Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starý úředník, oficiál Borman, úřaduje ve sklepních kancelářích Pozemkového úřadu společně s dalšími oficiály a aktuáry. Mezi jeho kolegy je i mladý a pohledný doktor Marek, jehož přichází navštívit kamarád, inženýr Rudík. Objektem jejich společného zájmu se stanou dvě mladé ženy, objevující se za oknem protějšího domu. Jednou z nich je slečna Irenka, dcera ředitele jejich úřadu, druhá je Nasťa, přítelkyně pana ředitele. Když se koná slavnostní večírek na počest prezidenta úřadu, je pro nedostatek mužů, kteří by dělali dámám společnost, pozván také doktor Marek a protože ředitel je vášnivý karbaník, je přizván také Borman, jako třetí do mariáše. Zatímco Marek udělá dobrý dojem na ředitele i jeho choť, a padne do oka také slečně Nastě, odehrává se u stolku pravá karetní bitva. Přestože dostal Borman od pana ředitele instrukce, neřídí se jimi a dokonale v kartách obehraje vysokého představeného. Právě jeho nepodlézavost však udělá na pana prezidenta velký dojem. získá si tím jeho důvěru a nakonec je jmenován generálním tajemníkem celého úřadu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (119)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Válka pokračovala dál ve svém zběsilém vpádu do života obyčejných lidí a nebrala ohled na nikoho, dokonce ani na ty, kteří se jali příliš nevystrkovat hlavu a zůstávat v relativně bezpečném zázemí barrandovských ateliérů. Možná, že v těchto případech nešlo o nějaká velká hrdinství, ale doba byla natolik vyostřená, že skutečným odbojem se zdála být alespoň vytrvalá snaha o udržení filmové výroby v českých rukou, což se ostatně s velkým přispěním Miloše Havla dařilo zhruba do roku 1941. Ještě předtím ale usedl Václav Wasserman za psací stůl, aby připravil jeden ze svých vůbec posledních scénářů pro přátele z nejmilovanějších: Maca Friče a Vlastu Buriana. Poněkud sžíravá satira, v níž se na přetřes dostávají pletichy, přímluvy a protekční tahanice o vlivná úřednická místa, vehnala temperamentního Buriana do pomyslného sedla Pozemkového úřadu, v němž vládne jeho břitký smysl pro humor a především karetní umění. Vrchol, kterým je bezesporu ona obávaná subordinační partie se samotným prezidentem úřadu a v níž si prostořeký oficiál Borman nebere servítek, přichází sice trochu brzy, ale v každém ohledu se stává nezapomenutelným a divácky vděčným zážitkem. Defilé špičkových hereckých výkonů tu vedle fenomenálního Krále komiků zahajuje výtečný Marvan v roli ne právě obvyklé, následovaný oběma divami, Adinou Mandlovou i Natašou Gollovou, výborným Pištěkem, Šléglem, Šlemrovou a také Jindřichem Lázničkou v rozkošně podané figurce všetečného pucfleka Baltazara. Věhlasný a nejen filmovými hvězdami vyhledávaný modelový salon Hany Podolské se potom zcela nenápadně propůjčil k reklamní produkci svých nejnovějších toalet, s nimiž si okamžitě věděla rady především Adina Mandlová. Fričův sarkastický film, vybavený kromě jiného vtipnými a nestárnoucími popěvky v podání populárních Kocourkovských učitelů, se bez nejmenšího zaváhání řadí k tomu nejlepšímu, co bylo zrozeno v nevlídném údobí protektorátního temna. V době, která smích produkovala den ode dne méně. Jestlipak je vám známo, proč byla tady v katakombách noční služba zavedena? – Ale je mu známo, je mu známo! Já mu to vysvětlím sám, poněvadž vy byste mu to řekl moc sametově. Zkrátka panu řediteli se jednou zachtělo po úředních hodinách nějakýho spisu a žádnej tady nebyl, tak vod těch dob tady musej dva úředníci sedět přesčas, kdyby zas jednou pana ředitele napadlo se sem dolů přijít zeptat, kolikátýho bylo vloni touhle dobou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film, který neurazí, ale také nerozesměje tolik jako jiné Burianovy veselohry, výkony herců výborné, což je asi hlavní pozitivum filmu, jinak je to obehrané klišé - nafoukaná bohatá a zamilovaný chudý, temperamentní Gollová a uhlazený Schránil, neustálé postupy na vyšší místa, člověk se přestával orientovat, kdo je tajemník a kdo sekční šéf... Ale čtyři hvězdičky si to zaslouží. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Je to k neuvěření, ale vlastně až dnes jsem prvně viděl nějakou komedii s Vlastou Burianem. A ta dopadla dle mě na výbornou, humor a´la Charlie Chaplin (jen vizuální stránku střídá verbální) mi vyhovuje. Ovšem byl jsem také překvapen, že film není až tak čistokrevnou komedií... Říká se, že začátky bývají těžké, no Burian si napoprvé u mě vedl dobře, několikrát dokonce u mě vyvolal nefalšovaný záchvat smíchu. A ty univerzální hodinky bych fakt potřeboval... "Proč na mě tak civíte?" - Protože jsem vás takhle zblízka ještě neviděl." ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian opět dokonale předvedl svůj herecký um. Ve filmu se objevila reklama na módní salon Hany Podolské. Patřil v Praze k vyhlášeným módním domům. Hana Podolská měla velký smysl pro pařížskou módu a střízlivý anglický styl, který byl korunován úspěchy V Berlíně a Stockholmu. Hodně spolupracovala s filmovými tvůrci. V roce 1939 získala zakázku na kostými pro film Kristián. Jejími stálými zákaznicemi byly např. Olga Scheinpflugová, Lída Baarová nebo maželka prezidenta Hana Benešová a spousta dalších prominentních dam. Pro módní časopisy v jejích kostýmech pózovala i naše automobilová závodnice Eliška Junková. V roce 1948 byl její salón znárodněn. Díky manželce tehdejšího prezidenta Martě Gottwaldové mohla Hana Podolská ve své firmě zůstat. Zemřela v roce 1972. Firma zanikla v roce 1991. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

"No tak se točte, stará korouhvičko, no. Hezky po větru." --- "Tak už jděte, ať se mně po vás nestejská... Vy sněhuláku!" --- "Má srdce." "Srdce?" "Á tak... to vy neznáte. " --- "Děkuji za důvěru a doufám, že důvěru ve mě kladenou nezklamete." --- Jo, tak tohle se mi konečně líbilo. Buriana poprvé vidím v roli, jehož postava není založená na tom, že se za někoho převléká. Konečně něco, co je ho hodno. Parádní komedie :) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Večerné róby vo filme zabezpečil salón Hany Podolskej z Prahy. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Marvan dostal za tento film Státní cenu, což se Buriana natolik dotklo, že s Marvanem prý dva měsíce nepromluvil. (Kulmon)

Reklama

Reklama