. I když hodně mili :-) ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Nechte toho, nebo přijde Sýkora a nadělá z vás koňadry!" Vlasta Burian v dost překvapivé roli oficiála Bormana, vládce podzemního archivu jistého úřadu. Tentokrát hraje o poznání inteligentnějšího člověka než obvykle, využívá, že jde zanedlouho do penze a už mu nikdo nic nemůže udělat. Po všech stránkách vynikající film, do budovy úřadu shromáždili Frič s Wassermanem vzorky všech možných lidských typů a na jejich náhodných setkáních demonstrují jevy, které mají obecnou platnost. A přesto ten film nemlátí diváka po hlavě "poselstvím", je to stále hlavně prvotřídní komedie. Pro Vlastu Buriana osobně ale představuje nepříjemný mezník: z důvodů, o nichž se spekuluje dodnes, se rozešel s Martinem Fričem. Navíc Jaroslav Marvan tehdy dostal státní vyznamenání, které sice bylo za celoživotní dílo, ale specielně s přihlédnutím k postavě přednosty Sýkory v Katakombách. Později vzpomínal, že od té doby se k němu Burian choval jinak, odměřeněji. Až do konce jeho života prý mezi nimi viselo, že Burianovi "medajli nedajli". 100% ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tolik kariérních zmínek a postupů snad v jiném českém filmu nenaleznete:-) Čert aby se vyznal ve všech těch panech prezidiálních, generálních ředitelů, tajemníků a revidentů:-) Ale i tak po skoro sedmdesáti letech se vůbec nic nezměnilo:-) Ale zpět k filmu: Dodnes patří tento film k mým nejoblíbenějším Buriankovám, ostatně v různých anketách se objevuje vůbec jako nejlepší Burian společně třeba s Ducháčkem nebo U pokladny stál. Vlasta Burian komik velkého formátu v hlavní roli, dostatečně více než jen výtečný scénář a prazáklad všeho i samotná velmi dobrá režie. Tohle nebyla běžná rutinní spolupráce, Burian v této roli hrál opravdu velmi disciplinovaně, podobně jako třeba v Revizorovi nebo U snědeného krámu, jediný Martin Frič, který s velkým komikem natočil deset filmů, dokázal tohoto velikého improvizátora ukáznit, aby více hrál pro družstvo jako celek. Samozřejmě že plno ústních perel, hlášek a nezapomenutelných scén se točí kolem něj, to vše ale v nějakém únosném rámci..Z dalších rolí stál jistě za zmínku ještě věčný přihrávač a herec malých roliček Jindřich Láznička (sluha Baltazar), který zde dostal docela velký prostor, předvést své umění a dále to je bez debat zde na sebe opět hodně upozornil jeho věrný kolega Jaroslav Marvan v roli přesluhujícího přednosty ústavu Sýkory ("Jen se točte korouhvičko, pěkně podle větru"), ke konci mi ho bylo až líto. Ostatní víceméně předvedli takový svůj běžný standart. Ze scén je pamětihodná ta při partičce mariáše, kdy si oficiál Borman dokonce troufne říct panu prezidiálnímu (Pištěk) že to hraje jako ponocnej:-)...Ponurá atmosféra katakomb, kdepak nenechte se zmást, velice dobrá, svěží a pohodová zábava a stálá televizní stálice...Jasných 5*. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Na mne bylo těch úředníků, oficiálů, revidentů, aktuárů, přednostů, prezidiálních, generálních, tajemníků, ředitelů a konzulů ve filmu až příliš, o počtu přeúslužných kariéristů nemluvě. Kvůli tomu působí Katakomby (natočené roku 1940) na dnešní dobu o hodně zastaraleji než jiné Fričovy filmy. Naopak svěží hudební čísla mne potěšila. "Pro pana prezidiálního máme extra překvapení." - "Ten by byl báječně překvapenej, kdyby Vás viděl pracovat." Co lze také ocenit, jsou výkony našich hereckých špiček, samozřejmě s Burianem a Marvanem v čele. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=vTQZqXk9y_k ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pan prezidiální je báječnej člověk, ale karty hraje jako ponocnej." Jak se dostat ze sklepa úřadu až na výsluní? To je jednoduchý. Stačí mít neúctu k autoritám, občas prohodit něco nesalónního a brilantně hrát mariáš. Tedy dříve to tak fungovalo a oficiál, tedy vlastně revident nebo spíše generální tajemník Borman tohle zvládá výtečně. Proč by taky nezvládal, když se za něj převlíkl Vlasta Burian a rozjel svůj tradiční hláškovací kolotoč. Vše ostatní, co se netočí kolem Bormana, trošku zdržuje, ale ono toho zase tak moc není. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„A vod těch dob tady musej sedět 2 úředníci přesčas, kdyby zas jednou pana ředitele napadlo se sem přijít dolů zeptat, kolikátýho bylo loni touhle dobou.“ Začátek byl v pravdě parádní. Burian prakticky okamžitě začal hláškovat jak o závod, navíc vzápětí na scénu napochodoval parťák Marvan, který mu krásně nahazoval. Jenže poté, co „nahrávač“ prakticky zmizel z děje, na to byl Burian najednou úplně sám. Což o to, komik se činil a táhl na svých bedrech celý film, jenže pozvolná rostoucí protekce přestala být tak zábavná, co chvíli se někdo povyšoval, pak zase ne, potom najednou ano, až došlo téměř k rozmělnění humoru. Úsměv mi díky Burianovi ze rtů sice nezmizel (i díky fajn hudebním vložkám se zpívajícími úředníky), ale přece jen už jsem od Friče viděl (mnohem) zábavnější kousky, tenhle bude za slušné 4*. „Budeme jmenovat novýho tajemníka.“ - „Budeme jmenovat, budeme….koho vy budete jmenovat, vy Melichare.“ - „Baltazar, smím-li prosit.“ - „Ale, král jako král, vy mně spíš připomínáte (K)kašpara.“ ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Jedna z radu lepších komédií majstra Buriana, ktorá stavia na nekonečných dvojzmyselných dialógoch plných dokonalých point. So štipkou romantiky a tradičnej hudobnej vložky spievajúcich hercov sa jedná o príjemnú oddychovku pre náročne nenáročných. 80%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Po tom, co Adina Mandlová celému věžáku ukáže, co si pěkného pořídila u Podolské, můj zájem poněkud ochabuje. Neb Katakomby jsou z těch burianovských filmů méně burácivých, jsou sice vkusné, jemně zábavné, ale zároveň velmi moralizují a dávají zabrat úřednickým manýrám a slepému následování autorit. Melancholickou náladu v menší míře čeří plesové události a Kocourkovští učitelé, ale celkový zážitek je příliš trpký. Ať už vnímáme datum premiéry nebo ne. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá Burianovka s nepřeberným množstvím hlášek. Vlasta Burian jako vždy exceluje a v tomto filmu je tahoun skoro pouze on. Ale proč ne. Stále je radost bavit se u jeho eskapád. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Roztomilá naivita kam sa len pozrieš. A možno práve v tom bol problém, že jej bolo až moc. Všetkého veľa škodí ako sa vraví. Samozrejme ani príbeh neponúkol nič viac ako len neškodnú zábavu s občasným nadvihnutím pery. Priemer. 60/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Burianovi podobné role hrozně sluší. Opět se skvěle rozřádil a zbytek herců těžce upozadil. Příběh jako takový mě úplně nebavil, nicméně mě zaujalo, že představuje dodnes aktuální návod pro úspěšný kariérní růst. Od filmů s Burianem jsem přeci jen zvyklý na vyšší přísun humoru, nicméně jsem se tu a tam od srdce zasmál. Například partie mariášu neměla nejmenší chybu. Příjemný film na zpříjemnění odpoledne. Slabší 4 hvězdy. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Odňatie jednej hviezdičky je úplne prirodzené a došlo k nemu neskôr iba preto, že aj k opakovanému zhliadnutiu Katakomb som sa dostal neskôr. Klasická burianovka, v ktorej Vlasta hviezdi a ostatní iba pricmrndávajú. Sledovať tú prvorepublikovú úradnícku slizkosť, subordináciu a rektoskopiu bolo chvíľami nad moje sily. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Válka pokračovala dál ve svém zběsilém vpádu do života obyčejných lidí a nebrala ohled na nikoho, dokonce ani na ty, kteří se jali příliš nevystrkovat hlavu a zůstávat v relativně bezpečném zázemí barrandovských ateliérů. Možná, že v těchto případech nešlo o nějaká velká hrdinství, ale doba byla natolik vyostřená, že skutečným odbojem se zdála být alespoň vytrvalá snaha o udržení filmové výroby v českých rukou, což se ostatně s velkým přispěním Miloše Havla dařilo zhruba do roku 1941. Ještě předtím ale usedl Václav Wasserman za psací stůl, aby připravil jeden ze svých vůbec posledních scénářů pro přátele z nejmilovanějších: Maca Friče a Vlastu Buriana. Poněkud sžíravá satira, v níž se na přetřes dostávají pletichy, přímluvy a protekční tahanice o vlivná úřednická místa, vehnala temperamentního Buriana do pomyslného sedla Pozemkového úřadu, v němž vládne jeho břitký smysl pro humor a především karetní umění. Vrchol, kterým je bezesporu ona obávaná subordinační partie se samotným prezidentem úřadu a v níž si prostořeký oficiál Borman nebere servítek, přichází sice trochu brzy, ale v každém ohledu se stává nezapomenutelným a divácky vděčným zážitkem. Defilé špičkových hereckých výkonů tu vedle fenomenálního Krále komiků zahajuje výtečný Marvan v roli ne právě obvyklé, následovaný oběma divami, Adinou Mandlovou i Natašou Gollovou, výborným Pištěkem, Šléglem, Šlemrovou a také Jindřichem Lázničkou v rozkošně podané figurce všetečného pucfleka Baltazara. Věhlasný a nejen filmovými hvězdami vyhledávaný modelový salon Hany Podolské se potom zcela nenápadně propůjčil k reklamní produkci svých nejnovějších toalet, s nimiž si okamžitě věděla rady především Adina Mandlová. Fričův sarkastický film, vybavený kromě jiného vtipnými a nestárnoucími popěvky v podání populárních Kocourkovských učitelů, se bez nejmenšího zaváhání řadí k tomu nejlepšímu, co bylo zrozeno v nevlídném údobí protektorátního temna. V době, která smích produkovala den ode dne méně. Jestlipak je vám známo, proč byla tady v katakombách noční služba zavedena? – Ale je mu známo, je mu známo! Já mu to vysvětlím sám, poněvadž vy byste mu to řekl moc sametově. Zkrátka panu řediteli se jednou zachtělo po úředních hodinách nějakýho spisu a žádnej tady nebyl, tak vod těch dob tady musej dva úředníci sedět přesčas, kdyby zas jednou pana ředitele napadlo se sem dolů přijít zeptat, kolikátýho bylo vloni touhle dobou. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po sérii pro mě spíše slabších komedii s mistrem Burianem jsem měl tu čest opět zhlédnout další výborný kousek z jeho dlouhé filmografie. Vlastík nahodil nový účes a opět hláškuje jak o závod. Skvělá komedie. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian,nejpříšernější věc která se kdy stala české filmografii a ještě k tomu ho lidi uznávaj a vynášej do nebes,co se týče filmu samotnýho....další česká černobíla nesledovatelná fraška o ničem.Vydržel sem 35 minut,odpad. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Jen se točte, stará korouhvičko !! Hezky po větru.." ;) Nesmírně slabý Frič, zato však geniální Vlasta Burian, který hláškuje jako snad ještě nikdy.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Má příkaz nechat se obehrát v kartách. Ale to nemá v úmyslu....... Vlasta Burian jako Borman a Jaroslav Marvan jako přednosta v československé komedii....... nejen o karbanu. Scénář : Václav Wasserman. Kamera : Václav Hanuš. Hudba : Julius Kalaš ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že kromě Burianových vtípků si také dost vychutnávám obě romantické podzápletky, z nichž každá by si zasloužila samostatný film... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ve sklepních prostorách jsou kanceláře archivu, kde pracuje už pětadvacet let úředník Borman a s ohledem na skutečnost, že to má tzv. za pár (do důchodu), jedná se svými nadřízenými bez servítků, na rovinu, pěkně zpříma do očí a pokud jde o karty, nezná bratra, natožpak ředitele. Trefná kritika poměrů na úřadech (včetně vlivných tetiček, manipulativních manželek a vlezdoprdelků) se mi líbila, herecké osazenstvo do jednoho potěšilo (pevná ruka režiséra je znát) a ani ten lehce dětsky prostý závěr mi nezkazil milý filmový zážitek. ()

Reklama

Reklama